Instagram video indir

Uluslararası sermaye piyasaları

ABD Tahvil piyasasında yoğun arz haftasının ilk iki önemli ihracı olan üç yıllık ve on yıllık ihraçlar beklentiler dahilinde sorunsuz atlatıldı …
Uluslararası sermaye piyasaları ÇağrıMerkezin

ABD Tahvil piyasasında yoğun arz haftasının ilk iki önemli ihracı olan üç yıllık ve on yıllık ihraçlar beklentiler dahilinde sorunsuz atlatıldı ve faizler üzerinde etkisi sınırlı oldu.

Eurotahvil Piyasaları

ABD Tahvil piyasasında yoğun arz haftasının ilk iki önemli ihracı olan üç yıllık ve on yıllık ihraçlar beklentiler dahilinde sorunsuz atlatıldı ve faizler üzerinde etkisi sınırlı oldu. İhraç öncesinde %1.68 seviyelerine yaklaşan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir önceki kapanışa göre yaklaşık bir baz puan yükselerek %1.67 seviyesinden günü sonlandırdı. Yarın ise otuz yıllık ihraç takip edilecek. Avrupa bölgesi tahvillerinin tümünde de negatif seyir hakimdi. İngiltere on yıllık tahvilin getirisi iki, Almanya on yıllık tahvilin getirisi ise bir baz puan yükselerek sırasıyla %0.78 ve -%0.30 seviyesinden günü sonlandırdı.

Türk hazine eurotahvillerinde bir süredir devam eden yatay seyir haftanın ilk gününde de devam etti. Getiri eğrisinde; kısa ve orta vadede hafif daralma olurken, uzun taraf yatay kaldı. Beş yıllık ülke risk primi 443 seviyesinden yatay işlem görürken, beş yıllık ve on yıllık kıymetler sırasıyla %5.93 ve %6.84 seviyelerinden, uzun vade kıymet %7.21 getiri seviyesinden işlem gördü.

Banka ve şirket kıymetlerinde de düşük hacim ve yatay seyir hakimdi. Likidite 2023-2026 vade kıymetler dışında oldukça sınırlı kalmaya devam etti. Vakıfbank 2023 vadeli senior kıymet %5.62 seviyesinden işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet %7.90 seviyesinden günü sonlandırdı.

Uluslararası sermaye piyasaları ÇağrıMerkezin

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD ekonomisinde toparlanma hız kazanırken, Avrupa ve Güney Amerika’nın bazı kısımları, artan Covid-19 vakaları ve sorunlu aşılama uygulamaları ile karşı karşıya. ABD’nin bilanço sezonunun başlangıcında döngüsel ve küçük sermayeli hisse senetlerine yönelik ilginin azalmaya başlaması ekonomik toparlanma konusunda endişelere yol açıyor. Aynı zamanda, yüksek hükümet harcamaları ve merkez bankası teşvikinin enflasyon üzerindeki etkileri yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, Pazar günü CBS’nin 60 Dakika ile yayınlanan röportajında, fiyat baskılarındaki herhangi bir artışın uzun süreli olmayacağına dair güvence sağlamaya çalıştı.

ABD endeksleri haftanın ilk iş gününde değer kaybederek günü sonlandırdılar. S&P500 endeksi yatay negatif şekilde günü sonlandırırken Dow Jones endeksi %0.16, ve Nasdaq %0.36 oranında düşüş yaşadı. Dow Jones endeksinde %1 oranında değerlenen hammadde sektörü en iyi performansı gösterirken enerji ve IT sektörleri sırasıyla %1.1 ve %0.9 değer kaybederek en kötü performansı gösterdiler. Endekste %1 civarı değerlenen Dow ve Walgreens en çok yükselen hisseler olurken, Nvidia’nın sunucu mikroişlemci pazarına giriş yaptığı haberi ile birlikte sektörden ciddi kazançlar sağlayan Intel rekabetin artacak olmasıyla %4.2 değer kaybederek endeksin en kötü performans sergileyen hissesi oldu. Diğer yandan IPad ekranları ile ilgili arz sıkıntısı yaşayabileceği söylenen Apple ise %1.3 oranında değer kaybetti. S&P500 endeksinde enerji sektörü %1 civarı değer kaybederek dikkat çekerken takdirsel tüketim ürünleri ve gayrimenkul %0.55 civarı değerlenerek endeksin en çok yükselen sektörleri oldular. Endekste $19.6 milyara Nuance Communications adlı sağlık alanında yapay zeka geliştiren şirketi satın alan Microsoft %0.5 değer kaybederken General Motors’un iştiraki olan Cruise’ın Dubai’de 2023 yılında sürücüsüz araçları kullanıma sunacağı haberi ile GM %0.3 primlendi. Canaccord Genuity’nin Tesla’nın hedef fiyatını $1071’a çekmesi ve gerekçe olarak enerji sektöründeki ilerlemesini göstermesi ile birlikte şirket %1.3 oranında değerlendi. Mart ayı kullanım oranlarının %9 arttığını söyleyen Uber ise salgın sonrası talepte toparlanma belirtileri ile %3 oranında yükseldi. Sunucu mikroişlemci sektörüne gireceğini açıklayan Nvidia ise %5.6 oranında değerlenerek dikkat çekti.

Bugün açıklanan ekonomi verileri arasında Japonya Mart ayı ÜFE verisi %1 ile beklentinin üstünde ve Avrupa Bölgesi Şubat ayı perakende satış verisi beklentinin üstünde %3 açıklanarak dikkat çekti. Yarın piyasalar İngiltere Şubat ayı sanayi üretimi, Almanya Nisan ayı ZEW anketi, ABD Mart ayı TÜFE verisi ve Çin için Mart ayı mali denge verisini takip edecek.

Uluslararası sermaye piyasaları ÇağrıMerkezin

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Dolar, bu hafta açıklanacak olan enflasyon ve perakende satış verileri öncesinde, özellikle İngiltere’deki kısmı açılmalarla beraber GBP’deki değer kazancının etkisiyle hemen hemen tüm G10 para birimleri karşısında değer kaybetti. Dolar endeksi, gün içinde en yüksek 92.33 seviyesini görse de öğle saatlerinde gelen satışlarla tekrar 92 seviyesine yaklaştı ve günü 92.15 seviyelerinde sonlandırdı. Güne 1.1908 seviyesinden başlayan EURUSD paritesi ise gün içinde 200 günlük hareketli ortalaması olan 1.19’u aşağı yönlü kırsa da burada kalıcı olamadı ve Londra açılışıyla beraber 1.1915 seviyelerine yükseldi ve ABD kapanışında 1.1905 seviyesinde hafif pozitif işlem gördü. Dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi ise İngiltere’deki kısıtlamalarının azalmasıyla beraber GBP oldu. 1.3716 seviyesinden açılış yapan GBPUSD paritesi, günü %0.25 değer kazanarak 1.3740 seviyelerinde sonlandırdı.

Haftanın ilk gününde, ABD’deki ihraçlar sebebiyle yükselen tahvil getirileri Spot Altın’da satış baskısına sebep oldu. Güne $1744 seviyesinden başlayan Spot Altın ABD seansında gelen satışlarla $1730 seviyelerine kadar geriledi ve günü %0.70 değer kaybederek sonlandırdı. Güne $25.22 seviyesinde başlayan Spot Gümüş’te ise 200 günlük hareketli ortalaması olan $25.11 seviyesinin kırılmasıyla birlikte satışlar hızlandı ve Spot Gümüş günü $24.80 seviyelerinde %1.77 değer kaybederek sonlandırdı. LME metallerinin hepsinde ise negatif seyir hakimdi. Bakır %0.73 ve Nikel %2.97 değer kaybederek günü sonlandırdı. Mayıs vadeli WTI petrol, %0.64 değer kazanarak günü $59.70 seviyesinden kapatırken, Haziran vadeli Brent petrol %0.52 yükselerek $63.28 seviyesinden alıcı buldu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Desa Deri yeni şube açtı ÇağrıMerkezin
Read More

Desa Deri yeni şube açtı

Desa Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş, yeni şube açtı. Desa Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş, yeni şube açtı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan ...
KAP duyurusu ÇağrıMerkezin
Read More

KAP duyurusu

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) duyuru yaptı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) duyuru yaptı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan ...
Piyasaların yönü ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasaların yönü

Koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve global risk iştahının düşük seyretmesi nedeniyle yurt içi piyasalar satış baskısı altında kaldı. BIST100 ...
Youtube video indir