Instagram video indir

ABD, 56 yılda dünyanın farklı yerlerinde toplam 201 silahlı çatışma yarattı

Çin İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, “ABD’nin işgal savaşlarının yarattığı insani felaketler” başlıklı bir makale yayınladı. Makalede İkinci …
ABD, 56 yılda dünyanın farklı yerlerinde toplam 201 silahlı çatışma yarattı ÇağrıMerkezin

Çin İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, “ABD’nin işgal savaşlarının yarattığı insani felaketler” başlıklı bir makale yayınladı.

Makalede İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD tarafından başlatılan başlıca savaşlar sayılarak veriler ve olgularla bu savaşların yol açtığı kötü sonuçlar ortaya koyuldu.
 
Makaleye göre, ABD kendisini her zaman “tepedeki ışıltılı kent” olarak adlandırarak “doğuştan gelen insan haklarını” desteklediğini ve “doğuştan gelen bir misyonu” taşıdığını iddia ediyor. Bu nedenle ABD, sıklıkla yurtdışında “insani müdahale” bahanesiyle başka ülkelere karşı güç kullanmaktan çekinmiyor. İstatistiklere göre, 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden 2001’e kadar, dünyanın 153 bölgesinde 248 silahlı çatışma meydana geldi ve bunların 201’i ABD tarafından başlatıldı. Bu toplam sayının yaklaşık yüzde 81’ini oluşturdu.
 
Nerede bir silah patlasa orada ABD var…

1950’lerin başında meydana gelen Kore Savaşı 3 milyondan fazla sivilin ölümüyle sonuçlandı;

1950’lerden 1970’lere kadar süren Vietnam Savaşı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en uzun ve en acımasız savaştı. ABD ordusunun Vietnam, Laos ve Kamboçya’ya attığı bombalar, İkinci Dünya Savaşı sırasında tüm tarafların attığı bombaların üç katını aştı. Vietnam’da en az 350 bin ton patlayıcı bomba ve mayın kaldı; bunların Vietnam topraklarından temizlemesi için 300 yıl geçmesi gerekecek.
 
1991’de ABD liderliğindeki müttefik kuvvetler Irak’a asker gönderdi ve Irak’a yönelik hava saldırılarında 2 bin 500 ila 3 bin 500 sivil hayatını kaybetti. ABD ordusu burada ilk kez seyreltilmiş uranyum içeren mermiler kullandı.
 
1999’da ABD başkanlığındaki NATO birlikleri, “insani felaketlerden kaçınma” bahanesiyle BM Güvenlik Konseyi’ni açık bir şekilde yok sayarak Yugoslavya’yı 78 gün sürekli bombalayarak yaklaşık 1 milyon insanın evsiz kalmasına ve 2 milyondan fazla insanın geçim kaynağını kaybetmesine yol açtı.
 
ABD’nin başlattığı savaşlar ciddi sonuçlara yol açtı. Bu savaşlar çok sayıda can kaybına, tesislerin hasar görmesine ve üretimin durmasına neden oldu, çeşitli bölgesel ve uluslararası krizleri tetikledi. Savaşlar, ilgili ülkelerde mülteci akını, sosyal huzursuzluk, ekolojik kriz, psikolojik travma gibi bir dizi karmaşık sosyal soruna neden oldu.
 
Makaleye göre ABD’nin takip ettiği kendi çıkar üstünlüğünü amaçlayan hegemonik düşüncenin bir kenara bırakılması yoluyla, insani felaketlerden kaçınılması, karşılıklı yarara dayalı ortak kazancın  yaratılması ve tüm ülkelerin insanlarının temel insan haklarından gerçekten faydalanması gerçekleştirilebilir.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
İBB Ramazan ayına hazır ÇağrıMerkezin
Read More

İBB Ramazan ayına hazır

İBB, Ramazan ayının manevi atmosferini ve yardımseverliğini pandemi şartlarında yaşatacak hizmetler sunmaya hazırlanıyor. Şehir genelinde iftar ...
Resmi Gazete başlıkları ÇağrıMerkezin
Read More

Resmi Gazete başlıkları

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar (Karar ...
Youtube video indir