Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 0,23 değer kazanarak günü 1.395,79 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 22,3 milyar …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 0,23 değer kazanarak günü 1.395,79 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 22,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 0,23 değer kazanarak günü 1.395,79 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 22,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 3,67 ile metal eşya, makina, en çok kaybettiren ise % 6,41 ile finansal kiralama, faktoring oldu. Sokağa kısıtlama yasaklarının tekrar geri gelmesi borsa üzerinde aşağı yönlü baskı oluştururken küresel borsalarda yeni rekorların gelmesi kapanışa yakın BİST100’ü pozitife çevirdi. Türk Lirası’nda ise değer kaybı sürerek USD/TRY’de yükseliş eğilimi devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2020 yılına ilişkin faaliyet raporunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılacak kâr transferi miktarını 30,2 milyar lira olarak açıkladı. Bu miktar TCMB’den Hazine Bakanlığı’na aktırılacak.  Dün TCMB’nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan da açıklamalar geldi. Kavcıoğlu yaptığı açıklamalarda politika faizinin enflasyonun altına inmeyeceğini belirtirken sıkı para politikası duruşuna bağlı kalacaklarını ve hedeflerinin %5 enflasyon hedefini yakalamak olduğunu bir kaz daha ortaya koydu. Ayrıca Kavcıoğlu  ellerindeki tüm araçları bağımsız ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı temel politika aracı olmaya devam edeceğini ve para politikasını sade bir operasyonel çerçevede uygulamayı sürdüreceklerini ifade etti.

Bugün yurtiçinde Mart ayına ait ekonomik güven endeksi ile Şubat ayına ait ticaret açığı verilerini izleyeceğiz. Usd/Try’nin 8.00’in üzerinde kalması alış baskısını muhafaza ederken BİST100 için hala kritik seviyemiz 1445. Dolar endeksinde geri çekilme yaşanması halinde kurlarda bir miktar gevşeme görülebilir.

ABD:  Dün ABD’de konut fiyat endeksinin aylık bazda beklentilerin altında % 1.0 açıklanırken CB tüketici güvenini ise beklentilerin üzerinde  109.7 açıklandı. Dolar endeksinde yükselişin devam etmesi küresel bazda doların değerlenmesine yol açarken ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün, gün içinde % 1.77 ile 2021 yılının zirvesini gördükten sonra geri çekildi. Fed üyelerinden New York Fed Başkanı John Williams dün yaptığı açıklamalarda  tüm ekonomi için iyimser olduğunu söylerken daha fazla Amerikalı aşılandıkça ve hanehalkları ile işletmeler mali destekten yararlandıkça ABD ekonomisinin daha da iyiye gideceğini vurguladı. Fed’in uyguladığı düşük faiz politikasının borçlanma maliyetlerini aşağı çektiğine işaret eden Williams, bunun ekonominin toparlanmasına yardım edeceğini belirtirken, hanehalkları ve küçük işletmelere yardım ıiçeren mali desteğin de toparlanma için önemli olduğunu da belirtti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise ABD ekonomisini bu yıl güçlü bir büyüme göstermesini beklediğini, hane halklarının korona virüs salgını sürecinde yaptıkları tasarrufların 2022 ve 2023 yıllarında da büyümeye büyük katkı yapacağını savundu. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, koronavirüse karşı aşılamanın ilerlemesi halinde önümüzdeki yaz milyonlarca Amerikalının yeniden istihdam edildiklerinin görülebileceğinin altını çizerken ekonomide de iyimser olduğunu kaydetti. Bu gelişmelerin ardından  ABD 10 yıllık tahvil faizinde yukarı yönlü ivme devam ederken ABD borsalarında ise düşüş yaşandı. Ayrıca borsalardaki düşüşü tetikleyen diğer bir unsur ise teknoloji hisselerindeki geri çekilme oldu. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki sert yükseliş altın fiyatlarının geri çekilmesine neden oldu. 1677’lerin altına inmediğimiz sürece altında buralardan tepki alımları gelebilir. Bu seviyenin altında ise satışlar hızlanabilir.

Bugün ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öncüsü kabul edilen ADP tarım dışı istihdam verisinin 552K gelmesi bekleniyor. Gelecek veri sonrası özellikle dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde  volatilite artabilir. Özellikle veri sonrası altın fiyatlarındaki dalgalanmanın artmasını bekliyoruz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde  İspanya’da TÜFE beklentilerin üzerinde % 1.3 açıklanırken Almanya’da beklentiler paralelinde % 0.5 olarak açıklandı. Bugünde Euro Bölgesi’nin diğer iki büyük ekonomisi olan İtalya ve Fransa’dan TÜFE verileri izlenecek. Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarında hız kesmemesi ve alımlarını haftalık bazda daha önce belirlenen çerçevede artırması Avrupa ekonomisinin toparlanmasına yardım ederken gelen verilerin pozitifliği ile Avrupa borsalarında yükseliş eğilimi devam ediyor. Dün Dax,  tarihi rekorunu yeniledi. Eur/Usd, dolar endeksinin yükselişine devam etmesiyle düşerken  Eur/Try ise Türk Lirası’ndaki değer kaybına paralel  yükselişini sürdürdü.

