Instagram video indir

Findeks Kredi Notu Sorgulama 2021 | Kredi Notu nedir?

Findeks Kredi Notu Sorgulama 2021 | Kredi Notu nedir? ÇağrıMerkezin

Yazının güncelleme tarihi:

Ağustos 14, 2022

Findeks Kredi Notu nedir?

Findeks Kredi Notu, kişilerin gelecek 12 aydaki borçlarını ödeme olasılıklarını tahminlemek için hesaplanan nottur. Kredi notu sadece kredi kullanırken değil; ev-araç kiralarken, cep telefonu veya beyaz eşya alırken önemli bir gösterge olarak kullanılmaktadır.

Findeks Kredi Notu, bankacılık sisteminde bulunan kredi ödeme alışkanlıklarına yönelik olarak hazırlanmış Risk Raporu’nun özeti niteliğindedir. Detaylı rapor bilgilerine bakılarak kişinin ödeme yapma alışkanlığı ile ilgili bilgi edinebilir, taahhüt etmiş olduğu ödemeyi yapıp yapmayacağı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

  • Borç ilişkisine girecek kişi ve kurumlar müşterilerinin yönetilmesi ve borç tahsilatı dâhil olmak üzere, her aşamada Findeks Kredi Notu’ndan faydalanabiliyor.
  • Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (Kredi Notunun %45’ini oluşturur)
  • Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması Findeks Kredi Notu’nu yükseltir. Ödemelerin son ödeme tarihinden sonra yapılması, Findeks Kredi Notu’nu olumsuz etkileyen nedenlerin başında gelmektedir.
  • Mevcut Hesap ve Borç Durumu (Kredi Notunun %32’sini oluşturur)
  • İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
  • Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını arttıran bir unsurdur.
  • Yeni Kredili Ürün Açılışları (Kredi Notunun %5’ini oluşturur)
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu (Kredi Notunun %18’ini oluşturur)
  • Kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi Notunu Oluşturan Bileşenler Yüzdesi
Kredi Ödeme Düzeni 35%
Mevcut Kredi Borç Durumu 35%
Yeni Alınan Kredi 11%
Kredi Kullanma Yoğunluğu 10%
Diğer Faktörler 9%

Kredi notu KKB’ye bağlı Findeks tarafından temel olarak tablodaki bileşenlere göre oluşturulur. Tabloda görüldüğü üzere kredi notunun %70’ini “kredi ödeme düzeni” ve “mevcut kredi borç durumu” oluşturur.

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi notuyla ilgili birçok kişinin öncelikle merak ettiği “kredi kullanabilmem için kredi notum kaç olmalı” sorusudur. Bu sorunun cevabı, başvuru yapılan bankaya ve gelir durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak bir genelleme yapmak gerekirse kredi puanı 1.500 üzerinde olanlar kredi için uygun olarak değerlendirilebilir.

Kredi Notu Risk Grubu Kredi Kullanma Durumu Kefil veya İpotekle
0 (Sıfır) Riskli Gelire Bağlı Kredi Kullanma İhtimali Var
1-699 En Riskli Çok Düşük Çok Düşük
700-1099 Orta Riskli Düşük Kredi Kullanma İhtimali Var
1100-1499 Az Riskli Gelire Bağlı Kredi Kullanma İhtimali Var
1500-1699 İyi Yüksek Genel Olarak Talep Edilmez
1700-1900 Çok İyi Çok Yüksek Genel Olarak Talep Edilmez

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunu yükseltmek için öncelikle aylık kredi ve kredi kartı ödemeleri düzenli yapılmalıdır. Bunun dışında yapabilecekler ise:

  • Aylık kredi ödemeleri bütçeye göre yapılandırabilir,
  • Borçlar tek bir kredide birleştirebilir,
  • Kredi kartı asgari ödemesinin bir gün bile gecikmemesine özen gösterilmelidir.

Kredi notu ile neler öğrenilir?

Findeks Kredi Notu; kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarını ödeme alışkanlıklarına, borç durumlarına, yeni kredili ürün ve kredi kullanım yoğunluklarına göre hesaplanan nottur.

Findeks Kredi Notu 1-1900 arasında değişir. Not 1’den 1900’e doğru ilerledikçe risk seviyesi azalır.

Findeks’ten kendi kredi notunuzu öğrenebileceğiniz gibi, farklı bir kişinin de notunu öğrenebilirsiniz. Farklı bir kişinin Findeks Kredi Notu’nu öğrenebilmek için onay alınması gerekir. Bu onayı iki farklı şekilde alabilirsiniz:


Birinci yöntem:Findeks Kredi Notu istenen kişi; Findeks Mobil Şube veya İnternet Şubesi’nden Paylaşım Ayarlarını kullanarak, raporunun paylaşılmasını istediği kişi ya da kurumun TCKN veya VKN’sini girerek ön onay verebilir.

İkinci yöntem:Findeks İnternet Şubesi ya da Mobil Şube’den Findeks Kredi Notu alınmak istenen kişinin bilgileri girilerek kişiye SMS atılar ve Findeks Kredi Notu’nun paylaşımı için izin istenir. SMS’e olumlu cevap verilmesi ile onay verilebilir.

Findeks Kredi Notu nasıl hesaplanır?

Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (Kredi Notunun %45’ini oluşturur)

Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması Findeks Kredi Notu’nu yükseltir. Ödemelerin son ödeme tarihinden sonra yapılması, Findeks Kredi Notu’nu olumsuz etkileyen nedenlerin başında gelmektedir.

Mevcut Hesap ve Borç Durumu (Kredi Notunun %32’sini oluşturur)

İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Yeni Kredili Ürün Açılışları (Kredi Notunun %5’ini oluşturur)

Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını arttıran bir unsurdur.

Kredi Kullanım Yoğunluğu (Kredi Notunun %18’ini oluşturur)

Kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir.

Findeks Kredi Notu Sorgulama

Findeks kredi notu sorgulama işlemini yaptırmak için aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

Findeks Kredi notu 6₺ + KDV Satın Al
Notlu Risk Raporu 12 Adet 85₺ + KDV Satın Al
Uyarı Hizmeti 12 Ay 85₺ + KDV Satın Al
Premium Paket
Notlu Risk Raporu 12 Adet 189₺ + KDV Satın Al
Uyarı Hizmeti 12 Ay 189₺ + KDV Satın Al
Takipçi 12 Ay 189₺ + KDV Satın Al
Not Danışmanım 3 Adet 189₺ + KDV Satın Al

Kredi Notunu etkileyen etkenler

Bireylerin kredi notunu etkileyen çeşitli nedenler vardır. Bu olumsuz maddeler çeşitli finans kuruluşları tarafından şu şekilde belirlenmiştir.

  • Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları %35 Kredili ürün ödemelerinin, son ödeme tarihi geçmeden önce yapılması Findeks Kredi Notu’nu olumlu etkileyen unsurlardan biridir.
  • Mevcut Hesap ve Borç Durumu %35 Findeks Kredi Notu hesaplanırken; henüz kapanmamış aktif kredilerin yanı sıra sorunlu ve sorunsuz kapanmamış kredilerin de borç ve limit tutarları dikkate alınır.
  • Yeni Kredili Ürün Açılışları %11 Henüz ödeme performansları belli olmamakla birlikte yakın zamanda açılan kredili ürünler, Findeks kişinin risklilik oranını artıran bir unsurdur.
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu %10 Kredi kullanan ve düzenli ödeme tarihçesine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir.
  • Diğer unsurlar Kredi Notu’nun %9‘unu oluşturmaktadır.  

Buna göre kredi puanını olumsuz etkileyen faktörlerin başında gecikmeye kalmış kredi ve kredi kartı ödemeleri gelir. Bireyin yüksek borç durumu da puan üzerinde olumsuz etki yapan unsurlandandır.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Related Posts
Youtube video indir