Instagram video indir

Piyasa analizi

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB genel kurulunda konuşma gerçekleştirdi. Konuşmanın ana başlıkları TCMB’nin para politikası olması nedeniyle …
Piyasa analizi ÇağrıMerkezin

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB genel kurulunda konuşma gerçekleştirdi. Konuşmanın ana başlıkları TCMB’nin para politikası olması nedeniyle oldukça önemliydi.

Piyasa analizi ÇağrıMerkezin

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB genel kurulunda konuşma gerçekleştirdi. Konuşmanın ana başlıkları TCMB’nin para politikası olması nedeniyle oldukça önemliydi. Bu noktada Kavcıoğlu, enflasyonun ve enflasyona yönelik beklentilerin sıkı para politikası duruşu gerektirdiğini dile getirdi ve politika faizini enflasyonun üzerinde belirleyeceklerini belirtti. Bu açıklamalar 15 Nisan tarihli PPK toplantısında TCMB’nin sert faiz indirimine gitmeyeceği algısını güçlendiren nitelikteydi. Ayrıca reel bazda faizlerin pozitif bölgede tutulacağı da ‘enflasyon üzeri politika faizi’ cümlesiyle net olarak piyasalarla paylaşılmış oldu. Kararların veri odaklı olacağı ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlanacağı vurgulandı. Daha önceki TCMB Başkanı Naci Ağbal gibi mevcut başkan Şahap Kavcıoğlu da orta vadede %5 enflasyon hedefine dikkat çekti ve bu hedefe sıkı sıkıya bağlı olduklarının altını çizdi. Bir diğer önemli cümle de önümüzdeki döneme yönelik bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının temel politika aracı olmaya devam edeceğinin ve para politikasını sade bir operasyonel çerçeve içerisinde uygulanacağının sürdürüleceği ifadesiydi. Böylelikle anlaşılabilir ve sade bir para politikasından taviz verilmeyeceği ifade edilmiş oldu.

Küresel piyasalarda ana gündem maddesi ABD tahvil getirileri olmaya devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi %1.77 seviyelerinin üzerini test ederek 2021 yılının zirvesini gördü. Burada iki unsur ön plana çıkmakta; ABD’de aşılama hızının artıyor olması ve gün içerisinde ABD Başkanı Joe Biden’ın alt yapı yatırımlarına yönelik açıklamaları… Biden’ın 19 Nisan tarihine kadar ABD’deki yetişkinlerin yüzde 90’ının korona virüs aşısı olabileceğini belirtmesi kısıtlamaların gevşetilerek ekonomik aktivitenin beklenenden daha güçlü olacağı izlenimi oluşturuyor. Bunun yanında Biden’ın harcama planına yönelik yapacağı açıklamalar gündemin en kritik konusu konumunda. 2.25 trilyon dolarlık bir paketin açıklanması bekleniyor. Bu büyüklükte bir paketin ABD’de büyüme beklentilerini güçlendirerek beklenen enflasyonda artışı tetiklemesi olası durmakta. Böylelikle ABD tahvil getirilerinin yükselmeye devam ettiğini görebiliriz. Tahvil faizlerinde oluşan yukarı yönde hareketlerin devam etmesi riskli varlıklarda satışları getirebilir. Ayrıca ABD Conference Board Tüketici Güveni verisi 109.7 olarak açıklanarak bir yılın zirvesine yükseldiğini de hatırlatalım.

Bu sabah piyasalarda; • AC Asia ex, Japan % -0,45 satıcılı • S&P 500 % 0,03 alıcılı • Euro Stoxx 50 % -0,15 satıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi’nde endeksler Çarşamba günkü işlemlerde karışık seyretti. Japonya’da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri hafif gerilerken, Güney Kore’nin Kospi Endeksi, yüzde 0.56 yükseldi. Hisse senetleri Avustralya’da güçlü yükseliş kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.51 yukarda işlem görüyor.

• IMF Başkanı Kristalina Georgieva, devam eden belirsizliklere rağmen 2021’de dünya ekonomisinde toparlanma ve büyüme beklentilerinin arttığını söyledi.

• ABD Başkanı Joe Biden’in bugün ABD çelik sektörünün önemli merkezlerinden Pitssburg’da açıklayacağı altyapı yatırım paketinin 2,25 trilyon dolar büyüklüğünde olması bekleniyor.

• Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD ekonomisini bu yıl güçlü bir büyüme göstermesini beklediğini ortaya koyarken, hane halklarının COVID-19 salgını sürecinde yaptıkları tasarrufların 2022 ve 2023 yıllarında da büyümenin ateşlenmesine yardım edeceğini savundu.

• New York Fed Başkanı John Williams, tüm ekonomi için iyimser olduğunu söyledi.

• Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, cari trdendlerin devam etmesi ve koronavirüse karşı aşılamanın ilerlemesi halinde önümüzdeki yaz milyonlarca Amerikalının yeniden istihdam edildiklerinin görülebileceğini söyledi.

• Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, bugün HDP’nin kapatılmasına ilişkin davada ilk incelemesini yaparak, iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.

• Goldman Sachs daha önce yüzde 5,5 olarak açıkladığı Türkiye’ye ilişkin 2021 büyüme beklentisini yüzde 3,5’e çekti. Kurum analizinde makro yöndeki baskıların ekonomi için daha sert bir inişe işaret ettiğini belirtti

• ABD Başkanı Joe Biden, küçük işletme destek programını 31 Mayıs’a kadar uzatan düzenlemeyi imzaladı.

 

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
VİOP 30 Endeksi ÇağrıMerkezin
Read More

VİOP 30 Endeksi

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz. (İnfo Yatırım) VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Cuma günü 1.466 - 1.483 fiyat ...
Youtube video indir