Instagram video indir

Uluslararası piyasalar

ABD hazine tahvil getirilerinde ilk çeyrekte hakim olan enflasyon beklentileri ve ekonomik toparlanma kaynaklı satışlar, oldukça güçlü gelen …
Uluslararası piyasalar ÇağrıMerkezin

ABD hazine tahvil getirilerinde ilk çeyrekte hakim olan enflasyon beklentileri ve ekonomik toparlanma kaynaklı satışlar, oldukça güçlü gelen ekonomik verilere rağmen, son iki haftada alımlara dönüştü.

Eurotahvil Piyasaları

ABD hazine tahvil getirilerinde ilk çeyrekte hakim olan enflasyon beklentileri ve ekonomik toparlanma kaynaklı satışlar, oldukça güçlü gelen ekonomik verilere rağmen, son iki haftada alımlara dönüştü. 1,60% seviyesinden destek bulan on yıl vadeli tahviller, bugün güçlü perakende satış ve bölgesel üretim rakamlarına rağmen, gördüğü güçlü alım sonrası 1,52%’ye kadar geriledi ve son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Getiri eğrisinde açılan vadeler arası getiri farkı da bugün daha güçlü bir düşüş gösterdi, 2-30 yıl vadeler arası getiri farkı gün içinde 11 baz puanlık düşüş gösterdi.

Türk hazine eurotahvilleri Merkez Bankası faiz kararı öncesinde daha hafif alımlarla işlem gördü. Dün USD’de zayıflığın TL’ye pozitif yansıması ile alım gören kıymetler, faiz kararı sonrası ilk tepki olarak “Ek sıkılaştırma”nın metinden çıkarılması nedeniyle biraz daha satıcılı işlem görse de, yön kısa sürede tekrar alıma döndü. Hem yerli hem yabancı yatırımcının alımları sonrasında getiriler 7-12 baz puan aralığında daralma gösterdi. İlgi daha çok orta vadeli kıymetler üzerinde yoğunlaşırken, on yıl vadeli kıymet 6,47%, uzun taraf ise 6,96% seviyesinde kapanış yaptı. Ülke risk primi de son iki seansta 30 baz puan düşüşle 412 seviyesine geriledi.

Şirket kıymetleri faiz kararı öncesi daha da zayıf likidite ile işlem görmeyi sürdürdü. Hazine kıymetlerinde getirilerin daralmaya devam etmesinin şirket kıymetlerine de pozitif yansıması ve çok zayıf likidite fiyatları yukarı çekmeye devam etti. ISCTR 24 kıymeti yaklaşık otuz baz puan daralarak 5,40% bölgesinde işlem görürken, uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde de düne göre fiyatlar bir puan yukarı geldi.

Uluslararası piyasalar ÇağrıMerkezin

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

15 Nisan Perşembe günü hisse senedi piyasalarına yükseliş hakimdi. ABD’de bugün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklenti altında kalması ve perakende satışlar ile imalat endeksinin başarılı aşılanma süreci ardından ekonomide hızlı şekilde toparlanmanın görüldüğünü desteklemesi bölge endekslerinde yükselişi destekledi. Avrupa’da da genel olarak yükseliş görülürken, hem ABD hem Avrupa endekslerinde işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın oldukça altında kaldı.

S&P 500 %1,11 yükselişle günü 4170,45 puan seviyesinde tamamlarken, bugün açıklanan olumlu bilançolara rağmen finans %0,10 ve enerji sektörü %0,88 geriledi. Sağlık, IT ve konut ise endeksi destekleyen sektörler olarak öne çıktı. Nasdaq %1,31 yükselişle bölge endeksleri arasında pozitif ayrışırken Dow Jones günü %0,90 değer kazancıyla tamamladı. United Health Group %3,83, Amgen %2,21, Salesforce %2,18, Visa ise %1,94 primlendi. Walgreens Boots Alliance %1,38, Chevron ile Disney %0,82 ve Travelers Cos %0,69 geriledi. Seans kapanışında bilanço açıklayacak olan Alcoa günü %1,65 düşüşle tamamladı. Bugün bilanço açıklayan Delta Airlines %2,8, Bank of America %2,86 ve Citigroup %0,51 oranında değer kaybetti.

