Instagram video indir

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, beklentiden güçlü gelen tarımdışı istihdam verisinin öne çıkardığı ekonomik toparlanma iyimserliğinin, tüm zamanların zirve …
Küresel piyasalar ÇağrıMerkezin

Dün ABD piyasaları, beklentiden güçlü gelen tarımdışı istihdam verisinin öne çıkardığı ekonomik toparlanma iyimserliğinin, tüm zamanların zirve seviyesinde gerçekleşen ISM hizmet PMI verisi ile güçlenmesi sonucunda rekor seviyelerden kapanış yaptı.

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü gelen ISM hizmet PMI verisinin ekonomik toparlanma temasını güçlendirmesiyle rekor seviyelere yükseldi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, beklentiden güçlü gelen tarımdışı istihdam verisinin öne çıkardığı ekonomik toparlanma iyimserliğinin, tüm zamanların zirve seviyesinde gerçekleşen ISM hizmet PMI verisi ile güçlenmesi sonucunda rekor seviyelerden kapanış yaptı. Veri Mart ayında aylık bazda 8,4 puan artışla 1997’den bu yana görülen en yüksek seviye olan 63,7 seviyesine yükseldi. Ödenen fiyatlar verisi ise 2,2 puanlık ılımlı yükselişle 74 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle gün içinde %1,74 seviyesini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizleri hafifleyen enflasyon endişeleri ile %1,70 seviyesinde dengelendiğini belirtmek isteriz. Ayrıca, aşılama cephesindeki çalışmalar da piyasalardaki alıcılı seyirde etkili olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü ABD aşılama konusunda rekor tazeleyerek, günlük ortalama 3 milyon doz seviyesine yükseldi. Endeksler cephesinde Nasdaq endeksi %1,67 değer kazancıyla 13.705,59 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %1,44 artışla tüm zamanların zirvesi 4.077,91 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %1,13 yükselişle 33.527,19 ile rekor seviyeden kapandı. Sektörler cephesinde ise alımların teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaştığı takip edildi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında Çin Caixin hizmet PMI Mart ayı verisinin aylık bazda 2,8 puan artışla 54,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentiyi aşmasına karşın, PBoC’nin kredi büyümesini azalttığına dair haber akışı nedeniyle karışık seyir görülüyor. Haberlere göre PBoC, ülkedeki önde gelen kredi sağlayıcı kuruluşlardan yılın geri kalanı için kredi büyümelerini kısmalarını istedi. ABD vadeliler cephesinde de ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,68’li seviyelere gerilemesine karşın, dün rekor yüksek seviyelerin test edilmesi sonrasında kar realizasyonlarının hakim olduğunu görüyoruz.

Yurt dışında ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi cephesinde Sentix yatırımcı güveni ve işsizlik oranı verilerini izleyeceğiz. Nisan ayında Sentix yatırımcı güveni verisinin aylık bazda 1,2 puan artışla 6,2 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Hatırlanacağı üzere Mart ayında veri 6,07 puan artışla 5,87 puan seviyesinde Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. İşsizlik oranına ilişkin olarak da Kasım ayından bu yana aylık bazda %8,1 artış kaydeden verinin Şubat ayında da aynı oranda artış göstereceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde ABD’de Mart ayı FOMC toplantısı tutanakları izlenecek. Euro Bölgesi cephesinde de Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Mart ayında aylık bazda 3,1 puan artışla 48,8 seviyesine yükselen verinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir