Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Gözler bugün açıklanacak olan enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. TÜFE’de aylık bazda % 1.04 artış beklenirken TÜFE’nin yıllık bazda % 16.11 …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Gözler bugün açıklanacak olan enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. TÜFE’de aylık bazda % 1.04 artış beklenirken TÜFE’nin yıllık bazda % 16.11’e yükselmesi bekleniyor.

 

TÜRKİYE:  Geçen haftanın son işlem gününde  yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi Cuma gününü % 0.25’lik artışla 1430 puandan tamamladı. Kurlarda ise yükseliş eğilimi hakimdi.

Gözler bugün açıklanacak olan enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. TÜFE’de aylık bazda % 1.04 artış beklenirken TÜFE’nin yıllık bazda % 16.11’e yükselmesi bekleniyor. Enflasyondaki yukarı yönlü yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun yıllık bazda % 16.20 geleceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonda bu ay gıda ve konut fiyatlarındaki yükselişle birlikte ulaştırma kaleminin baz etkisinin sonucuyla artış yaşanacağını düşünmekteyiz. Yine enflasyonda en yüksek artışı sağlık kaleminden görebiliriz. Ayrıca kurun birikimli etkileri de enflasyonu yukarı itici bir neden olarak sayabiliriz. Kısa vadede Haziran’a kadar enflasyonda bir toparlanma beklemiyoruz. Ancak özellikle gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kurdaki gelişmeler önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir. Bugün gelecek olan ÜFE verileri de piyasalarda belirleyici olabilir. Burada merakla beklediğimiz unsur ise ÜFE-TÜFE arasındaki makas olacaktır. Şu anda ülkemizde hem talep kaynaklı hem arz kaynaklı enflasyon görülmekte. ÜFE 2021 yılının Şubat ayında % 27.09 olarak gerçekleşmişti. ÜFE-TÜFE arasındaki makas % 11.48 iken (27,09-15,61= 11.48) bu maliyetlerin üreticinin sırtına yüklendiği anlamına gelmekte. Yani bu durum değişmez ise ÜFE-TÜFE makası kapanmaz ise yeni zamların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda kısa vadede enflasyondaki düşüş beklenenden daha uzun sürebilir. Enflasyondaki  baskının devam etmesi halinde borsanın 1445 seviyesini geçip geçememesi önemli olacaktır. Bu seviye geçilemez ise tekrar satış baskısı artabilir. Aynı şekilde Usd/Try’de de 7.70-8.00 bandının üzerinde kaldığımız sürece alıcılı tablo devam edebilir.

ABD:  Cuma günü ABD’de gözler tarım dışı istihdam verilerindeydi. ABD’de tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde 916K olarak açıklanırken işsizlik oranı beklentiler dahilinde %6,2’den %6.0’ya geriledi. ABD’de korona virüs sonrası ilk başlarda artan işsizlik oranındaki düşüşün devam ettiği görüldü. ABD’de diğer önemli bir veri olan ortalama saatlik kazançlar aylık bazda beklentilerin altında %0,1 azalırken, ortalama saatlik kazançlar yıllık bazda beklentilerin altında %4,2 açıklandı. Gelen verilerin karışık seyretmesi ve ABD borsalarının Paskalya tatili nedeniyle kapalı olması işlem hacimlerinin düşük seyretmesine neden olurken piyasalarda da oynaklığın oldukça azaldığı görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri tekrar % 1.71 seviyesine yükseliş gösterirken dolar endeksinde de alımlar yaşandı. Altın fiyatlarındaki yükselişin devamını bekliyoruz. Özellikle aşağı yönlü trendini kırıp yükselişe geçen altın fiyatlarında ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerilemeye paralel olarak hafta boyunca yükseliş eğiliminin ön plana çıkması beklenebilir.

