Instagram video indir

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1430 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım) Piyasalarda Bugün Haftayı tamamlamaya …
Ekonomik gelişmeler ÇağrıMerkezin

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1430 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Piyasalarda Bugün

Haftayı tamamlamaya hazırlanırken geride kalan 4 iş günü içerisinde risk iştahının global çapta genele yayılır şekilde yüksek seyrettiğini, bu durumun da ağırlıklı Amerikan tahvil faizlerindeki gerilemenin yarattığı rahatlık kaynaklı olduğunu gördük. Gelişmiş ülke varlıkları kadar gelişmekte olan ülkelere ait fiyatlamalar üzerindeki stres de ciddi anlamda azalırken, yatırımcıların ABD bilanço sezonunu odak noktası olarak belirledikleri ortam takip edildi.

Sürpriz yok. ABD’de açıklanan makro veriler ilk çeyrek sonu-ikinci çeyrek başlangıcı ile birlikte ciddi anlamda toparlanmaya işaret ediyor, etmeye de devam edecek. 15 Nisan günü açıklanan perakende satışlar verisi manşet ve çekirdek kırılımlarda güçlü performansların takibini mümkün kılarken, dağıtılan harcama çeklerinin de katkı sağladığını belirtmek gerekiyor. Öte yandan haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki azalışın da risk iştahı pozitif görünüme biraz daha oyun alanı açtığını belirtmek yanlış olmayacaktır.

DXY son 4 iş gününün 3’ünde değer kaybederken, dün ilk kez karışık seyrin ardından hafif yükseliş ile günü tamamladı. Esas önemli hareket ise bir kez daha ABD tahvil piyasası işlemlerinde oldu. 10y tahvilde faiz seans içerisinde %1.5285 seviyesine dek gerileyerek Mart başlangıç düzeylerini test ederken, devamında ise hafif ölçekte yükseldiği görüldü. Daha önce paylaştığımız sabah notlarımızda da yüksek sesle tartıştığımız üzere yüksek kısa yönlü pozisyonlanma ve bant aralığının alt kısmına doğru test etme ihtimali gibi faktörlerin buradaki geri çekilmeyi mümkün kıldığını düşünüyoruz. Devam edip etmeyeceği konusu ise şu aşamada belirsiz. Enflasyon beklentileri daha stabil görünürken, ekstra geri çekilme olmadıkça tahvil faizlerinde yönün daha sert aşağı yönlü olmasını beklemeyiz. %1.50-1.75 bandı bir süre daha bizlerle birlikte olacak gibi görünüyor. Hikayenin en önemli detayı ise bugünlerde çoğunluğun bakmakta imtina ettiği reel faizler cephesinde gerçekleşiyor. 5y vadelide %-1.74, 10y vadelide ise %-0.77 düzeyleri takip edilirken, bu durum hafta içerisinde paylaştığımız çalışmamızın da işaret ettiği şekilde değerli metallere pozitif yansıyor. Ons altında haftalık kapanışın > $1769 olması halinde $1820-40 aralığına yönelime şans veriyoruz.

Yerel varlıklar cephesinde ise kuşkusuz en önemli başlık Başkan dahil toplamda 3 üyenin ilk kez katılım sağladığı TCMB-PPK toplantısının takibi oldu. Beklendiği/beklediğimiz şekilde politika faizi %19 düzeyinde sabit tutulurken, kamuoyu ile paylaşılan metinde önemli değişikliklere gidildiği ve enflasyon kaygılarından ziyade büyümeye olan atfın arttığını düşünüyoruz. Özellikle de sıkı para politikası duruşu açısından yakıdan takip edilen iki önemli ifadenin metinden çıkarılması piyasa işlemcilerinin genelinde “daha güvercin” bir duruşun öne çıktığı şeklinde yorumlandı. Konu ile ilgili kapsamlı değerlendirmelerimize Para Politikası Notu: TCMB-PPK, Nisan 2021 başlığı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Piyasalar

Global çapta risk iştahının yeniden toparlanma göstermesi ve genele yayılır etkide takip edilmesi durumu ikinci çeyrek işlemlerinin başlangıcı itibarıyla sürüyor. Kuşkusuz en önemli faktör ABD faiz hadlerindeki geri çekilme ve stres azalışı. Dün gösterge 10y tahvilde %1.50- 1.75 bandının alt kısmına doğru hareketlilik olurken, %1.5285 ile Mart ayı başlangıç seviyelerinin test edildiği görüldü. Özellikle dün yaşanan tahvil piyasası girişlerinde gözden kaçan bir detay etkili olmuş olabilir: ABD’nin Rusya’ya açıkladığı yaptırımlar ve tahvil piyasasına yönelik kısıtlama. Bu nedenle yabancı yatırımcı girişlerinin faiz düşüşüne önderlik etmesi azımsanacak bir ihtimal değil. DXY’nin 55 günlük hareketli ortalaması etrafında dengelenme arayışına girdiği görülürken, 31/3 kapanışına kıyasla gelişmekte olan ülke para birimleri USD karşısında %1.3 değer kazanırken (JPEMFX Index), Türk lirası Mart ayı ortasından bu yana karşılaştığı baskının da getirdiği iskonto ile %2.8 yükseldi. Aynı dönem içerisinde ZAR cephesindeki primlenme ise %4.2 oldu. TCMB’nin “daha güvercin” duruş şeklinde piyasa işlemcilerinin genelinde yorumlandığı ortamda lira ve cinsinden değerlenen varlıklardaki iyimserliği ise ağırlıklı şekilde global koşullardaki iyileşmenin etkisi üzerinden okuyoruz. Haftanın son işlem gününün öne çıkan başlığı ise Çin’in 1Ç GSHY rakamları. Her ne kadar pandemi dönemini kapsayan takvimin de etkisiyle (baz etkisi) yıllık bazda %18.3 büyüme performansı söz konusu olsa da çeyrek dönemlik değişim %0.6 oldu ve %1.4’lük konsensüs beklentinin gerisinde kaldı. Ayrıca, 2020 4Ç çeyrek değişimi de %2.6’den %3.2’ye revize edildiğinden çeyrek dönemlik ivme kaybı daha dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Her ne kadar iç tüketim önderlik etmiş olsa da tatil etkisi ve yıl başlangıcındaki vaka artışlarını da gözetmek gerekiyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.81 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-0.10 gerilemeyle 1407 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +4bp ile %18.04 olurken, ülke risk primi %3 düşüşle 413bp oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançlarını işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.43, FTSE 100 %0.63, DAX %0.30 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları yaptırım haber akışının etkisiyle %-1.02 düzeyinde performans sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin artış gösterdiği bir ortam takip edildi. Nasdaq %1.31 yükselişle dikkat çekerken, S&P 500 ve Dow Jones %1 civarı primlenme sergiledi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.34, Merval ise %-0.44 ile günü tamamladı. Asya’da yeni gün fiyatlamaları sınırlı iyimserlikle devam ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.13, Hang Seng %0.12, CSI 300 %0.03 ve KOSPI %0.12 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5301 düzeyinde oluşmakta.

Fiyatlamalar

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1420/40 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmaya başladığını düşünüyoruz. 1.1910-1.1860 seviyeleri destek, 1.1990-1.2050 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir