Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 0.19 değer kaybederek 1.417,89 puandan tamamlarken  işlem hacmi 17.5 milyar TL olarak …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 0.19 değer kaybederek 1.417,89 puandan tamamlarken  işlem hacmi 17.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 0.19 değer kaybederek 1.417,89 puandan tamamlarken  işlem hacmi 17.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Usd/Try’nin yatay seyrettiği izlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada  faizleri ve enflasyonu tek haneye indirecekleri söylemini tekrarlarken bankacılık sektörünün döviz pozisyon açığı olmadığını, yaklaşık 6 milyar dolar fazlası mevcut olduğunu ifade etti.  ABD’de Halkbank davası devam ediyor. Halkbank, pazartesi günü New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nde yapılacak duruşmada üst mahkeme hakimlerinin  karşısına çıkacak. Dava sürecini yakından izleyen New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut yaptığı açıklamada hakimlerin ikna olmaması halinde dava alt mahkemede görülmeye devam edeceğini söylerken Halkbank aleyhine bir karar vermesi halinde bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yeniden devam edeceğini vurguladı. Üst mahkemenin Halkbank lehine karar vermesi halinde ise ABD’deki davanın derhal düşeceğini ifade etti. Pazartesi bir sonuç beklemediğini ifade eden Akbulut , ancak kararın fazla uzun sürmeyeceğini alt mahkemenin 3 Mayıs’ta jürili seri duruşma takvimi tamamen üst mahkemenin alacağı kararı ivedilikle açıklamasına bağlı olduğunu da ekledi. Halkbank davasının 12 Nisan’da üst mahkemede görülecek altı ayrı davadan biri olduğunu  da vurgulamakta fayda var.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Yurtdışı gelişmeleri yurtiçinde fiyatlamalarda belirleyici olabilir.

ABD:  Dün ABD’de gözler gece açıklanacak Fed toplantı tutanaklarındaydı. Fed 16-17 Mart tarihinde yaptığı faiz toplantısının tutanaklarında ekonominin giderek iyileştiğini ifade ederken ekonomide ve istihdamda gelinen noktanın arzu edilen seviyelerin oldukça altında olduğunu da belirttiler. Tutanaklarda ayrıca  koronavirüs devam ettiğini belirsizliklerin sürdüğü söylenirken bir grup katılımcının potansiyel varlık alım azaltımının zamanlamasının ekonomiye ve ilerlemenin hızını bağlı olduğunun altı çizildi. Fed, tahminleri değil, sonuçların, verileri n temel alınması gerektiğini not ederken  tahvil getirilerinde Mart ayında yaşanan artışın ekonomik görünüm konusunda iyimserliği yansıttığını da vurgulandı. ABD Başkanı Joe Biden  yeni 2,3 trilyon dolarlık altyapı planında ayrılacak kaynağın önemli bir kısmının şu anda % 21 olan kurumlar vergisinin %28’e çıkarılmasıyla elde edileceğini söylemişti. ABD Hazine Bakanlığı mevcut kurumlar vergisi rejiminin, şirketlerin üretimlerini ve karlarını yurt dışına kaydırmaları için teşvikler içerdiğine işaret edilen planda, azalan kurumlar vergisi gelirlerinin ABD’nin altyapı, araştırma, teknoloji ve yeşil enerji yatırımlarını finanse etme kabiliyetini engellediğini söyledi. Planda, yüksek kar bildiren ancak vergilendirilebilir geliri çok az olan büyük şirketlerin defter gelirlerine % 15 asgari vergi uygulanacağı ifade edildi. İran’la nükleer müzakereler konusunda Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden görüşmeleri değerlendiren  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İran’la nükleer anlaşma koşullarıyla örtüşmeyen İran’a yönelik yaptırım maddelerini kaldırmaya hazırlandıklarını söyledi. Şu aşamada hangi yaptırım başlıkları üzerinde çalıştıklarını açıklamayacağını söyleyen Price, bununla birlikte İran da anlaşma koşullarına dönmeden tek taraflı teşvikler vermeyeceklerini sözlerine ekledi. Dün ABD’de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan haftalık  Ham Petrol Stokları 3.5 milyon varil azalış gösterirken beklentiler haftalık ham petrol stoklarının 2 milyon varil azalması yönündeydi. Bu gelişmelerin ardından SP500 yeni rekor tazelerken ABD borsalarının yükselişine devam ettiği izlendi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 1.66 seviyesindeki geri seyrine devam ederken dolar endeksinde yatay görüntü hakimdi.  ABD’de 10 yıllık ytahvil faizlerinde ve dolar endeksinde aşağı yönlü beklentimiz devam ederken ABD borsalarındaki yükselişe temkinli yaklaşıyoruz.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 682K gelmesi beklenirken TSİ ile saat 19:00’da Fed Başkanı Powell’ında sanal ortamda Uluslararası Para Fonu Seminerinde küresel ekonomi hakkında bir panelde konuşma yapması bekleniyor.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisi beklentilerin üzerinde 49,6 olarak açıklanırken, son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İspanya, Fransa ve Almanya’da hizmetler PMI verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşirken İtalya’da beklentilerin altında kaldı. Almanya’da koronavirüs salgını ile mücadele için Başbakan Angela Merkel’den kısa süreli “tam kapanma” önerisine dolaylı destek geldi. Kapanmanın 2-3 hafta arasında olması planlanıyor. Gelen iyimser verilere rağmen tam kapanmanın gündeme gelmesi Avrupa borsalarının dün İngiltere hariç satıcılı kapanmasına neden oldu. Eur/Usd ve Eur/TRY’de ise yatay hareketler görüldü.

