Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, makro verilerle öne çıkan ekonomik toparlanma iyimserliğinin güçlü ilk çeyrek karlarıyla desteklenmesi ile alıcılı seyir izledi.
Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlenen ekonomik toparlanma iyimserliğinin ilk çeyrek karlarıyla desteklenmesi ile alıcılı seyir izledi
Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?
Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, makro verilerle öne çıkan ekonomik toparlanma iyimserliğinin güçlü ilk çeyrek karlarıyla desteklenmesi ile alıcılı seyir izledi. Ayrıca, Fed cephesinden mevcut para politikasının devam edeceğine yönelik yükselen söylemler de piyasalardaki olumlu görünümde etkili olan bir diğer unsurdu. Makro veriler tarafında, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan Michigan tüketici güven endeksi Nisan’da aylık bazda 1,6 puan artışla 86,5 ile Mart 2020’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyede gerçekleşti. Hafta genelinde ekonomik toparlanma iyimserliğini öne çıkaran veriler sonrası Fed üyesi Waller, ABD ekonomisinin olumlu performans gösterdiğini ancak hala sıkı para politikasına geçmek için bir neden göremediğini belirtti. Bilançolar cephesinde, haftanın son işlem gününde Morgan Stanley ilk çeyrek karını açıkladı. Bu dönemde bankanın finansalları beklentileri aşan işlem ve yatırım bankacılığı gelirleri desteğinde güçlü geldi. 1Ç21’de Morgan Stanley’in hisse başına düşen net karı 2,22 dolar ile 1,70 dolar seviyesindeki piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 2,19 dolar seviyesindeydi. Güçlü gelen makro verilere karşın ABD 10 yıllık tahvil faizleri, ABD ve Rusya cephesinde öne çıkan yaptırım gerginliği nedeniyle %1,57’li seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Endeksler cephesinde, Dow Jones endeksi %0,48 yükselişle ilk kez 34.000 seviyesini aşarak 34.200,67 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %0,40 değer kazancı ile 4.185,47 seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Nasdaq endeksi de %0,10 artışla 14,052.34 seviyesinden günü tamamladı. Haftalık bazda sırasıyla %1,37 ve %1,18 artışlar kaydeden S&P 500 ve Dow Jones endeksleri yükselişlerini dördüncü haftaya taşıdı. %1,09 getiri sağlayan Nasdaq endeksi de yükseliş eğilimini üçüncü haftada da devam ettirdi.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah GOÜ piyasalarında genel olarak karışık seyir hakim. Asya cephesinde, küresel ekonomik toparlanma ve beklentilerden güçlü gelen bilançoların yarattığı iyimserliğin desteğinde alıcılı seyir izliyor. Ancak Hindistan piyasalarının, endişe verici boyutlara gelen vaka artışları nedeniyle %3’e yaklaşan düşüşler yaşadığını gözlemliyoruz. Sağlık sisteminin ve hükümetin aşı bulmak konusundaki girişimlerinin yetersiz kalmasına ek olarak, yaşanan gelişmelerin merkez bankasının salgının etkilerini gidermek için teşvik kullanma planlarını zorlaştıracağı yönündeki öngörüler fiyatlamalarda etkili olan diğer unsurlar olarak sıralanabilir. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah, Nasdaq vadeli dışında hafif satıcılı seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Nasdaq vadeli endeksi %1,56’lı seviyelerde ılımlı bir görünüm veren ABD 10 yıllık tahvil faizlerinden destek bularak pozitif ayrışma gösteriyor.
Yurt dışında ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise cari denge verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Ocak ayında 30,5 milyar euro fazla vermişti.
Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de ve Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin seyredecek. Asya cephesinde ise Japonya’da Tertiary sanayi endeksi verisine ek olarak, makine araçları siparişleri verisinin revizyonu takip edilecek. Tertiary sanayi endeksi Şubat ayı verisinin aylık bazda %0,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Öncü olarak Mart ayında yıllık bazda %65 yükseliş kaydeden makine araçları siparişleri verisinin revizyonuna ilişkin ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Çin’de de 1 yıllık ve 5 yıllık gösterge kredi faiz oranlarına ilişkin güncellemeler izlenecek. Piyasa beklentisi oranların sırasıyla %3,85 ve %4,65 seviyelerinde sürdürüleceği yönünde
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı