Instagram video indir

Uluslararası piyasalar

Banka ve şirket kıymetlerinde hemen hemen tüm vadelerde alımlar hakimdi. Hem yabancı hem yerli talebinin yüksek olmasıyla beraber, likidite …
Uluslararası piyasalar ÇağrıMerkezin

Banka ve şirket kıymetlerinde hemen hemen tüm vadelerde alımlar hakimdi. Hem yabancı hem yerli talebinin yüksek olmasıyla beraber, likidite özellikle uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde olmak üzere hemen hemen tüm banka ve şirket kıymetlerinde sınırlı kaldı.

Eurotahvil Piyasaları

FED’in faizlerde artış yapacağı beklentilerinin iyice azalmasıyla, orta vade öncü olmak üzere Amerikan tahvil faizlerinde alımlar güçlenirken, on yıllık tahvilin getirisi 4 baz puan gerileyerek %1.65 seviyesinden işlem gördü. Avrupa bölgesi tahvillerinin hemen hepsinde ise satıcılı seyir hakimdi. İtalya on yıllık tahvilin getirisi 6 baz puan yükselerek %0.69 seviyesinden işlem görürken, Almanya on yıllık tahvilin getirisi ise 1 baz puan civarında yükselerek -%0.32 seviyesinden günü sonlandırdı.

Avrupa’da tatilin bitmesiyle likiditenin arttığı Türk hazine eurotahvilleri bugün güçlü bir açılış yaptı. Getiri eğrisi genelinde Perşembe gününden bu yana 15-20 baz puan civarında daralma olurken, alımlar özellikle kısa orta vade kıymetlerde yoğunlaştı. Beş yıllık ülke risk primi yine Perşembe kapanışa göre 20 baz puan civarında gerileyerek 435 seviyesinden işlem görürken, beş yıllık ve on yıllık kıymetler sırasıyla %5.88 ve %6.75 seviyelerinden, uzun vade kıymet %7.07 getiri seviyesinden işlem gördü.

Banka ve şirket kıymetlerinde hemen hemen tüm vadelerde alımlar hakimdi. Hem yabancı hem yerli talebinin yüksek olmasıyla beraber, likidite özellikle uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde olmak üzere hemen hemen tüm banka ve şirket kıymetlerinde sınırlı kaldı. İş Bankası 2021 Ekim vadeli senior kıymet %3.92 getiri seviyesinden işlem görürken, Yapı Kredi Bankası 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet %8.14 getiri seviyesinden günü sonlandırdı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Haftaya oldukça kuvvetli başlayan ABD hisse senedi piyasaları, haftanın ikinci gününde nefes aldı. Kapanışa doğru hızlanan satış baskısı ile birlikte Dow Jones endeksi negatif ayrışarak seansı %0,29 oranında değer kaybederken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü yatay negatif tamamladı. ABD aşılama hızını artırmaya devam ederken, en savunmasız yaş grubu olarak görülen 65 yaş ve üstü Amerikalıların, yaklaşık% 75’i en az bir doz aşılanırken yarısından fazlası ise tamamen aşılandı. Eyaletlerin Covid-19 aşısı randevularını tüm ABD’li yetişkinlere 19 Nisan itibari ile sunmasını sağlayacak yönetmeliğin ise Başkan Biden tarafından açıklanması bekleniyor. Başkanın daha önceden yaptığı açıklamada ise bu tarih 1 Mayıs olarak belirtilmişti. Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, ABD ve müttefiklerinin Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’nı ortak bir boykot etmeyi düşündüklerini söyledi. ABD’deki son mali teşvik paketi ve dünya çapında aşıların yaygınlaştırılması ile birlikte IMF, dünya ekonomisinin 2021 yılında% 6 büyümesini bekliyor. Ocak ayında ise kurum tarafından bu rakam %5,5 olarak paylaşılmıştı. Paskalya tatilinden dönen Avrupa endeksleri ABD’de dün görülen pozitif havaya bugün eşlik etti ve DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,7,%0,62 ve %1,28 oranlarında artıda sonlandırdı.

S&P 500 endeksine yer alan on bir sektörün altısı günü kazanımlarla tamamlarken, teknoloji ve sağlık hisselerinde %0,4 civarında gerçekleşen kayıplar endeksi aşağı çekti. Altyapı hisseleri %0,53’lük yükselişiyle öne çıkarken, temel tüketici malları ve hammadde hisselerinde %0,33 oranında görülen primler ise endeksi destekledi. Geçen hafta, ABD serbest yatırım fonu Archegos Capital ile ilgili yaşanan krizin ardından ağır kayıplar beklediğini açıklayan Credit Suisse, faturanın $4,7 milyarlık bir zarar ve ilk çeyrekte vergi öncesi zararın $ 960,4 milyon civarında olmasını beklediğini söyledi. Güne ekside başlayan şirket hisseleri seansı %0,92 oranında artıda tamamladı. Hızlı tepkileri ile fırtınadan daha olumlu şekilde çıkmayı başaran Morgan Stanley ve Goldman Sachs hisseleri seansı sırasıyla %1,41 ve %1,09 oranlarında artıda sonlandırdı. The Wall Street Journal’a göre Moderna, Covid-19 aşısının üretimini neredeyse ikiye katlayacak bir anlaşmada Catelant ile bulundu. Şirket hisseleri gelişme ışığında %2,79 oranında değer kazanırken, Biontech ise günü %1,54’lük primlerle sonlandırdı. Southwest 209 pilotunu, 1 Haziran’da aktif göreve geri döndürme planları dahilinde, geri çağırdı. Atılan adım ise aşılamaların ABD’de hızla devam etmesi ve seyahat talebinde yaz aylarında bir toparlanma beklentisiyle geldi. Şirket hisseleri %1,79 oranında değerlenirken, United Airlines hisseleri günü yatay pozitif tamamladı. American Airlines ise negatif ayrışarak seansı %0,7 oranında ekside sonlandırdı. FAANG hisselerinden Facebook ve Alphabet seansı ekside sonlandırırken, Apple ve Netflix günü kazanımlarla tamamlamayı başardı. Amazon ise günü yatay negatif sonlandırdı.

DAX endeksinde yer alan on sektörün sekizi günü kazanımlarla tamamlarken, iletişim hizmetleri ve altyapı hisseleri sırasıyla %0,48 ve %1,17 oranlarında değer kaybetti ve endeksi baskıladı. Hammadde ve teknoloji sektörlerinde %1,2’nin üzerinde görülen alımlar endeksi yukarı taşıdı. CNBC haberinde, Google’ın şirket içindeki bir e-postasına atıfta bulunarak, Alphabet’in önümüzdeki haftalarda Oracle finansal yazılımını kullanmayı bırakmayı ve bunun yerine SAP yazılımını kullanmayı planladığını söyledi. SAP hisseleri seansı %2 oranında primlerle tamamladı. Endekste en iyi getiriyi yatırımcılara sunan şirket %2,24’lük prim ile Volkswagen olurken, Deutsche Telekom %3,94 oranındaki kayıplarıyla en kötü performansı gösterdi. Değer kayıplarıyla öne çıkan diğer şirketler Siemens Energy %3,41 ve Delivery Hero %1,22 olurken, Adidas %1,94 oranında değerlendi.

ABD tarafından bugün paylaşılan önemli bir ekonomik veri olmazken, AB bölgesi şubat ayı işsizlik oranı %8,1 seviyesinde bulunan beklentilerin üzerinde %8,3 olarak duyuruldu. ABD’nin yarın açıklayacağı Şubat ayı ticaret dengesi ve haftalık MBA Mortgage başvuruları (ev kredileri) yatırımcılar tarafından takip ediliyor olacak. FOMC tutanakları ise önem kazanacak. Avrupa tarafından yarın açıklanacak hizmet ve bileşik PMI verileri ise öne çıkıyor olacak.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Dolar, devam eden kar realizasyonlarıyla birlikte EURUSD paritesindeki alımlar öncülüğünde değer kaybını bugün de sürdürdü. ABD tahvil faizlerindeki gerilemenin de değer kaybına destek olduğu Dolar endeksi, 200 günlük hareketli ortalaması olan 92.45 seviyesini aşağı yönlü kırarak 92.33 seviyelerinde günü tamamladı. Güne 1.1813 seviyesinden başlayan EURUSD paritesinde ise ABD seansının açılmasıyla beraber alımlar hızlandı ve parite günü 200 günlük hareketli ortalaması olan 1.1887 seviyesinin hemen altında 1.1870 seviyesinden %0.48 değer kazanarak sonlandırdı. Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi ise GBPEUR paritesindeki kar realizasyonları nedeniyle GBP oldu. GBPUSD paritesi ise gün içinde en yüksek 1.3919 seviyesini gördükten sonra gelen kar satışlarıyla 1.3825 seviyesine kadar geriledi ve günü %0.54 değer kaybederek sonlandırdı.

Güne $1742 seviyesinde başlayan Spot Altın, ABD tahvil faizlerindeki gerileme ve dolardaki değer kaybının desteklemesiyle günü %0.77 değer kazanarak, $1741 seviyesinden sonlandırdı. Güne $24.879 seviyesinde başlayan Spot Gümüş ise 200 günlük hareketli ortalaması olan $25 seviyesinin üstünde kalmayı başardı ve %0.96 değer kazanarak günü $25.12 seviyesinden sonlandırdı. LME metallerinin hepsinde ise alımlar hakimdi. Alüminyum %1,9, Bakır %2.9 ve Nikel %3.2 değer kazanarak günü sonlandırdı. Mayıs vadeli WTI petrol %1.16 değer kazanarak günü $59.33 seviyesinden kapatırken, Haziran vadeli Brent petrol %0.95 yükselerek $62.74 seviyesinden alıcı buldu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
BİST100 endeksi ÇağrıMerkezin
Read More

BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz. (İnfo Yatırım) ABD Başkanı Joe Biden’ın 2,25 trilyon dolarlık altyapı ve ...
Youtube video indir