Instagram video indir

Akıllı cihazlarda tek tıkla aradığınız fotoğrafı bulma kolaylığı

YTÜ, fotoğraf severlerin hayatını kolaylaştıran yeni bir buluşa aracılık ediyor. Üniversite öğretim üyesi ve lisans öğrencisi tarafından …
Akıllı cihazlarda tek tıkla aradığınız fotoğrafı bulma kolaylığı ÇağrıMerkezin

YTÜ, fotoğraf severlerin hayatını kolaylaştıran yeni bir buluşa aracılık ediyor. Üniversite öğretim üyesi ve lisans öğrencisi tarafından geliştirilen ve patent tescil aşamasındaki yeni bir fotoğraf galerisi uygulaması ile fotoğraf arşivlerinde yüzlerce birikmiş görsel arasından istenen fotoğraf hızlı ve pratik bir şekilde bulunabiliyor.

YTÜ, fotoğraf severlerin hayatını kolaylaştıran yeni bir buluşa aracılık ediyor. Üniversite öğretim üyesi ve lisans öğrencisi tarafından geliştirilen ve patent tescil aşamasındaki yeni bir fotoğraf galerisi uygulaması ile fotoğraf arşivlerinde yüzlerce birikmiş görsel arasından istenen fotoğraf hızlı ve pratik bir şekilde bulunabiliyor.

Topluma duyarlı bilgi, insan ve uygulama geliştirmeyi misyon edinen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) teknoloji ve araştırma geliştirme faaliyetlerindeki öncülüğünü sürdürüyor. Üniversite-sanayi iş birliğine dayalı eğitim modeli bir yandan Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak yeni buluşlara aracılık ederken, tüketicilerin hayatını kolaylaştıracak teknolojik yeniliklere de önderlik ediyor. Akıllı cihazlara yönelik geliştirilen yeni bir galeri uygulaması projesi ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nda yürütülen süreçlerde patent tescil aşamasına gelen üniversite, fotoğraf meraklılarının hayatını kolaylaştıracak yenilikçi bir uygulamaya imza atmaya hazırlanıyor.

YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Amaç Güvensan ve öğrencisi Enes Bilgin tarafından mobil ortamlar için geliştirilen ‘Gelişmiş gruplama ve bulut tabanlı arama özelliğine sahip galeri uygulaması’ başlıklı patent başvurusu araştırma ve inceleme aşamalarında olumlu raporlar alarak tescil aşamasına gelmiş bulunmaktadır. 2017 yılında TÜBİTAK Lisans Öğrencileri Yazılım Yarışması’nda da Türkiye birincilik ödülü alan bu proje, özellikle fotoğraf arşivlerinde hızlı arama yapılmasını sağlayan çeşitli yenilikleri kapsıyor.

Etiketler otomatik olarak algılanıyor

Uygulama, akıllı cihaz kullanıcılarının fotoğraf arşivleri içerisinde istediği bir fotoğrafa daha kolay bir şekilde erişebilmesini sağlıyor. Sezgisel ve analitik gruplandırma metodları ile kolay ve hızlı erişimi sağlayan bu projede, görsel içerikler bulut sunucuda çalışan makine öğrenmesi teknikleri kullanılarak taranıyor. Alınan içerik tanımları fotoğrafları aramada ve kategorize etmede kullanılırken, bunu sağlayabilmek için Google Cloud Vision API’den, fotoğraf içerik tanımları JSON formatında alınarak ön belleğe kaydediliyor. Görseller, uzak sunucuya ölçeği düşürülerek gönderilirken yüksek veri kullanım ücreti ve yükleme sürelerinden de tasarruf ediliyor. Sunucudan görselle ilgili alınan etiketler, arama menüsü altında kullanıcıya sunulurken, kullanıcılar sadece aklına gelen anahtar kelimeyi girerek fotoğrafa ulaşabiliyor. Ayrıca diğer uygulamalarda olduğu gibi etiketler elle girmeye gerek kalmadan otomatik olarak algılanıyor. Uygulamada çevrimdışı olarak yüzler ve yüz özellikleri otomatik taranırken, fotoğraflar; ‘özçekim’, ‘grupça çekilmiş fotoğraflar’, ‘vesikalık poz’ ve ‘gülümseyen yüzler’ olarak kategorize ediliyor. Ayrıca bu uygulamada; zaman, şehir, favori fotoğraflar, yüz özellikleri ve içerik tanım etiketleri oluşturularak beş ayrı kategoride arama yapma imkânı sağlanıyor.

Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Resmi Gazete başlıkları ÇağrıMerkezin
Read More

Resmi Gazete başlıkları

7316 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun YASAMA BÖLÜMÜ KANUN 7316 Amme ...
Resmi Gazete başlıkları ÇağrıMerkezin
Read More

Resmi Gazete başlıkları

KOSGEB Tarafından Verilecek Hizmetler ve Desteklerden Yararlanacak Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere İlişkin Sektörel ve Bölgesel ...
Youtube video indir