Bugün Euro Bölgesi’nde  aylık bazda ÜFE’nin  % 0.6 gelmesi beklenirken yıllık bazda ÜFE’nin % 1.4 açıklanması beklenmekte. Bugün ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce gerçekleştirdiği faiz kararının toplantı tutanaklarını takip edeceğiz. Toplantı tutanaklarında enflasyon ve varlık alıma dair ifadeler euro ve Avrupa borsalarında belirleyici olabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1403 seviyesinin altında önce 1371 ve arkasından 1359 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1422 direncinin kırılması halinde önce 1434 ve arkasından 1445 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1472 seviyesinin kırılması halinde önce 1488 ve arkasından 1510 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1460 desteğinin altında önce 1440 ve arkasından 1418 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.1035 seviyesinin kırılması halinde önce 8.0320 ve arkasından 7.9020 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.1835 direncinin üzerinde önce 8.2500 ve arkasından 8.3050 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1735 seviyesinin altında önce 1730 ve arkasından 1721 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1745 direncinin kırılması halinde önce 1755 ve arkasından 1765 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#ALGYO ALARKO GMYO  – Rusya Moskova’daki gayrimenkulün üst hakkına sahip olan, faaliyeti sadece gayrimenkul olan Mosalarko OJSC şirketinin değerlemesinin Nexia Pacioli Consulting LLC tarafından yapıldığı açıklandı.

#BANVT BANVİT – Rekabet Kurumu tarafından yürütülmekte olan soruşturma kapsamında şirkete ceza verilmediği açıklandı.

#DAGI DAGİ GİYİM – Şirketin %34,35 oranda pay sahibi olan Mahmut Nedim Koç’un şirketin bedelli sermaye artırım sürecinde, rüçhan haklarının tamamını kullandığı açıklandı.

#DEVA DEVA HOLDİNG – JCR Eurasia tarafından Uzun Vadeli Ulusal Notunun ‘AA (Trk)’ olarak revize edildiği, görünümün teyit edildiği, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Yerel Para Not ve Görünümünün teyit edildiği açıklandı.

#DGKLB DOĞTAŞ KELEBEK – KKTC’de Doğtaş Kelebek Mobilya Kıbrıs Ltd. Şti.” unvanlı, 50.000 euro sermayeli, yeni bir şirket kurulmasına karar verildiği açıklandı.

#IEYHO IŞIKLAR ENERJİ YATIRIM HOLDİNG – Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen 654,3 milyon fonun Işıklar Ambalaj’ın harcamalarında, Işıklar Paper Sack’ın harcamalarında, Işıklar İnşaat’ın yatırım harcamalarında, Metemteks’te kullanılacak fonlarda ve Işıklar Enerji’nin harcamalarında kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#ICBCT ICBC TURKİYE BANK – The Export – Import Bank of China, Paris Şube’sinden, 2 yıl vadeli 40 milyon euro tutarında kredi sağlanması amacıyla sözleşme imzalandığı açıklandı.

#ISGYO İŞ GMYO – Pandemi kapsamında, Şirket portföyünde yer alan AVM, çarşı ve ticaret alanı kiracılarına, Nisan – Haziran dönemi için kira desteği sağlanması kapsamında Genel Müdürlüğüne yetki verildiği açıklandı.

#MARKA MARKA YATIRIM HOLDİNG – Şirketin bağlı ortaklığı Gökyüzü Et Süt Gıda’nın Adana Şubesinin açılış işlemlerinin tamamlandığı ve faaliyetlerine başlanacağı açıklandı.

#MNDRS MENDERE TESKTİL – Şirketin sermayesinin %100’üne sahip olduğu Akça Enerji ve Tan Elektrik’in “Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme” yöntemi ile MNDRS bünyesinde birleşme işleminin tescil edildiği açıklandı.

#MERKO MERKO GIDA – FRIGO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Güçlü’nün sahip olduğu 2.775.000 adet payın, 25,14 TL birim fiyattan 69,7 milyonTL bedelle satın aşınması işlemlerinin bugün tamamlanmasına karar verildiği açıklandı.

#ORMA ORMA ORMAN MAHSULLERİ – Rekabet Kurumu tarafından şirkete 10,2 milyon TL idari para cezası verildiği, şirketin cezaya karşı yasal yollara başvuracağı açıklandı.

#QUAGR QUA GRANITE – Şirket payları yarın Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

#TUREX TUREKS TURİZM – Şirket payları bugün Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

#VESBE VESTEL BEYAZ EŞYA – 2 milyar TL kayıtlı sermaye tavanı kapsamında yapılan başvuru Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı.

#YAPRK YAPRAK SÜT BESİ ÇİFTLİĞİ – Teknoloji Yenileme ve Modernizasyon Kapsamında Makine-Ekipman Modernizasyonu Yatırım Projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı-Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’na tarihinde Hibe Başvurusu yapıldığı açıklandı

#YKBNK YAPI KREDİ BANKASI – Jilber Topuz tarafından Bankanın 2020 yılı olağan genel kurul toplantısında alınan kararların yok hükmünde olduğunun tespitine dair açılan davanın, Davacı Jilber Topuz tarafından davadan feragat dilekçesi verilmesi üzerine reddedildiği açıklandı

 

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
VİOP 30 Endeksi ÇağrıMerkezin
Read More

VİOP 30 Endeksi

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz. (İnfo Yatirim)      VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Salı günü 1.451 - 1.488 fiyat aralığında ...
Youtube video indir