Bugün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisinin 60.3 puan açıklanması beklenirken ISM hizmetler PMI verisinin de 58.3 gelmesi tahmin edilmekte. Korana virüs sürecinde özellikle cafe,bar,otel,restaurant gibi işletmelerin kapalı olması hizmetler sektörüne ağır bir darbe vursa da son aylarda kısıtlamaların gevşetilmesi ve aşının ağırlık kazanmasıyla hizmetler sektöründe toparlanma görülmekte. Bu toparlanmanın devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Gelecek veriler tahvil faizleri ve dolar endeksi üzerinde etkili olabilir.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi ve Paskalya nedeniyle Avrupa borsaları kapalıydı. Eur/Usd, doların sınırlı hareketiyle hafif değer kaybederken Eur/Try ise Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla yükselişini sürdürdü.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin. Avrupa borsaları Paskalya ertesi Pazartesi günü nedeniyle kapalı olacak. ABD’den gelecek veriler piyasalarda belirleyici olabilir. Eur/Try’de ise yurtiçinden gelecek enflasyon verileri fiyatlamalarda kendisini gösterecektir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1423 seviyesinin altında önce 1400 ve arkasından 1371 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1431 direncinin kırılması halinde önce 1445 ve arkasından 1460 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1482 seviyesinin kırılması halinde önce 1499 ve arkasından 1510 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1466 desteğinin altında önce 1450 ve arkasından 1434 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.1550 seviyesinin kırılması halinde önce 8.1275 ve arkasından 8.0320 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.2500 direncinin üzerinde önce 8.3050 ve arkasından 8.3715 direncine doğru yükseliş görülebilir.

 

 

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1721 seviyesinin altında önce 1714 ve arkasından 1710 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1730 direncinin kırılması halinde önce 1740 ve arkasından 1755 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#ADESE ADESE – – Konya Meram’daki şubenin demirbaşlarının devri için sözleşme imzalanmasına ve bu mağazanın kapanışı için işlemlere başlanmasına karar verildiği açıklandı.

#BERA BERA HOLDİNG – Mecliste kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun kapsamında şirket aleyhine açılmış yaklaşık 3.000 davanın sona ermesinin beklendiği, mahkemelere depo edilen 155 milyon TL’den 15 milyon TL’lik kısmının nakit olarak çıkmasını takiben şirkete 140 milyon TL’nin kalmasının beklendiği, söz konusu tutarın yatırımların finansmanı ve işletme sermayesi ihtiyacında kullanılacağının açıklanması kapsamında, verilen kararlar sonrasında 107,1 milyon TL nakit girişi sağlandığı açıklandı.

#EREGL EREĞL, DEMİR ÇELİK – Şirketin 2006 yılındaki Genel Kurul Toplantısının iptali kapsamında açılan davanın 1 Temmuz’a ertelendiği açıklandı.

#ISCTR İŞ BANKASI (C) – Banka Genel Müdürü Adnan Bali’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Yusuf Ziya Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak seçilmesine ve Bankanın Genel Müdürü olarak ise Hakan atanmasına karar verildiği açıklandı.

#MERIT MERİT TURİZM – Sermaye artırımdan elde edilmesi beklenen 152,5 milyon TL fonun uzun vadeli finansal yatırımlarda kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#MEGAP MEGA POLİETİLEN – %100 şirkete ait 500.000 TL sermayeli Mega Örme Dış Ticaret Anonim Şirketi’nin Ticaret Sicil’de tescil edildiği açıklandı.

#EPLAS EGELAST / #MZHLD MAZHAR ZORLU HOLDİNG – Ortak borcundan şirketin sorumlu tutulması kapsamında 12 milyon dolarlık davada yeni duruşma tarihinin 2 Haziran olduğu açıklandı.

#QUAGR.HE QUA GRANITE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında 24.000.000 adet payın 16,46 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle halka arz Pazartesi ve Salı günü gerçekleştirilecek.

#PGSUS PEGASUS HAVA YOLLARI – Yurtdışında 750 milyon dolara kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı

#PENGD PENGUEN GIDA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı..

#SANEL SANEL MÜHENDİSLİK – VBTS kapsamında şirket paylarına 16 Nisan’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

#TATGD TAT GIDA – Süt ve süt ürünleri iş kolundaki varlık ve markanın 218,3 milyon TL’ye devredilmesi kapsamında, sözleşmede belirlenen tahmini stok değerleri ile kapanış tarihinde devredilen fiili stokların değerleri arasındaki farkın şirket tarafından Alıcı’ya ödeneceğinin açıklanması sonrasında aradaki farkın yaklaşık 36 milyon TL olduğu ve farkın ödenerek işlemlerin tamamlandığı açıklandı.

#TUREX.HE TUREKS TAŞIMACILIK – Şirket paylarının halka arzı kapsamında 22.500.000 adet payın 12,00 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle halka arz bugün gerçekleştirilecek.

#VESBE VESTEL BEYAZ EŞYA – 2 milyar TL tavan ile kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından olumlu karşılandı.

#YATAS YATAŞ – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 150 milyon TL’den 300 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldı.

#YKBNK YAPI KREDİ BANKASI – Yurtdışında 400 milyon dolara kadar İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

Kaynak Acar Menkul – Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir