Instagram video indir

Kredi kartı aidat iadesi nasıl geri alınır?

Kredi kartı aidat iadesi nasıl geri alınır? ÇağrıMerkezin

Kredi kartı kullananlar için en büyük problem bazı zamanlarda düzenli olarak ödemeleri gereken kredi kartı aidatının olmasıdır. Bankalara göre değişiklik gösteren kredi kartı aidat ücretliler için farklı işlemler uygulanması mümkündür.

Kredi kartı aidatı nedir, kredi kartı aidat iadesi nedir, nasıl yapılır, kredi kartına nasıl başvurulur gibi soruların yanıtlarını yazımızın ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz. 

Kredi kartı aidatları hakkında bilinmesi gerekenler

BDDK’nın 2014 yılında almış olduğu kararlar neticesinde, bankaların müşterilerden gereksiz olarak aldığı aidat masraflarının önüne geçilmiş oldu. Kredi kartı aidatları ile ilgili alınan ve uygulanan kararları aşağıda bulabilirsiniz:

Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır?

Son alınan kararlardan önce bankalara gerekli itirazların yapılması durumunda aidat ödemeleri geri alınabiliyordu. Kredi kartı aidat düzenlemesi neticesinde bankaların yönetmelik dışında herhangi bir durumda bulunmaması halinde kart aidatlarını geri ödeme zorunlulukları bulunmuyor.

Müşteri olarak kredi kartı aidatının geri ödenmesini haklı buluyorsanız, yasal olarak işlem başlatabilirsiniz. Mahkemeler de gerekli yönetmelikleri inceledikten sonra iki taraf arasında karar vermekte. 2014 yılından öncesine kadar böyle bir başvuruda bulunulduğunda bankaların aleyhinde kararlar verilmesi söz konusu iken şu anda daha sıkı denetlenerek kanunen aksi bir durum yoksa geri ödeme yapılmıyor. 

Aidatsız Kredi Kartı Var mı?

2014 yılında yapılan düzenlemeler sonucunda bankalar müşterilerini mağdur etmemek adına aidatsız kart seçeneği çıkardılar. İlk başta seçenekleri az olsa da ilerleyen dönemlerde puan toplama, taksitli alışveriş gibi pek çok seçenek aidatsız kartlara da tanımlandı. Sektör içerisinde en çok tercih edilen aidatsız kredi kartı seçeneklerini aşağıda bulabilirsiniz:

Kredi Kartı Kullanmak Avantajlı mı?

Kredi kartı kullanmak büyük bir borç sorununu da beraberinde getirebilir. Buna karşın kontrollü kullanıldığında ve bilinçli bir şekilde harcamalara yön verildiğinde kredi kartının pek çok avantajı bulunabiliyor. Kredi kartının sağlamış olduğu 5 avantajı sizler için derledik:

  1. Taksitli Alışveriş: Alışverişe çıktığınızda harcamalarınız sizin beklediğinizden daha yüklü tutabilir ve o ay için o kadar harcama yapmak istemeyebilirsiniz. Kredi kartınız varsa harcamanızı kendinize uygun şekilde taksitlendirerek, tek bir aya yüklenmeden alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.
  2. Ödeme Erteleme: Kartsız alışverişlerin tamamında harcamanız kadar ödeme yapmanız gerekiyor. Kredi kartı kullandığınızda ise ister o anda ister daha sonradan bankaların mobil uygulamaları üzerinden anında ödeme erteleyebilirsiniz. Ödeme erteleme sayesinde bankanın sunduğu seçenekler doğrultusunda ilk taksitinizi gelecek 2.fatura kesiminde ödemeye başlarsınız.
  3. Puan Kazanırsınız: Kredi kartlarının popüler olmasından bu yana hemen hemen bütün bankalar puan sistemini kullanıyor. Alışveriş yaptıkça kartın içinde puanlarınız birikiyor ve anlaşmalı iş yerlerinde alışveriş için biriken puanlarınızı kullanabiliyorsunuz. Böylece harcamalarınız daha avantajlı hale gelebiliyor.
  4. Nakit Avans: Kredi kartınızdan nakit ihtiyacınızı da kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Eğer kredi kartınızda yeterli limit varsa ve nakit ihtiyacınızı karşılıyorsa ister belli bir faiz oranı ile taksitli olacak şekilde ister anında taksitsiz nakit avans alabilirsiniz. Nakit avans ödemeleriniz de ekstrenize bu başlık altında yansıtılır.
  5. İnternetten Alışveriş: Bazı alışveriş siteleri kapı önünde nakit ödeme imkanı sunsa da genelde banka kartı ya da kredi kartı ile işlem yapılmakta. Banka kartı yeterli olsa da indirimlerden yararlanmak, güvenli bir şekilde alışverişinizi tamamlamak için kredi kartı oldukça avantajlı.

Kredi Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kredi kartı alırken sizin için en avantajlı seçenekleri sunan hizmeti tercih etmeniz çok önemli. Bu yüzden öncelikle bankaları iyice araştırmanız gerekiyor. Banka kartınız ya da maaş kartınızın bulunduğu banka size ilk aşamada daha yakın gelse de diğer bankaları da değerlendirerek kredi kartı almanızda fayda var.

Anlaşmalı oldukları alışveriş noktaları, puan ve indirim seçenekleri, ödeme işlemleri gibi seçenekler doğrultusunda hangi bankadan kart alacağınıza karar verebilirsiniz. Aynı zamanda bankaların aidatsız kart seçeneklerini de değerlendirmenizde fayda var.

Kredi kartına başvurduğunuzda bankalar size en yüksek limitte kredi kartı vermeye çalışır. Özellikle kredi notunuz yüksekse size verecekleri kartın limiti, sizin harcama ve ödeme limitinizin çok üstünde olabilir. Dolayısıyla bu aşamada önce kendi ekonominizi belirleyerek, işlemler sırasında kendi belirlediğiniz limit üzerinden işlem yapılmasını sağlayın. Aynı zamanda faiz oranlarına da bir göz atmanızda fayda var.

Borçlarınızı geciktirmeniz kredi notunuzu düşürse de belli ekstra durumlarda yaşanan gecikmeler sonucunda çok yüksek faiz uygulamayan bankaların kredi kartlarını tercih etmenizde fayda var. 

Kredi Kartı Almak İçin Geçerli Şartlar

Kredi kartı almak için belli şartların sağlanması gerekiyor. Öncelikle yasal işlemlerin uygulanabilmesi için 18 yaşından büyük yani reşit olmanız gerekiyor. Eğer henüz 18 yaşında değilseniz aile bireylerinden biri tarafından kart sözleşmesinin imzalanmış olması şart.

Bir diğer konu ise kredi notunuzun yüksek olması. Kredi notu bankaların gözünde ödemelerinizi düzenli yaptığınıza dair bir güvence sağlar. Özellikle yasal prosedürler neticesinde önünüze engel olacak bir ödeme sorunu varsa kredi notunuz otomatik olarak düşer ve bankalar size kredi vermez.

Temel şartların yanında yüksek limitli kart taleplerinizde de belge talebi isteniyor. Kredi notu üzerinden genel anlamda bir sonuç çıksa da bankaların belirlemiş olduğu limitin üzerinde başvuru yapmanız sonucunda belgelenebilir gelirlerinizin beyan edilmesi istenir.

İlk Kez Kredi Kartı Alacakların Yapması Gerekenler Neler?

Kredi kartını uzun süredir kullanan kişiler, ödemeleri konusunda ve ödemelerini yapmazlarsa ne olacağı gibi durumlarda bilgi sahibi olabilir. Fakat ilk kez kredi kartı alacak olan kişilerin mutlaka öncelik vermesi gereken konular söz konusu:

Youtube video indir
Exit mobile version