Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü  % 0,44 değer kaybederek günü 1.385,91 puandan tamamlarken  işlem hacmi 12.8 milyar …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü  % 0,44 değer kaybederek günü 1.385,91 puandan tamamlarken  işlem hacmi 12.8 milyar olarak açıklandı.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü  % 0,44 değer kaybederek günü 1.385,91 puandan tamamlarken  işlem hacmi 12.8 milyar olarak açıklandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,73 ile finansal kiralama faktoring olurken en çok kaybettiren ise % 2,92 ile madencilik sektörü oldu. Türk Lirası’ndaki değerlenme devam ederken Usd/Try’de aşağı yönlü baskı sürdü. Bu akşam itibariyle kapanmanın başlayacak olması ve aşı noktasında sorunların çıkması ekonomi tarafında bir miktar baskı yaratabilir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamalarda aşı tedariki önümüzdeki iki ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor ifadelerini kullandı.  Fed’in henüz tahvil alımlarını azaltmayacağı faizlerde uzun bir süre daha artırıma gitmeyeceği ve ekonomiye destek vermeyi sürdüreceğini açıklaması doları şimdilik baskı altına alması yurtiçinde pozitif algılandı.

Bugün yurtiçinde TCMB tarafından 2. çeyreğe ilişkin enflasyon raporu takip edilecek. Enflasyonda muhtemelen % 5 hedefinin korunacağı mesajının verilmesini  ve bu sürene kadar sıkı para politikasının korunacağının yinelenmesini beklesekte dünyada artan gıda, enerji fiyatlarıyla birlikte yurtiçinde artan ithal girdi ve kurun birikimli etkilerinin enflasyonu artıracağını biliyoruz Bu bağlamda TCMB’den enflasyonu nasıl düşürüleceğine dair  ikna edici açıklamalar gelmez ise içerdeki pozitif hava tekrar bozulabilir.

ABD:  Dün akşam ABD Merkez Bankası (FED), beklenildiği faizleri değiştirmeyerek % 0.25 seviyesinde  bıraktı. Banka faiz kararını oy birliğiyle alırken tahvil alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Bankadan yapılan açıklamada  ekonomi patikasının büyük ölçüde aşılamadaki ilerleme ye bağlı olacağını virüsün ekonomi üzerindeki yansımalarını takip edileceği ifade edilirken büyüme ve istihdam göstergelerinin güçlendiğinin altı çizildi. Fed aylık 80 milyar dolar tutarında hazine kağıdı ve 40 milyar dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet alımının maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine doğru önemli ilerleme sağlanana kadar devam edeceğini belirtti. Fed Başkanı Powell ise yaptığı açıklamalarda hizmet sektörünün pandemiden  olumsuz etkilenmeye devam ettiğini ancak bunun dışındaki diğer sektörlerin toparlandığını ve güçlenmeyi sürdürdüğünü kaydederken pandemiden en fazla düşük gelir gruplarının etkilendiği istihdam Mart’ta iyi bir şekilde artarken istihdam pandemi öncesi seviyelere dönmekten hala uzaktadır diye konuştu. Powell enflasyon konusunda ise kısa vadede enflasyonun gıda, enerji ve emtia fiyatlarında arz sıkıntısı nedeniyle arttığını söylerken %2’nin üzerine geçmesine izin verileceğini ancak %2’nin üzerinde kalıcı bir enflasyon beklemediklerini kaydetti. Faizler konusunda enflasyonda %2’nin üzerinde kalıcı enflasyona ulaşmadan, tam istihdama dönmeden ve ekonomi tam toparlanma yaşamadan adım atmayacaklarını da vurguladı. Tahvil alımları konusunda da değinen  Powell,  tahvil alımının azaltılmasına hala uzak olduklarını bunun için pandemi sürecinin netleşmesini beklediklerini kaydetti. Karar ve açıklamalar sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde bir miktar satış görülürken dolar endeksinin de gerilediğini izledik. ABD borsaları ise günü  düşüşle kaparken ABD  S&P vadelileri rekor kırdı. Bugün ABD’de  borsalarında pozitif bir başlangıç bekleniyor. Bundan sonraki süreçte ABD 10 yıllık tahvil ve dolar endeksindeki yükseliş beklentimize devam ediyoruz.

