Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde  büyümenin belirleyici göstergelerinden olan Sanayi Üretimi Şubat ayında aylık bazda % 0.1 artarken yıllık bazda da % 8.8 artış …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde  büyümenin belirleyici göstergelerinden olan Sanayi Üretimi Şubat ayında aylık bazda % 0.1 artarken yıllık bazda da % 8.8 artış yaşadı.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde  büyümenin belirleyici göstergelerinden olan Sanayi Üretimi Şubat ayında aylık bazda % 0.1 artarken yıllık bazda da % 8.8 artış yaşadı. Alt sektörlere bakıldığında ekonominin biraz hız kestiği gözlemlenirken imalat sanayisinde ve madencilik ve taşocakçılığı sektörlerinde pozitif eğilim devam ederken elektrik,gaz,buhar iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yıllık bazda düşüşünü hala korumakta. Özellikle aylık bazda sermaye malı yatırımlardaki artış bize doğrudan sermeye girişlerinin arttığını gösterirken bunu dün gelen ödemeler dengesi kaleminde de görmüştük. Uzun vadeli kaynak girişi olması bakımından ekonomi açısından olumlu bir durum ortaya koyarken ara malı kalemindeki düşüş ithalatın yavaşladığını ve üretimin yavaşlayabileceğini göstermesi bakımından önemli.  Bunun yanında perakende satışlar aylık bazda % 3.4 artarken yıllık bazda perakende satışlar % 4.6 yükseliş gösterdi. Dün gözler Kabine toplantısından kapatma çıkıp çıkmayacağına çevrilmişken artan vaka sayıları sonrası beklenen oldu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan kısmi kapatmanın olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge de sokağa çıkma kısıtlama sürelerine uyum için istisnalar haricinde iş yerleri hafta içi 07.00-18.00 saatleri arası açık olabilecek. Şehirler arası seyehatların yasaklandığı belirtilirken Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerlerin faaliyetlerine 17 Mayıs Pazartesi gününe kadar geçici olarak ara verileceği belirtildi.  Yaşanan gelişmelerin ardından dün borsada oynaklık yüksekti. Özellikle artan korona virüs vakaları sebebiyle Rusya’nın Türkiye’ye 1.5 ay turist gönderimini askıya almasıyla yaklaşık 450 milyon dolarlık turizm turu iptal edilirken bu borsada satış baskısının artmasını sağladı. Küresel borsalardaki iyimserlik ise kapanışa yakın hisselerde tekrar alımların gelmesine neden oldu. BİST100 endeksi dünü % 0,18 artışla 1.378 puandan tamamlarken işlem hacmi 19.2 milyar TL  olarak gerçekleşti. Dolar endeksindeki geri çekilmeye paralel  Usd/Try’de  düşüş gerçekleşti.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Gözler yarın yapılacak olan TCMB faiz kararına çevrilmiş durumda.

ABD:  Dün ABD’de dikkatler enflasyondaki gelişmelere çevrilmişti. ABD’de Mart ayına ait aylık TÜFE %0,6 gerçekleşirken, yıllık TÜFE %2,6 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Mart ayına ait aylık Çekirdek TÜFE %0,3 olarak gelirken, yıllık Çekirdek TÜFE %1,6 ile TÜFE’ye benzer şekilde beklentilerin üzerinde açıklandı. Enflasyondaki artışın mali yardım paketlerinin etkisiyle artan tüketici harcamaları ve baz etkisinden kaynaklandığını izledik. Enflasyondaki artışın ekonomide iyimserliğe işaret etmesi aşılamanın hızlı ilerlemesinin yanında ABD 10 yıllık tahvil faizinin % 62 seviyelerine gerilemesi ABD borsalarında yeni rekorların yaşanmasına neden oldu. Aşılamada Pfizer Inc. ve Moderna Inc. üretimlerinin ABD talebini karşılamak için yeterli olacağını söylerken bir haftada yapılan aşıların % 95’inin bu aşılardan yapıldığı ifade edildi. İlk dozu alanların oranı % 36’ya ulaşırken ABD’de yönetimin Mayıs ayının başına kadar yeterli aşıya sahip olmayı öngördüğü belirtildi. ABD’de federal sağlık ajansları 6 kişide kan pıhtılaşmasının gelişmesi sonrası Johnson and Johnson’ın tek dozluk korona virüs aşısının kullanımına derhal ara verilmesi çağrısında bulunacağı  vurgulandı. ABD Başkanı Joe Biden, 28 Nisan Çarşamba günü Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla yapılacak ortak oturumda Kongre üyelerine hitap edeceği öğrenilirken bu teklifin Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi‘den geldiği ve ortak bir konuşma yapılacağı ifade edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme altın fiyatlarının tekrar yükselmesini sağlarken önümüzdeki dönemde altında artış yaşanma ihtimalini kuvvetli bulduğumu tekrar yineylielim. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki artışın yanında dolar endeksindeki düşüş ve artan jeopolitik gerilimler özellikle Rusya ve ABD arasında süren tartışma altın fiyatlarını yukarı yönlü baskılayabilir.

