Instagram video indir

Enflasyon raporundan ne çıkar

Geçtiğimiz hafta ile kıyasladığımızda yeni haftada önem derecesi yüksek veri gündeminin piyasalarda oynaklığa neden olması kaçınılmaz. Haftanın …
Enflasyon raporundan ne çıkar ÇağrıMerkezin

Geçtiğimiz hafta ile kıyasladığımızda yeni haftada önem derecesi yüksek veri gündeminin piyasalarda oynaklığa neden olması kaçınılmaz. Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde kabine toplantısı önemle takip edilecek.

Enflasyon raporundan ne çıkar ÇağrıMerkezin

Geçtiğimiz hafta ile kıyasladığımızda yeni haftada önem derecesi yüksek veri gündeminin piyasalarda oynaklığa neden olması kaçınılmaz. Haftanın ilk işlem günü yurt içerisinde kabine toplantısı önemle takip edilecek. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları izlenecek. Gündemin ana maddesi ise korona virüs önlemleri olacak. Tam kapanma uygulanacak mı yoksa kısmi kapanmanın devamı noktasında mı karar alınacak bu soruların cevabını bulacağız. Küresel ölçekte ise ABD’de Mart ayı dayanıklı mal siparişleri verisi önemli olacak. Yurtdışında haftanın en önemli beklentisi Çarşamba günkü FED FOMC toplantı kararı olacak. Faizlerde değişiklik görmeyeceğimiz kesin. Aylık 120 milyar dolarlık varlık alımı da dokunulması beklenmiyor. Dolayısıyla toplantı sonucundan ziyade karar metninde geçecek ifadeler ve Powell’ın konuşması takip edilecek. 15 Nisan tarihli toplantıda FED üyelerinin büyük çoğunluğu faiz artırımının 2023 yılında gerçekleştirileceğini düşündüklerini noktasal grafiklerde paylaşmışlardı. Powell’ın önceki konuşmalarında da bunu teyit eden ifadeler görmüştük. Dolayısıyla Çarşamba gecesi sürpriz niteliğinde bir cümle beklemiyoruz. Perşembe günü TCMB enflasyon raporunu takip ediyor olacağız. Yılın ilk enflasyon raporu toplantısında banka, yıl sonu enflasyon tahmin aralığını %9.4 olarak sabit bırakmıştı. Tahminler 2022’de %7 ve 2023 yılında ise %5 olarak belirlenmişti. Yalnız Mart ayı TÜFE verisinin %16.20 seviyesine ulaştığını ve ÜFE’nin %31’i aştığını görmekteyiz. Son dönemde TL’de oluşan değer kaybının da kur geçişkenliği ile enflasyonu yukarı yönde desteklemesi kaçınılmaz. Nisan’da enflasyon zirve beklentisi Mayıs ayına kayarken TCMB beklenti anketinde bile yıl sonu enflasyon beklentisi %13,12 seviyesine çıkmıştı. TCMB’nin %9,4 tahminini en az 200 baz puan artırmasını beklemekteyiz. Küresel tarafta ise ABD birinci çeyrek büyüme verisi açıklanıyor olacak. Son gelen veriler ABD ekonomisinin güçlü bir şekilde büyüdüğünü göstermekteydi. Haftanın son işlem günü ise FED’in favori enflasyon göstergesi PCE dataları açıklanıyor. Çekirdek bazda PCE verisinin %1.8 artış kaydetmesi bekleniyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi’nde endeksler haftaya karışık bir seyirde başladı.Japonya’da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri yükseldi. Güney Kore’nin Kospi Endeksi de arttı.Çin anakarasında da endekslere kazanım hakimdi. Şanghay ve Shenzen Bileşik Endeksler artış kaydetti. Hong Kong’un Hang Seng Endeksi ise hafif geriledi.Avustralya’da endeks yataya yakın geriledi.Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi hafif artıda seyretti.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olayları’nı “soykırım” olarak niteledi. Biden, aynı zamanda “büyük felaket” ifadesini de kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu rezerv tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Hazine Müsteşarlığı ile 2017 yılında yapılan protokolün hukuki dayanağı olduğunu söyledi. “Veri açıklamada dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biriyiz” dedi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Ekonomide serbest piyasa dinamiklerine güvenmemiz ve çalışmasına fırsat vermemiz, öngörülebilirliği sabırla tesis etmemiz sorunları çözmek için yeter.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1915 yılındaki Ermeni tehcirini “soykırım” olarak nitelemesi sonrası, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu ifadeyi “kabul edilemez” olarak tanımladı, Türkiye’nin önümüzdeki ay ve günlerde ABD’ye yanıt vereceğini ifade etti.

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın halka arz başvurusunu onayladı.

Putin’in dış politika danışmanı Yuri Ushakov’un sözlerine yer verilen Rus haber ajansı RIA’nın haberine göre, Başkan Joe Biden’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran ayında yüz yüze görüşebilir.Haberde Yuri Ushakov’ın görüşmeyle ilgili kesin bir kararın verilmediğini ifade ettiği de belirtildi.

ABD Başkanı Biden’ın sermaye kazanç vergisini artırma teklifini bu hafta açıklaması bekleniyor.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz. uygulanan sıkı tedbirlere rağmen vaka sayılarının hafta sonu artış gösterdiğini, bu ortamda koronavirüs tedbirlerinin Mayıs sonundan önce sona erdirilmesini beklemediğini bildirdi.

Çin hükümeti, Covid-19 krizi sonrasında tüketicilerin ihtiyatlı hareket etmeleri karşısında tüketimi canlandırma, teşvik etmek için Mayıs ayında bir dizi tanıtım ve reklam faaliyeti gerçekleştirecek.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Ben Broadbent, en azından önümüzdeki 2 çeyrekte hızlı büyüme yaşanmasını beklediğini bildirdi.

Goldman Sachs, Britanya ekonomisinin, COVID-19’a karşı aşılama yarışında önde gidilmesinin etkisi ile bu yıl ABD ekonomisinden daha hızlı büyüyeceğini tahmin etti.

AC Asia ex, Japan % 0,67 alıcılı

S&P 500 % 0,09 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,5 alıcılı

 

 

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir