Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 0,09 değer kaybederek 1.416,55 puandan tamamlarken  işlem hacmi 15.8 milyar TL olarak …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 0,09 değer kaybederek 1.416,55 puandan tamamlarken  işlem hacmi 15.8 milyar TL olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi, dünü % 0,09 değer kaybederek 1.416,55 puandan tamamlarken  işlem hacmi 15.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,10 ile gıda, içecek, en çok azalan ise % 2,11 ile ulaştırma oldu. Usd/Try’nin yatay seyrettiği izlendi. Dolar tarafında gözler haftaya yapılacak TCMB faiz kararına çevrilmiş durumda.  Mart ayında BİST100’de yabancılar 27 milyar 675,0 milyon dolar tutarında alım yaparken, 28 milyar 901,8 milyon dolar tutarında satım gerçekleştirdi. Böylece yabancıların net satım işlemleri 1 milyar 266 milyon 806 bin 541 dolar oldu. Yılbaşından bu yana da yabancı çıkışının arttığını görüyoruz.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin olacak. Gözler Pazartesi Bilim Kurulu’nun vereceği raporda olacak.

ABD:  Dün ABD’de işsizlik başvuruları 744K gerçekleşirken beklentiler 682K gelmesi yönündeydi. Son 2 haftadır haftalık işsizlik başvurularında artış görülmekte. Fed Başkanı Powell sanal ortamda Uluslararası Para Fonu Seminerinde yaptığı konuşmada sağlanan mali destek ve aşılamanın etkisi ile ABD ekonomisinin toparlanma yolunda olduğunu ancak daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu ve bunu vereceklerini ifade etti. Powell, ekonomideki desteğin çekilebilmesi  için veri setinde tam toparlanma görülmesi gerektiğini ifade ederken Mart ayındaki tarım dışı istihdam artışına benzer artışların bir seri olarak devam ettiğinin görmek istediklerini vurguladı. ABD ekonomisinin yeniden açılması ile harcamalarda bir artış beklediklerini ve arzda yaşanan yetersizliklerin bu yıl fiyatları daha yukarı itmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Powell, ancak fiyatlarda tek seferlik bir artışın ısrarcı, kalıcı bir enflasyondan farklı olduğunu yinelerken eğer bu enflasyonun beklenen gibi değil de kalıcı olduğunu gördükleri zaman buna tepki vereceklerinin altını çizdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna’nın doğu sınırındaki Rus askeri sayısının Kırım’ın ilhak edildiği 2014 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığını bildirdi. Rusya’nın askeri hareketliliğinin yarattığı endişeleri NATO müttefikleri ile görüşmekte olduklarını da vurguladı. Bu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş sürerken ABD borsaları Powell’ın yapıcı konuşmaları ve aşı konusunda kaydedilen ilerlemeler ile yeni tarihi rekorlar kırdı.

Bugün ABD’de ÜFE’nin aylık bazda  % 0.5 açıklanması beklenirken yıllık bazda % 3.8 gelmesi tahmin edilmekte. Çekirdek ÜFE’de beklenti aylık bazda % 0.2’de oluşurken yıllık bazda çekirdek ÜFE’de beklenti % 2.7 seviyesinde. Enflasyon tarafında her ne kadar belirleyici TÜFE  tarafı da olsa artan gıda ve enerji fiyatlarının Üfe maliyetleri sonrası talep enflasyonuna etkisini gözlemlememiz adına önemli olacaktır.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde aylık bazda ÜFE, beklentilerin altında % 0.5 gelirken yıllık bazda ÜFE beklentilerin üzerinde % 1.5 olarak gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce gerçekleştirdiği faiz toplantısına ilişkin dün yayınladığı toplantı tutanaklarında büyümenin gelecek iki yılda mali teşvik paketlerine göre şekilleneceği vurgulanırken tahvil getirilerinde artış görüldüğü bunun ise ABD tahvil faizlerinin yansıması olduğu ifade edildi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, korona virüs salgını ve buna karşı tedbirlerin Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetleri kısa vadede olumsuz etkilemeye devam edeceğini belirterek, ekonomik faaliyetlerin salgın tedbirlerinin kaldırılmasıyla toparlanacağını söyledi. Legarde olumlu finansman şartların devam ettirilebileceğine işaret ederek, Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) kapsamında öngörülen 1,85 trilyon euroluk varlık alımının elverişli finansman koşulları sürdürülebiliyorsa tamamının kullanılmasının gerekmeyebileceğini vurguladı. Enflasyonun bu yılın başında 2020’nın sonuna göre keskin bir şekilde arttığını söyleyen Legarde , gelecek aylarda daha da artmasının muhtemel olduğunu kaydetti. Bu açıklamaların ardından  Avrupa borsaları günü İtalya hariç yükselişle tamamladı. Eur/Usd, dolar endeksinin değer kaybetmesiyle yükselirken, Eur/Try ise yatay hareketine devam etti.

Bugün Euro Bölgesi’nde önemli bir veri akışı bulunmuyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1403 seviyesinin altında önce 1388 ve arkasından 1371 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1430 direncinin kırılması halinde önce 1445 ve arkasından 1467 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1463 seviyesinin kırılması halinde önce 1472 ve arkasından 1488 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1451 desteğinin altında önce 1438 ve arkasından 1418 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.1035 seviyesinin kırılması halinde önce 8.0320 ve arkasından 7.9020 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.1835 direncinin üzerinde önce 8.2500 ve arkasından 8.3050 direncine doğru yükseliş görülebilir.

 

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1746 seviyesinin altında önce 1740 ve arkasından 1733 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1757 direncinin kırılması halinde önce 1765 ve arkasından 1784 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#ALGYO ALARKO GMYO  – Rusya Moskova’daki gayrimenkulün üst hakkına sahip olan, faaliyeti sadece gayrimenkul olan Mosalarko OJSC şirketinin değerlemesinin Nexia Pacioli Consulting LLC tarafından yapıldığı açıklandı.

#BANVT BANVİT – Rekabet Kurumu tarafından yürütülmekte olan soruşturma kapsamında şirkete ceza verilmediği açıklandı.

#DAGI DAGİ GİYİM – Şirketin %34,35 oranda pay sahibi olan Mahmut Nedim Koç’un şirketin bedelli sermaye artırım sürecinde, rüçhan haklarının tamamını kullandığı açıklandı.

#DEVA DEVA HOLDİNG – JCR Eurasia tarafından Uzun Vadeli Ulusal Notunun ‘AA (Trk)’ olarak revize edildiği, görünümün teyit edildiği, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Yerel Para Not ve Görünümünün teyit edildiği açıklandı.

#DGKLB DOĞTAŞ KELEBEK – KKTC’de Doğtaş Kelebek Mobilya Kıbrıs Ltd. Şti.” unvanlı, 50.000 euro sermayeli, yeni bir şirket kurulmasına karar verildiği açıklandı.

#IEYHO IŞIKLAR ENERJİ YATIRIM HOLDİNG – Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen 654,3 milyon fonun Işıklar Ambalaj’ın harcamalarında, Işıklar Paper Sack’ın harcamalarında, Işıklar İnşaat’ın yatırım harcamalarında, Metemteks’te kullanılacak fonlarda ve Işıklar Enerji’nin harcamalarında kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#ICBCT ICBC TURKİYE BANK – The Export – Import Bank of China, Paris Şube’sinden, 2 yıl vadeli 40 milyon euro tutarında kredi sağlanması amacıyla sözleşme imzalandığı açıklandı.

#ISGYO İŞ GMYO – Pandemi kapsamında, Şirket portföyünde yer alan AVM, çarşı ve ticaret alanı kiracılarına, Nisan – Haziran dönemi için kira desteği sağlanması kapsamında Genel Müdürlüğüne yetki verildiği açıklandı.

#MARKA MARKA YATIRIM HOLDİNG – Şirketin bağlı ortaklığı Gökyüzü Et Süt Gıda’nın Adana Şubesinin açılış işlemlerinin tamamlandığı ve faaliyetlerine başlanacağı açıklandı.

#MNDRS MENDERE TESKTİL – Şirketin sermayesinin %100’üne sahip olduğu Akça Enerji ve Tan Elektrik’in “Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme” yöntemi ile MNDRS bünyesinde birleşme işleminin tescil edildiği açıklandı.

#MERKO MERKO GIDA – FRIGO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Güçlü’nün sahip olduğu 2.775.000 adet payın, 25,14 TL birim fiyattan 69,7 milyonTL bedelle satın aşınması işlemlerinin bugün tamamlanmasına karar verildiği açıklandı.

#ORMA ORMA ORMAN MAHSULLERİ – Rekabet Kurumu tarafından şirkete 10,2 milyon TL idari para cezası verildiği, şirketin cezaya karşı yasal yollara başvuracağı açıklandı.

#VESBE VESTEL BEYAZ EŞYA – 2 milyar TL kayıtlı sermaye tavanı kapsamında yapılan başvuru Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı.

#YAPRK YAPRAK SÜT BESİ ÇİFTLİĞİ – Teknoloji Yenileme ve Modernizasyon Kapsamında Makine-Ekipman Modernizasyonu Yatırım Projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı-Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’na tarihinde Hibe Başvurusu yapıldığı açıklandı

#YKBNK YAPI KREDİ BANKASI – Jilber Topuz tarafından Bankanın 2020 yılı olağan genel kurul toplantısında alınan kararların yok hükmünde olduğunun tespitine dair açılan davanın, Davacı Jilber Topuz tarafından davadan feragat dilekçesi verilmesi üzerine reddedildiği açıklandı

 

Kaynak Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
ViOP bülten ÇağrıMerkezin
Read More

ViOP bülten

Nisan vadeli endeks kontratı Cuma günü akşam senası da dahil 1466 ile 1483 puanları arasında dalgalanarak günü %0,15’lik yükselişle 1473 uzlaşma ...
Youtube video indir