Bugün ABD’de Fed Başkanı Powell , Washington Ekonomi Kulübü’nde yapacağı konuşma bekleniyor. Powell’ın  büyüme, enflasyon ve istihdama dair vereceği mesajlar yakından takip edilecektir. Yine Fed üyelerinden Williams, Clarida ve Bostic’in konuşma yapması bekleniyor. Ayrıca Fed’in faiz kararında belirleyici raporlardan biri olan BEJ Kitap raporunda da ABD ekonomisinin geldiği son noktayı görmemiz açısından federal eyaletlerdeki ekonomik tablo açıklanacaktır.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde açıklanan Zew ekonomik güven endeksi 66.3 ile beklentilerin altında kalırken Almanya’dan gelen Zew ekonomik güven endeksi 70.1 ile benzer şekilde beklentileri karşılayamadı. Deutsche Welle Türkçe internet sitesinde yayınlanan habere göre Almanya’da korona önlemlerinin ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısında federal hükümetin gerekli durumlarda ülke çapında kararları uygulamaya koyabilmesini mümkün kılacak yasa değişikliği onaylandı. Avrupa borsaları ekonomideki iyimserliğe paralel yükselişine devam etti. Eur/Usd, dolar endeksinin düşüşüne paralel yükselirken Eur/Try’de yatay hareketler görüldü.

Bugün Euro Bölgesi’nde aylık bazda sanayi üretiminin % 1.2 azalması bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1373 seviyesinin altında önce 1351 ve arkasından 1335 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1388 direncinin kırılması halinde önce 1400 ve arkasından 1415 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1441 seviyesinin kırılması halinde önce 1448 ve arkasından 1460 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1427 desteğinin altında önce 1402 ve arkasından 1381 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.1000 seviyesinin kırılması halinde önce 8.0715 ve arkasından 8.0300 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.1725 direncinin üzerinde önce 8.2150 ve arkasından 8.2500 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1741 seviyesinin altında önce 1735 ve arkasından 1731 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1749 direncinin kırılması halinde önce 1755 ve arkasından 1765 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AKCNS AKÇANSA – Şirketin Kalker Ocağı Patlatma Paterni Değişikliği Projesi ile ilgili ÇED gerekli değildir kararı verildiği medyada yer aldı.

#AKGRT AKSİGORTA – Mart ayında prim üretimi %32 artışla 550,1 milyon TL’ye, Ocak – Mart döneminde de %28 artışla 1,5 milyon TL’ye yükseldi.

#AYDEM AYDEM ENERJİ – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 19 – 22 Nisan arasında toplanacak.

#BEYAZ BEYAZ FİLO – Şirket kayıtlı sermaye tavanının150 milyon TL’den 300 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı

#ENKAI ENKA İNŞAAT – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 6 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#FRIGO FRİGOPAK – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 25 milyon TL’den 175 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı..

#GWIND GALATAWIND – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Perşembe – Cuma günü toplanacak.

#INVEO İNVEO YATIRIM HOLDİNG – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 250 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#KAREL KAREL ELEKTRONİK – Vodafone’nun 51 ildeki baz istasyonlarında şebeke erişilebilirliğini artırmak amaçlı enerji yedekleme sistemlerinin yenilenmesi ve güçlendirilmesi faaliyetlerini içeren bir servis sözleşmesi imzalamak üzere şirketin davet edildiği, sözleşme bedelinin 3 yıl süreyle 90 milyon TL olmasının beklendiği açıklandı.

#KENT KENT GIDA – Yumuşak şeker ürün portföyünde ihraç pazarlarda öngörülen büyümeyi desteklemek amacıyla mevcut Gebze fabrika yerleşkesine yıllık 17.000 ton ek kapasite getirecek olan yatırım dahilindeki yeni üretim hatlarının devreye girdiği açıklandı.

#MARKA MARKA YATIRIM HOLDİNG -Ihlamur Konağı Huzurevi’nin sermayesinin %51’ine karşılık gelen payların 6,7 milyon TL’ye satın alınmasına karar verildiği açıklandı. Düzce’de faaliyet gösteren RRM İnşaat Enerji Hayvanlık Limited Şirketi’nin %49 payının satın alınması için hisse devir sözleşmesinin imzalanması kapsamında, Şirket tarafından Görer YMM firmasına yaptırılan değerleme çalışması neticesinde, RRM’nin sözleşmede öngörülen şart ve vasıfları taşımadığı tespit edilmekle feshedildiği açıklandı.

#QUAGR QUA GRANİT – Halka arzdan elde edilen fonun 40 milyon TL’sinin finansal borç ödemelerinde kullanıldığı açıklandı.

#RALYH RAL YATIRIM HOLDİNG – Şirketin bağlı ortaklığı Hera Teknik’in Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından düzenlenen ATU Mühendislik Fakültesi 2. Etap Binaları Yapım İşi’ne 76,4 milyon TL ile en düşük 21. teklifin verildiği açıklandı.

#ZOREN ZORLU ENERJİ – Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji’nin, Ayter Aydın Termal Turizm tarafından Kuyucak jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için düzenlenen ihaleyi 6,3 milyon TL ve Nazilli Diracık’daki jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için düzenlenen ihaleyi 600.000 TL bedel ile kazandığı açıklandı.

 

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir