Instagram video indir

Uluslararası sermaye piyasaları

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri bugün sırasıyla %0,36, %0,53 ve %0,98 oranlarında değer kaybetti. (İş Yatırım) Eurotahvil Piyasaları …
Uluslararası sermaye piyasaları ÇağrıMerkezin

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri bugün sırasıyla %0,36, %0,53 ve %0,98 oranlarında değer kaybetti. (İş Yatırım)

Eurotahvil Piyasaları

Likiditenin düşük olduğu haftanın ilk gününde ABD on yıllık tahvil getirileri pozitif yatay seyrederek %1.60 seviyesinden kapanış yaparken, Avrupa bölgesi tahvillerinde ise İngiltere hariç pozitif seyir hakimdi. İngiltere, Fransa ve Almanya 10 yıllık kıymetleri sırasıyla 0.75, -0.011 ve -0.24 getiri seviyelerinden işlem gününü sonlandırdılar.

Bir süredir yatay seyir izleyen Türk hazine eurotahvilleri, CDS’teki gerileme ile geçen haftayı alıcılı kapattığı gibi bugün de alıcılı işlem gördü. Türk hazine eurotahvil getirileri, yakın ve orta vadede bir önceki işlem gününe göre 5-7 baz puan azalırken, uzun tarafta getiri 4 baz puan azaldı. Beş ve on yıl vade sırasıyla 5.33% ve 6.34% seviyelerinde işlem görürken, uzun vadeli eurotahvil getirisi 6.81% seviyelerinden işlem gördü. Beş yıllık risk primi yaklaşık 4 baz puan düşüşle 397 seviyesi etrafında fiyatlanarak Merkez Bankasındaki yönetim değişiminin ardından ilk kez 400 baz puanın altına indi.

Şirket tarafında da zayıf likidite koşulları hakim olmaya devam etti. TL’nin ve CDS’nin dar sayılabilecek bantta işlem görmesinin dışında, bir çok vadede zayıf kalan likidite nedeniyle, getiriler aşağı gelmeye devam etti. İş Bankası 2024 vadeli kıymet 5,48%, Iş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet ise 7,21% getiri seviyesinden günü kapattı. Pegasus’un, üçüncü yılda geri çağırma hakkına sahip, beş yıl vadeli eurobond ihracı için bankalara yetki vermesi ile Ocak ayından bu yana ilk potansiyel eurobond ihracı öne çıkan haber oldu.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Ekonomik veri akışının zayıf olduğu haftanın ilk gününde, ABD ve Avrupa endekslerinde satıcılı bir seyir hakim oldu. ABD tarafında geçtiğimiz hafta görülen tarihi zirvelerin ardından, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri bugün sırasıyla %0,36, %0,53 ve %0,98 oranlarında değer kaybetti. Seans kapanışına doğru gelen alımlar ise endekslerin gün içerisinde yaşadıkları kayıpların bir kısmının geri kazanılmasını sağladı. Başkan Joe Biden Pazartesi günü Kongre’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleriyle ikinci altyapı toplantısını gerçekleştirdi. Yasa yapıcılar ise $2 milyar değerindeki paketin büyüklüğünde henüz antlaşabilmiş değil. ABD vadelilerin seans öncesi piyasada satıcılı bir seyri işaret etmesi ile birlikte bozulan risk iştahının ardından güne artıda başlayan, DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri, günü sırasıyla %0,59, %0,32 ve %0,28 oranlarında ekside kapattı.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden sadece gayrimenkul sektörü %0,29 oranında primlerle günü tamamlamayı başarırken, takdirsel tüketim ve teknoloji hisselerinde sırasıyla %1,14 ve %0,88 oranlarında görülen satışlar endeksi aşağı çekti. ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu Peloton’un Tread + ürününün evde çocuklar veya evcil hayvanlar varken tehlikeli olduğuna dair bir uyarı yayınladıktan sonra fitness şirketinin hisseleri% 7, 28 oranında değer kaybetti. Hafta sonu yaşanan trajik kazanın ardından Tesla hisseleri günü %3,4 kayıplarla sonlandırdı. Cumartesi gecesi Teksas’ta yaşanan kazada Tesla marka araç kullanan iki kişi hayatını kaybetti. Yerel polisin verdiği röportaja göre ise direksiyon başında kimsenin olmadığı ortaya çıktı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg Pazartesi günü, şirketin kullanıcıların başkalarıyla gerçek zamanlı konuşmalar yapabilecekleri ses özellikleri geliştirdiğini duyurdu. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin kullanıcıların başkalarıyla gerçek zamanlı konuşmalar yapabilecekleri özellikleri geliştirdiğini duyurdu. Bu tarz etkileşim ise Clubhouse uygulaması ile ünlenmişti. Şirket hisseleri bu habere karşın günü %1,29 oranında ekside tamamladı. Coca Cola, seans öncesinde beklentilerin üzerinde paylaştığı hisse başı kar ve gelir ile birlikte %0,6 oranında primlendi. Şirket CEO’su sonradan verdiği demeçte ise yüksek emtia maliyetleri ile mücadele etmek için içeceklerinin fiyatlarını artıracaklarını söyledi. Yatırımcılar seans sonrasında United Airlines ve IBM’in paylaşacağı bilançoları takip edecek.

DAX endeksinde yer alan on sektörün sadece üçü günü kazanımlarla tamamlamayı başarırken, sanayi ve hammadde hisselerinde sırasıyla %1,39 ve %1,08 oranlarında görülen kayıplar endeksi aşağı çekti. Sağlık sektörü ise %1,05 oranında primlenerek endeksi destekledi. E-posta ile gönderilen bir açıklamaya göre Siemens, Orta Asya ülkelerinde gelecekteki ortak projeler için Özbekistan Enerji Bakanlığı ile görüşmeler yürütüyor. Endekste satıcılı seyrin hakim olduğu günde şirket hisseleri %1,48 oranında değer kaybetmekten kurtulamadı. BMW birinci çeyreğe yönelik açıkladığı öncü bilanço verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde olmasına karşın günü %0,77 kayıplar ile sonlandırdı. Volkswagen ve Daimler hisseleri ise günü sırasıyla %2 ve %1,85 oranlarında ekside tamamladı. Endekste yer alan şirketlere yönelik haber akışının zayıf olduğu günde Delivery Hero %1,95 ve Bayer %1,78 oranlarında primlerle öne çıktı.

Yatırımcıların bugün takip ettiği ABD ve Avrupa tarafından paylaşılan önemli bir ekonomik veri bulunmadı. Sakin seyir yarın da devam edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftanın ilk işlem gününde dolar endeksindeki zayıflama artarak devam etti, güne 91.60 seviyelerindeki 50 günlük hareketli ortalama civarında başlayan endeks, 91.05 seviyesindeki 100 günlük ortalamaya kadar düştü. Dolar endeksli böylece 4 Marttan bu yana en düşük seviyeye çekilmiş oldu. CAD hariç G10 para birimlerinin tamamı dolar karşısında değer kazandı. 50 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönlü ve sert şekilde kıran GBPUSD, en yüksek 1.3992 seviyesini test etti, mart ayından bu yana geçilemeyen psikolojik 1.40 direncinin kırılması durumunda, şubat zirvesi 1.42 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. EURUSD paritesinde de genel eğilime paralel yükseliş görülse de 100 günlük hareketli ortalama aşılamadı. 1.2060 seviyeleri direnç görevi görmeye devam ediyor.

Spot altın güne 1777 seviyesinde başladı ve 1790 seviyesine kadar yükseldi ancak kapanışa doğru kazanımlarını geri vererek 1771 seviyelerinden fiyatlandı. Spot gümüş de 50 günlük hareketli ortalamanın üzerine 26.23 gün içi zirvesi ile çıksa da, kapanışa doğru 25.83 seviyelerine kadar satış gördü. Benzer şekilde platinde de 1230 seviyelerinden gelen satışlar baskın geldi ve 1210 ile 50 günlük ortalamanın hemen üzerinde tutunduğu görüldü. Yükseliş trendini devam ettiren 3 ay vadeli LME bakır kontratı bugün de en yüksek 9436 seviyesini test etti. Kapanış %1.8 primle 9376 seviyesinde yapıldı. 3 ay vadeli LME alüminyum kontratı bugün de 2350’li seviyeleri zorladı, kapanış 2330 seviyesinde yapıldı. Haziran vade brent petrol 1 dolarlık bantta işlem gördü, en yüksek 67.23 seviyesi test edilirken, kapanışa doğru işlemler 67.10 seviyelerinden geçiyordu. Benzer şekilde WTI petrol de %0.5 primle 63.40 civarında alıcı buldu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
USDTRY analizi ÇağrıMerkezin
Read More

USDTRY analizi

Yeni hafta içerisinde USDTRY paritesindeki fiyatlamalara baktığımızda dalgalı bir seyir izlendiği görülüyor. Parite önümüzdeki hafta Türkiye ...
Youtube video indir