Euro Stoxx 50 %0,43, FTSE 100 %0,63 ve CAC 40 %0,41 yükseldi. DAX endeksi ise günü %0,30 yükselişle 15255,33 puan seviyesinde tamamladı. IT %1,43, konut %1,26 ve tercihli tüketim malları %0,55 yükseldi. Finans %0,84, telekomünikasyon sektörü ise %0,49 geriledi. Deutsche Wohnen %2,53, SAP %2,01, Volkswagen %1,77 ve Delivery Hero %1,68 primlendi. Siemens Energy %2,35, Covestro %1,97, Deutsche Bank ise %1,88 oranında değer kaybetti

ABD’de bugün açıklanan verilere göre Empire imalat endeksi Nisan ayında 26,3 puan ile 20 beklentisinin üzerinde gerçekleşti ve bir önceki dönem verisine kıyasla yükseliş kaydetti. Haftalık işsizlik başvuruları 576 bin kişi ile 700 bin tahmininin altında açıklanırken, perakende satışlar Mart ayında aylık bazda %9,8 ile %5,8 beklentisinin üzerinde artış kaydetti. Mart ayında sanayi üretimi aylık bazda %1,4 ile %2,5 tahmininin altında kaldı. Aynı dönemde kapasite kullanımı ise %74,4 oldu.

Yarın Çin’de ilk çeyrek büyüme rakamları ile Mart ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satış verileri açıklanacak. ABD’de ise Mart ayı inşaat izinleri ve konut satışları ile Nisan ayı öncü Michigan Üniversitesi güven endeksi takip edilecek.

Uluslararası piyasalar ÇağrıMerkezin

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Ay başından bu yana daha zayıf işlem gören USD, bugün güçlü gelen ABD ekonomik verileri sonrasında yine satış gördü. İki haftada yaklaşık 1,75% değer kaybeden ve gün içinde 91,500’e çekilen USD endeksi, tahvil getirilerinde yaşanan daralma ve piyasanın önümüzdeki döneme dair faiz artışı beklentilerinde geri çekilme olması nedeniyle satış görürken, 50 günlük hareketli ortalamadan destek bulmaya çalışıyor. Tahvil getirilerinde yaşanan düşüşün de etkisiyle gelişmekte olan ülke FX performansı öne çıkarken, son dönemde güçlü performans gösteren Euro 1.20’ye yaklaşsa da, yukarı hareketi sürdüremedi ve 1,1970 seviyesine çekildi.

Bir süredir $1,750 seviyesini, zayıf USD ve daralan tahvil getirilerine rağmen, kırmakta zorlanan spot altın bugün açıklanan ekonomik veriler sonrası güçlü bir yukarı hareket sergiledi. Altın ETF’lerinden bir süredir yaşanan çıkışlar ve fiziksel talebin güçlü olmaması altına dair pozisyonlanmayı biraz daha negatife çevirse de, ABD tahvil getirilerinde, özellikle bugün yaşanan hızlı geri çekilme altına pozitif yansıdı. $1,770 bölgesine yükselen altın gün içi zirvelerde kapanış yaptı.

ABD’de güçlü ekonomik verilerin yarattığı hızlı ekonomik toparlanma beklentileri, talep beklentilerinin yukarı çekilmesi ve zayıf USD petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. $62,80 seviyesinde açılış yapan Mayıs vade WTI petrol gün içinde $62.60-63,60 bandında işlem gördükten sonra kapanışı $63,35 seviyesinde yaptı ve peş peşe dördüncü seansı da artıda noktaladı.

 

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Hak kullanımı ÇağrıMerkezin
Read More

Hak kullanımı

Borsa İstanbul A.Ş, hak kullanımı bildirimi yaptı. Borsa İstanbul A.Ş, hak kullanımı bildirimi yaptı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP ...
TCMB haftası ÇağrıMerkezin
Read More

TCMB haftası

Risk algısı dinamikleri Biden’in teşvik paketi ve Fed’in güvercin enflasyon söylemleri arasına sıkışırken, piyasa katılımcıları iyimser tarafta ...
Youtube video indir