Instagram video indir

TCMB Enflasyon Raporu: Dezenflasyonist sıkı politika uygulaması taahhüdü

Merkez Bankası, beklendiği gibi bu yıla dair enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti ve mevcut enflasyon görünümüyle alakalı olarak …
TCMB Enflasyon Raporu: Dezenflasyonist sıkı politika uygulaması taahhüdü ÇağrıMerkezin

Merkez Bankası, beklendiği gibi bu yıla dair enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti ve mevcut enflasyon görünümüyle alakalı olarak “büyük bir kararlılık ve sabırla” sıkı para politikasını sürdüreceği şeklindeki yönlendirmesine devam etti.

Merkez Bankası, beklendiği gibi bu yıla dair enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti ve mevcut enflasyon görünümüyle alakalı olarak “büyük bir kararlılık ve sabırla” sıkı para politikasını sürdüreceği şeklindeki yönlendirmesine devam etti. 2021 enflasyon tahmini, özellikle ithalat maliyetlerinden kaynaklı baskı en fazla şekilde ağırlıklandırılarak %9,4 seviyesinden %12,2 seviyesine doğru güncellendi.

TCMB Enflasyon Raporu toplantısından öne çıkan bazı başlıklar;

· Tüketici enflasyonunun Nisan ayında zirveye ulaşması bekleniyor.

· Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için elindeki tüm araçları kullanacaktır.

· Güçlü ve enflasyonu düşürücü etkiyi sürdürmek için politika faizi “gerçekleşen ve beklenen enflasyon oranının” üzerinde kalacaktır.

· 2022 enflasyon beklentisi, daha önceki %7’den %7,5’e yukarı revize edildi.

· 2021 gıda enflasyonu beklentisi, daha önceki %11,5’ten %13’e yukarı revize edildi.

· Brent petrol 2021 ortalama fiyat varsayımı 64,4 USD’ye yükseltildi.

Merkez Bankası, güncel enflasyon tahmini çerçevesinde piyasa beklentisine biraz daha yakınlaşmakla beraber hala konsensüs altında kalmaktadır. Piyasanın genelde mutabık kaldığı konsensüs seviyesi ise enflasyon için %13-14’lü seviyelere işaret etmektedir. Tabii enflasyonu besleyen güncel faktörlerin, özellikle emtia fiyatları ve kur bacağında yeni bir baskı yaratma ihtimali elemine edilemez. Öte yandan, ÜFE’den gelen birikimli maliyet etkisi, kapanma dönemini de içine alacak periyot içinde daha hızlı bir geçiş etkisine sahne olabilir. Bu kapsamda da, Nisan ayından sonra da yüksek enflasyon baskısının hissedilmesi olasıdır. Liranın USD karşısında Mart’ın son 10 gününden itibaren %10 üzerinde değer kaybettiği düşünülecek olursa, özellikle ithal maliyetlerinden gelecek etki ve bunun yayılma etkisi göz ardı edilmemelidir. Merkez Bankası’nın %12,2’lik güncel tahminine yönelik risklerin de yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.

TCMB Enflasyon Raporu: Dezenflasyonist sıkı politika uygulaması taahhüdü ÇağrıMerkezin

USDTRY ve TÜFE karşılaştırması (2019-2021) Kaynak: Bloomberg, TÜİK, TCMB…

Önemli nokta; bu politika zemininde TCMB faizinin, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde oluşturulmaya devam edilecek olması. Bu, aynı zamanda da dezenflasyona destek verecek reel faiz pozisyonu tanımlamasına da uyuyor. Bir bağlamda da, para politikasının enflasyon baz etkisi ile beraber düşüşe geçtiğinde de yeterli sıkılıkta olacağı yönlendirmesi yapılıyor, bu süreçte de Türkiye pozitif reel getiri pozisyonunda olmayı sürdürecek. Özellikle gelişmekte olan ülke grubu içerisindeki konumlanmada reel faiz pozisyonu çok önemli ve önemi de artacak. Sermaye hareketleri ve küresel likidite pozisyonu itibariyle Fed, iyi giden ABD ekonomisi ile beraber parasal sıkılaşmayı daha fazla ele alacak olursa reel faizin yeteri kadar yüksek olması gerekecektir. Diğer taraftan, birçok ekonomistin %18-19’lara yakınsayabilecek enflasyon tepe noktası varsayımına karşın, Sn. Kavcıoğlu’nun Nisan enflasyonunu tepe olarak öngörmesi ile beraber faiz artırmaya ihtiyacının olmayacağını düşündüğünü görüyoruz.

3 Mayıs Pazartesi günü açıklanacak olan Nisan ayı enflasyonunun aylık bazda %1,3 artışla yıllık %16,7 seviyesine yükselmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın 6 Mayıs tarihli PPK toplantısından ise herhangi bir faiz değişikliği beklentimiz mevcut değildir. İlave sıkılaşma yönlendirmesinin eksikliği ve TCMB’nin Nisan enflasyonunu tepe olarak varsayacak olması, faiz artırımı ihtimalini elerken; enflasyonun düşme aşamasında olmaması da indirim ihtimalini ötelemektedir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Şirket haberleri ÇağrıMerkezin
Read More

Şirket haberleri

VAKFN – Şirket sermayesinin 200 milyon TL’den %25 olarak bedelsiz olarak 50 milyon TL kar payından artışla 250 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı ...

Deniz Gayrimenkul’de atama

Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'de genel müdür yardımcısı ataması yapıldı. Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'de genel müdür ...
Youtube video indir