Instagram video indir

Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi

Yurtiçi tarafta da haftanın ilk işlem gününde 1.400 desteğinin altına sarkan endeks Bankacılık hisseleri öncülüğünde gelen sert satışlarla günü …
Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin

Yurtiçi tarafta da haftanın ilk işlem gününde 1.400 desteğinin altına sarkan endeks Bankacılık hisseleri öncülüğünde gelen sert satışlarla günü %2,2 oranında düşüşle 1.377,2 seviyesinden kapattı. Bu sabah Dolar/TL 8,10 seviyesi civarında artıdayken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 4 baz puan iyileşerek 397 seviyesine gerilemiş durumda.

Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekilirlerken, Nasdaq teknoloji endeksi %1 oranında düşüşle günü tamamladı. Bu sabaha bakıldığında, ABD vadelileri yataya yakın hafif alıcılı bir seyir izlerken, Asya borsaları ise karışık bir görüntü sergiliyor. Çin Şanghay endeksi hafif artıdayken, Japon Nikei endeksi %2’ye yakın ekside. Diğer taraftan, ABD on yıllık tahvil faizi de yeniden %1,6 seviyesinin üstüne çıkmış durumda. Ayrıca, salgında artan vaka sayıları risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Yurtiçi tarafta da haftanın ilk işlem gününde 1.400 desteğinin altına sarkan endeks Bankacılık hisseleri öncülüğünde gelen sert satışlarla günü %2,2 oranında düşüşle 1.377,2 seviyesinden kapattı. Bu sabah Dolar/TL 8,10 seviyesi civarında artıdayken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 4 baz puan iyileşerek 397 seviyesine gerilemiş durumda. Küresel piyasalardaki zayıflayan risk iştahına bağlı olarak endekste de zayıf görüntü devam edebilir.

Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin
Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin

Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin
       

 

MAKROEKONOMİ

Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin    

ABD borsaları, teknoloji ağırlıklı hisseleri barındıran Nasdaq öncülüğünde (Tesla’daki düşüş belirleyici oldu) dün rekor seviyelerinden gevşedi. Bugün ABD vadelileri artıda, Asya borsaları ise Nikkei öncülüğünde düşüyor. Japonya’da koronavirüs vaka sayılarının artması endekslerde baskı oluşturuyor. Haftaya %1,55 seviyelerine yakın başlayan ABD 10 yıllıkların faizi, tekrar %1,60 seviyesinin üzerinde. Gelişen ülke para birimlerinin geneli bugün dolar karşısında artıda seyrediyor. Euro, Avrupa Birliği’nin ek aşı alabileceğinin gözlenmesinden de destek alarak 1,20 seviyesinin üzerinde.
 
Çin, temel olarak izlediği ve krediler için gösterge niteliğindeki faiz oranlarında beklentiler doğrultusunda değişikliğe gitmedi. 1 yıldır banka faizlerini sabit tutmakta. Veri gündemi sakin bir güne daha başlıyoruz. Bilanço sezonu devam ediyor ve bugün Netflix’in ilk çeyrek bilançosu takip edilecek.
 
Yurt içi tarafta ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 4 yıl ve 7 yıl vadeli devlet tahvillerinin yeniden ihraçları ile 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.
 
Perşembe günü açıklanacak rezervleri önceden tahmin edebiliyoruz.
 
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 16 Nisan haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,2 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 89,5 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,5 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 9,9 milyar USD seviyesinden 10,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,37  milyar USD artarak rezervlere katkı yaptı.  
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Bera Holding (BERA, Nötr): Grup şirketlerinden Konya Kağıt San.Tic.A.Ş. paylarının halka arzına ilişkin olarak yapılan izin başvurusunun olumlu bulunduğu ve SPK onaylı tadil tasarılarının Bakanlık onayı için Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığı, Konya Kağıt San.ve Tic. A.Ş. tarafından Şirkete bildirilmiştir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Pozitif): Şirket’in 2021 Ocak – Mart dönemindeki toplam prim üretimi yıllık %39 oranında artarak 3.259mn TL’ye yükselmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, KARTN.E ve ODAS.E payları 20/04/2021 tarihinden (seans başından) itibaren 04/05/2021 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AVGYO.E, ESEN.E, KLMSN.E, MRGYO.E, NTGAZ.E, SEKFK.E, ULAS.E ve YESIL.E paylarında 20/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/05/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK’nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Avrupa Yatırım Holding (AVHOL): Şirketin %100 bağlı ortağı olan Armed Sağlık Hizmetleri ve Medikal Sanayi Ticaret A.Ş.’nin özkaynak yapısının güçlendirilmesi amacıyla 500bin TL olan ödenmiş sermayesinin 19,5mn TL nakden artışla 20mn TL’ye artırılmasına, artırılması planlanan 19,5mn TL tutarındaki sermayenin tamamının Şirketin daha önce Armed Sağlık Hizmetleri ve Medikal Sanayi Ticaret A.Ş.’ye aktarmış olduğu fonlardan oluşan alacak karşılığında mahsuben kullanılmasına karar verilmiştir.

Esenboğa Elektrik (ESEN): Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin %100 bağlı ortaklığı olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzına ilişkin olarak “Halka Arz Aracılık Ve Satış Sözleşmesi” 19.04.2021 tarihinde imzalanmıştır.

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirketin geliştirmiş olduğu “Test Data Management (TDM)” ürünü, tüm dünyada satılmak üzere küresel yazılım sağlayıcısı Micro Focus LLC’nin ürün kataloğuna girmiş olmuş, ilgili ürün sözleşmesi dün (19.04.2021) imzalanmıştır.

Kafein tarafından geliştirilen TDM ürünü kurumsal şirketlerde test verisi üretmek için kullanılmaktadır. Dijitalleşme ve artan uygulama ihtiyaçları, test verisi üretim ihtiyaçlarının da artmasına neden olmaktadır. Gerçek veriden bağımsız ve regülasyonlarla tam uyumlu test verisi üretmek TDM ile mümkündür.
  
FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 40 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 327 milyar TL  oldu.
Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,58 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,55-%1,62 bandında hareketin ardından %1,61 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde yatay seyir görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekildi ÇağrıMerkezin

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
ViOP bülten ÇağrıMerkezin
Read More

ViOP bülten

Nisan vadeli endeks kontratı dün akşam senası da dahil 1420,50 ile 1442,25 puanları arasında dalgalanarak günü %1,32’lik düşüşle 1422,25 uzlaşma ...
Youtube video indir