Bugün Euro Bölgesi’nde İtalya ve Fransa’dan TÜFE verileri ile  Euro Bölgesi’nin geneline ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde TÜFE yıllık bazda % 1.4 beklenirken çekirdek TÜFE % 1.1 beklenmekte. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz ve para politikası bazında baktığı en kritik olan enflasyon verilerini yakından takip edeceğiz. Son dönemde enflasyonda görülen yükselişin her ne kadar geçici olduğu savunulsa da tahvil faizleri üzerinde  etki yaratması bakımından oldukça önemli.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1383 seviyesinin altında önce 1360 ve arkasından 1336 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1398 direncinin kırılması halinde önce 1409 ve arkasından 1445 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1449 seviyesinin kırılması halinde önce 1473 ve arkasından 1510 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1419 desteğinin altında önce 1397 ve arkasından 1367 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

 

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.2550 seviyesinin kırılması halinde önce 8.1845 ve arkasından 8.1260 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4560 direncinin üzerinde önce 8.4920 ve arkasından 8.5870 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1683 seviyesinin altında önce 1677 ve arkasından 1668 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1692 direncinin kırılması halinde önce 1702 ve arkasından 1724 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AGHOL ANADOLU GRUBU HOLDİNG AND Anadolu Gayrimenkul Yatırımları’nın %100 oranındaki paylarının devrinin, Rekabet Kurulu onayının ardından Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’ya 74,4 milyon TL üzerinden gerçekleştirilirken, satış sonucunda 16,96 milyon TL kar elde edildiği açıklandı.

#AVOD A.V.O.D GIDA – Şirket bağlı ortaklığı Hasat BNO’ya ait, İzmir Seferihisar’daki 107.184 m²’lik arsanın içindeki 39.000 m²’lik imarlı kısım ile ilgili olarak firmalarla imzalanan sözleşme kapsamında, kat karşılığı inşaat sözleşmesi sonrasında, arsanın belediye işlemlerinin bittiği ve 32 adet villa projesine Nisan ayı itibariyle başlanacağı açıklandı.

#BALAT BALATACILAR BALATACILIK – Şirket iştiraki Berka Balata Sanayi’nin sahip olduğu Turgutlu OSB’de bulunan 14.796 m 2 ’lik arsa üzerine planlanan 1.835 m 2 ’lik blok inşaatın temelinin atıldığı ve inşaatın başladığı açıklandı.

#CEMTS ÇEMTAŞ – Yurt dışından satın alınan MAN firması yeni üretim hattının montajının tamamlandığı ve deneme üretimlerine başlandığı açıklandı. 2020’de başlayan geri alım programının sonlandırıldığı açıklandı.

#ENKAI ENKA İNŞAAT – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 6 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı.

#IDEAS İDEALİST DANIŞMANLIK – Borsa tarafından şirket paylarına 29 Nisan’a kadar internet emir yasağı getirildi. Şirket unvanının İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık olarak değiştirilmesi kararı sonrasında, gerekli izinlerin alınmasını teminen SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#MAALT MARMARİS ALTINYUNUS – Divan Talya Oteli’nin yeniden yapım sürecinde Muratpaşa Belediye Başkanlığı tarafından yıkım ruhsatının düzenlendiği, yıkım çalışmalarına 1 hafta içerisinde başlanılması ve yıkım sürecinin ilgili düzenlemeler doğrultusunda 60 gün içinde tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı.

#MTRKS.HE MATRIKS – Şirket paylarının halka arzı kapsamında 7.419.980 adet payın 28,00 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle halka arzı bugün gerçekleştirilecek.

#QUAGR.HE QUA GRANITE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında 24.000.000 adet payın 16,46 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle halka arz 5 – 6 Nisan’da gerçekleştirilecek.

#RALYH RAL YATIRIM HOLDİNG – Sermaye artırımından elde edilen 41,9 milyon TL fonun, 37 milyon TL’sinin Ral Yapı paylarının tamamının satın alınmasında, 4,9 milyon TL’nin ise Hera Teknik ve Trio Teknik’te kullanıldığı açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 4 milyar TL’den 5 milyar TL’ye yükseltilmesi Genel Kurul’da da onaylandı.

#SNGYO SİNPAŞ GMYO – Şirketin sahip olduğu Muğla Marmaris’teki taşınmazların, iştirak modeliyle kolaylaştırılmış usulde kısmi bölünme suretiyle Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye devri ve Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin kuruluş işlemlerinin Ticaret Sicil’de tescil edildiği açıklandı.

#SNKRN SENKRON GÜVENLİK – Şirketin bağlı ortaklığı Senkron Bina Teknolojileri ile KSK Grup Taahhüt İnşaat arasında yapımı devam eden, Sapanca Gölbaşı Konakları Projesine ait sözleşmemize, yeni ilave işlerle ilgili 1,9 milyon TL ilave yapıldığı ve 1,9 milyon TL’lik üçüncü iş avansı tahsilatının yapıldığı açıklandı.

#TRILC TURK İLAÇ VE SERUM – Borsa tarafından şirket paylarına 29 Nisan’a kadar brüt takas tedbiri ve piyasa emri ile piyasadan limite emir girişi kısıtlanması tedbirleri getirilirken, açığa satış, kredili işlem yasağı, emir toplama aşamalarında denge bilgisi yayının kısıtlanması ve emir değiştirme tedbiri de 29 Nisan’a kadar uzatıldı.

 

Kaynak Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Piyasanın durumu ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasanın durumu

BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.17 düşüş ile 1,452 seviyesinden günü tamamladı. ENDEKS NASIL PERFORMANS GÖSTERDİ? BIST 30 Endeksi son işlem ...
Altın analizi ÇağrıMerkezin
Read More

Altın analizi

Son günlerde piyasalarda altın dendiği zaman ardından gelen ilk kelime ‘tahvil faizi’ oluyor. Son günlerde piyasalarda altın dendiği zaman ...
Youtube video indir