DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, internetin Türkiye’de kullanıma sunulmasının 28. yıl dönümü vesilesiyle açıklamalarda bulundu.
DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın’ın basın açıklaması şöyle:
“DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, internetin Türkiye’de kullanıma sunulmasının 28. yıl dönümü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Avrupa’nın en yavaş internetini kullandığımızı belirten Dalgın, “Türkiye’yi uluslararası dijitalleşme yarışında geri bırakmayacağız” dedi.
DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, Türkiye’de ilk kez 12 Nisan 1993’te kullanıma sunulan internetin 28. yılı vesilesiyle bir basın açıklamasında bulundu.
“İnterneti Türkiye’nin çağ atlamasının ana dinamosu olarak görüyoruz” diyen Dalgın, salgın döneminde internetin ne kadar kritik önemde olduğunu yaşayarak gördüğümüzü vurgulayarak şunları ifade etti:
“100 yıl önce yurdu demir ağlarla örmek, 50 yıl önce ‘elektriksiz köy bırakmamak ne kadar önemliyse, bugün de hızlı, her yerde, hesaplı, hizmet odaklı ve hür internet sunmak en az o kadar önemli! Çünkü sadece Bilgi Çağı’nı önemseyen, bunun gerçek bir bekâ meselesi olduğunu anlayan toplumlar yarınlarda başarılı olacak. Nitekim salgın döneminde internetin ne kadar kritik önemini bir tekrar gördük.”
‘Yasakçı internetimiz Avrupa’nın en yavaşı’
Dalgın, Türkiye’deki internetin sorunlarına ilişkin şu beş ana soruna dikkat çekti:
“Yavaş. Avrupa’nın en yavaş, dünyanın 102. (176 ülke arasından) hızlı internetini kullanıyoruz. Türkiye ortalama sabit geniş bant indirme hızı, dünya ortalamasının üçte biri. Romanya veya Polonya’nın çok gerisinde.
Erişilemeyen. Ülkemiz erişilebilirlikte Avrupa’da sondan ikinci. Kendimizi kıyaslamayı çok sevdiğimiz Güney Kore ise dünya şampiyonu!
Pahalı. Hesaplılıkta (gelir seviyesine göre fiyat) ise 100 ülkeden 61. sıradayız. Benzerlerimiz Mısır, Sri Lanka ve Kenya.
Tüketiciyi umursamayan. Rekabet eksikliği, kamunun iç içe geçen şapkaları (yönetici, düzenleyici, oyuncu ve hissedar) ve düzenlemelerin kullanıcı odaklı yapılmaması yüzünden hizmet kalitesi düşük.
Yasakçı. İnternetimiz “özgür değil” kategorisinde. Bangladeş, Kolombiya ve Zimbabwe‘nin gerisinde. Bunun en büyük nedeni, 2020 yazında yürürlüğe giren sosyal medya (sansür) kanunu.”
Vizyonumuz 5H: Hızlı, her yerde, hesaplı, hizmet odaklı ve hür internet
Türkiye’yi bu ligden çıkarmak için DEVA Partisi’nin vizyonunun ve yol haritasının net olduğunu belirten Burak Dalgın, “Türkiye’yi uluslararası dijitalleşme yarışında geri bırakmayacak, gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalamasını sağlayacağız. Çünkü milletimiz özgür, zengin ve dünyayla entegre bir ülkede yaşamayı hak ediyor” dedi.
Dalgın, beş yıllık ilk iktidar döneminde gerçekleştirmeyi planladıkları ve detaylı yol haritası devapartisi.org/5h adresinde kamuoyuyla paylaşılan çalışmalarını şöyle özetledi:
“Hızlı internet. Türkiye’nin sabit geniş bant internet hızını dünya ortalamasının üzerine çıkaracağız.
Her yerde internet. Hanelerin yüzde 99’unda süper hızlı geniş bant (100+ Mbps) internet erişimi sağlayacağız. Türkiye’nin fiber kablo uzunluğunu 1 milyon km’nin üzerine taşıyacağız.
Hesaplı internet. 6-25 yaş arası öğrencilere ve gençlere, tüm öğretmenlere ücretsiz internet erişimi sağlayacağız. Telekom şirketleri üzerindeki yükleri azaltarak ve uzun vadeli, makul maliyetli finansman çekerek interneti herkes için ucuzlatacağız.
Hizmet odaklı internet. Tüketici düzenlemelerini internetin temel hak olduğu prensibiyle yapacağız.
Hür internet. Paydaş odaklı, geniş görüş alışverişi ile hazırlanmış, dünyayla entegre, evrensel hak ve özgürlüklere uygun ve girişimcinin önünü açan kanuni düzenlemeler yapacağız.”
Hibya Haber Ajansı