Bugün ABD’de 2021 yılının 1. çeyreğine ilişkin büyüme verisinin % 6.8 açıklanması bekleniyor. Dün akşam Fed’den gelen mesajlar sonrasında ekonomideki toparlanma devam ederken dolar endeksinin güç kazanması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin tekrar yükselişe geçmesi olası.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa borsaları İtalya hariç günü yükselişle kapattı. Fed’in açıklamaları ve bilançolardaki iyimserliğin devam etmesi yükselişte ana unsur oldu.  Dolar endeksindeki düşüşün devam etmesiyle  Eur/Usd paritesinde yükseliş görülürken Eur/Try de ise yatay bir görünüm hakimdi. AB Komisyonu’nun aşı teslimatlarını sözleşmede öngörülen sürede yerine getirmediği iddiası ile AstraZeneca’ya karşı açtığı dava görülmeye başlandı. Brüksel’de görülen davada hakim, iki duruşma yapılacağını belirtti. AB Komisyonu avukatları, davanın ilk duruşmasında mahkemeden Haziran ayı sonuna kadar bir karar verilmesini talep ettiler. Bu davadaki gelişmeler Avrupa piyasası açısından önümüzdeki dönemde belirleyici olacaktır.

Bugün Euro Bölgesi’nde  Almanya’dan ve İspanya’dan TÜFE verileri takip edilecek.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1379 seviyesinin altında önce 1359 ve arkasından 1344 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1397 direncinin kırılması halinde önce 1416 ve arkasından 1428 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1449 seviyesinin kırılması halinde önce 1463 ve arkasından 1473 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1443desteğinin altında önce 1425 ve arkasından 1405 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.2140 seviyesinin kırılması halinde önce 8.1800 ve arkasından 8.1335 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.2455 direncinin üzerinde önce 8.3000 ve arkasından 8.3525 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1775 seviyesinin altında önce 1764 ve arkasından 1756 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1785 direncinin kırılması halinde önce 1796 ve arkasından 1816 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AFYON AFYON ÇİMENTO – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 450 milyon TL’den 800 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#AYDEM AYDEM ENERJİ –  Şirket payları bugün Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

#CANTE ÇAN2 TERMİK SANTRAL –Şirket payları Cuma günü Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

#ESEN ESENBOĞA ELEKTRİK – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin YEKA GES-3 ihalesinde, şirketin %100 bağlı ortaklığı Margün Enerji, Aksaray – 2 (10MW) ihalesi için 23,00 Kuruş/kWh, Ankara – 1 (20MW) ihalesi için 22,30 Kuruş/kWh ve Ankara – 2 (20MW) ihalesi için 20,00 Kuruş/kWh ile en iyi tekliflerin verilerek ihalelerin kazanıldığı açıklanırken, şirketin 10 MW ve 20 MW GES lisanslarını almaya hak kazandığı belirtildi.

#FLAP FLAP KONGRE – Bedelli sermaye artırımından 62,8 milyon TL fon girişi sağlandığı açıklandı.

#IDGYO İDEALİST GMYO – Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen 40 milyon TL fonun 29,9 milyon TL’sinin İdealist Cadde / Koru Projesi İnşaat harcamalarında, 10,0 milyon TL’sinin ise yeni yatırımlarda kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#IDEAS İDEALİST DANIŞMANLIK – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 20 milyon TL’den 60 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#LKMNH LOKMAN HEKİM SAĞLIK – Şirket bağlı ortaklığı Lokman Hekim Van Sağlık Hizmetleri’nin 2018 yılında başlayan geri alım programının 3 yıllık süresi tamamlandığından sonlandırıldığı açıklandı.

#SEKFK ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 50 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#ZRGYO ZİRAAT GYO – Şirket paylarının halka arzında talepler bugün ve Cuma günü Nisan’da toplanacak.

#MARKA MARKA HOLDİNG – Ihlamur Konağı Huzurevi’nin sermayesinin %51’ine karşılık gelen payların 6,7 milyon TL’ye satın alındığı ve satın alma işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

#RALYH RAL YATIRIM HOLDİNG – Şirketin bağlı ortaklığı Hera Teknik’in Zonguldak Girişim Küçük Sanayi Sitesi tarafından düzenlenen keşif tutarı 117.840 TL olan Zonguldak Girişim Küçük Sanayi Sitesi 74 İşyeri yapım İşi’ ihalesine katıldığı, en düşük 5. teklifin verildiği açıklandı.

#TKNSA TEKNOSA – Şirket sermayesi bugün 110 milyon TL’den %82,73 oranına bedelli olarak 91 milyon TL nakden artışla 201 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 7,0615 TL’ye karşılık gelmekte

#VKGYO VAKIF GMYO – Şirket sermayesi bugün 460 milyon TL’den %8,70 oranında bedelsiz olarak 40 milyon TL kar payından artışla 500 milyon TL’ye yükseltilecek olup düzeltilmiş pay fiyatı 2,6220 TL’ye denk gelmekte.

Kaynak Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Akdeniz'de deprem ÇağrıMerkezin
Read More

Akdeniz’de deprem

Akdeniz'de, 4.5şiddetinde deprem oldu.   Kandilli Rasathanesi verilerine göre, saat 08:09’da  Akdeniz Oniki Adalar'da, meydana gelen deprem ...
Youtube video indir