Instagram video indir

Küresel piyasalar

Haftanın son işlem gününde Kutsal Cuma tatili sebebiyle çoğu küresel piyasaların kapalı olduğu günde ABD vadeliler beklentiden güçlü gelen Mart …
Küresel piyasalar ÇağrıMerkezin

Haftanın son işlem gününde Kutsal Cuma tatili sebebiyle çoğu küresel piyasaların kapalı olduğu günde ABD vadeliler beklentiden güçlü gelen Mart ayı tarımdışı istihdam verisinin makroekonomik görünüme ilişkin olumlu sinyalleri güçlendirmesi sonucunda alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentiden güçlü gelen istihdam artışının desteğinde ABD vadeliler haftayı artıda tamamladı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde Kutsal Cuma tatili sebebiyle çoğu küresel piyasaların kapalı olduğu günde ABD vadeliler beklentiden güçlü gelen Mart ayı tarımdışı istihdam verisinin makroekonomik görünüme ilişkin olumlu sinyalleri güçlendirmesi sonucunda alıcılı seyir izledi. ABD tarım dışı istihdam Mart ayı verisi 916K artışla, son 7 ayın en yüksek artışına işaret etti. Mart ayı verisinin beklentileri aşmasına ek olarak Şubat ayı verisi de 379K seviyesinden 468K seviyesine revize edildi. İşsizlik oranı da %6 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Ülkede ortalama saatlik kazançlar ise Mart’ta aylık olarak %0,1 düşüş gösterdi. Piyasa beklentisi %0,1’lik artış gerçekleşmesi yönündeydi. Yıllık bazda bakıldığında ise ortalama saatlik kazançlar %4,2 ile beklentinin altında artış gösterdi. Verilere göre işgücüne katılım oranı da Mart’ta %61,5 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Güçlü gelen veri ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %1,72’li seviyelere yükseldiğini takip ettik.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında Cuma günü beklentilerden güçlü açıklanan ABD Mart ayı istihdam raporunun etkileri gözleniyor. Hatırlatmak gerekirse ABD’de tarım dışı istihdam Mart ayında 916 bin ile son 7 ayın en yüksek seviyesinde artış kaydetmişti. ABD vadelilerde de pozitif seyrin korunduğunu izliyoruz. Diğer yandan Asya’da birçok piyasanın Paskalya tatili nedeniyle kapalı olduğunu ve hacmin de düşük olduğunu belirtmek isteriz.

Yurt dışında ABD’de ISM hizmet PMI ve fabrika siparişleri verilerine ek olarak dayanıklı mal siparişleri ve Markit hizmet PMI verilerinin revizyonlarını takip edeceğiz. ISM hizmet PMI Mart ayı verisinin aylık bazda 3,1 puan artışla 58,4 seviyesine yükseleceği öngörülüyor. Üretim cephesinde de Ocak ayında aylık bazda %2,6 artış kaydeden verinin Şubat’ta %0,5 gerilediği öngörülüyor. Diğer yandan, dayanıklı mal siparişleri ve Markit hizmet PMI verilerinin revizyonlarına ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlatmak gerekirse dayanıklı mal siparişleri Şubat ayında manşet ve çekirdek olarak aylık bazda %1,1 ve %0,9 düşüşler kaydetmişti. Markit hizmet PMI öncü verisi de Mart ayında aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı yükselişle 60 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi cephesinde Sentix yatırımcı güveni ve işsizlik oranı verilerini izleyeceğiz. Nisan ayında Sentix yatırımcı güveni verisinin aylık bazda 1,2 puan artışla 6,2 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Hatırlanacağı üzere Mart ayında veri 6,07 puan artışla 5,87 puan seviyesinde Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. İşsizlik oranına ilişkin olarak da Kasım ayından bu yana aylık bazda %8,1 artış kaydeden verinin Şubay ayında da aynı oranda artış göstereceği tahmin ediliyor. Asya cephesinde de Çin’de Caixin hizmet PMI verisini takip edeceğiz. Verinin Mart ayında aylık bazda 0,6 puan artışla 52,1 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
EURUSD ÇağrıMerkezin
Read More

EURUSD

İçerisinde bulunduğumuz hafta ile birlikte ABD kanadında hazine tahvil faizlerinin bir miktar gevşemesi ile birlikte dolar endeksinin de aşağı ...
Youtube video indir