Instagram video indir

ABD – Türkiye gerilimi

Endeksler yeni haftaya pozitif başlangıç yaparken, ana dinamik olarak ABD tarafında şirket karlılıklarında artış gösterilebilir. GÜNÜN ÖNE ÇIKAN …
ABD – Türkiye gerilimi ÇağrıMerkezin

Endeksler yeni haftaya pozitif başlangıç yaparken, ana dinamik olarak ABD tarafında şirket karlılıklarında artış gösterilebilir.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
10:00  TRY  Kapasite Kullanım Oranı (Nis)    74,7%
10:00 TRY İmalat Güveni (Nis)   110,8
11:00 EUR Almanya Ifo İş İklimi Endeksi (Nis) 97,8 96,6
15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Mar) 1,6% -0,9%
15:30 USD Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Mar) 2,5% -1,2%
15:30 TRY Kabine Toplantısı    
         
         
         
         

 

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

Fed – Boj Faiz Kararı / Biden Kongre Konuşması / TCMB Enflasyon Raporu / ABD Büyüme / Çin PMI / Tesla – Apple – Facebook Finansal Sonuçları

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,5 Seviyesi Altında Kalıcı Olacak (mı)?

Haftanın Konuşması

28 Nisan Çarşamba Saat 21.30 Fed Başkanı Powell

ABD – Türkiye Gerilimi…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 146,329,936 – tedaviye pozitif cevap veren 91,935,039 – ölü sayısı 3,101,640 kişiye ulaşmıştır.  Hindistan vaka sayısı artışı ile Dünya’da ikinci sıraya yerleşirken, durum daha kötüleşmektedir.

Endeksler yeni haftaya pozitif başlangıç yaparken, ana dinamik olarak ABD tarafında şirket karlılıklarında artış gösterilebilir. Bu noktada pandemiden çıkış sürecinin/beklentisinin hız kazanması ve parasal desteklerin etkileri ön plana çıkmaktadır.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,50 – %1,60 bölgesinde hareketini sürdürürken, bu hafta gerçekleşecek Fed faiz kararı ve Başkan Powell konuşması tahvil ve $ teması için belirleyici olacaktır.

Türk varlıklarında zayıflık sürerken, 5 yıllık CDS 400 üzerinde kalıcılık sağlamaktadır. ABD – Türkiye ilişkilerinde devam eden gerilim ve ABD Başkanı Biden’in Ermeni sözde soykırımını tanıması tansiyonun yükselmesini tetiklemektedir. Ayrıca bugün Kabine toplantısını takip edeceğiz.  

TCMB Başkanı Kavcıoğlu açıklamalarda bulundu;

  • Biz hiç kimseye 128 milyar dolar rakamını söylemedik
    • İnsanların kafalarını karıştırmak için 128 milyar dolar rakamı, şimdi de kur 6,85… Yani belirli rakamlarla insanları bir yerlere götürmek için kullanılan bir algı operasyonu. Böyle bir şey söz konusu değil, mümkünatı yok. Yapmak isteseniz de yapamazsınız. Kurlar tamamen o günkü piyasada oluşur ve karşı taraf bilgisi hiç kimse tarafından bilinmez. Belki de en az bilenlerden biriyim. Bu işi bankaların operasyon ve hazine departmanlarında yıllardır yapan insanlar, bunu çok iyi biliyorlar ama onlar da söylüyorlar. Bu arkadaşlar, eğer karşılarında biraz anlayan birisi olduğunda ‘Biz öyle demiyoruz, böyle diyoruz.’ diyerek olayı çarpıtıyorlar. Bu sefer ‘Karşı tarafı açıklasın’… Merkez Bankası, veri açıklama konusunda şeffaflığı dünyadaki en iyi merkez bankalarından biridir. Şeffaf bir bilançomuz var. Günlük olarak oradan her şeyi izleme ve görme şansınız var. Biz hiç kimseye 128 milyar dolar rakamını söylemedik. Bu eğer bugüne kadar gizli kalsaydı, peki bu arkadaşlar bunları nereden buldular?
  • Veri açıklamada dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biriyiz
  • Merkez Bankası bireylere döviz satmıyor
  • Müdahale değil, kurun oynaklığının sağlıklı bir şekilde yönetimi
  • Türkiye’nin 90 milyar dolar rezervi vardır
    • Bir şeyleri çıkarmak, bir şeylere ulaşmak için değişik hesaplamalara gitmeye gerek yok. Hem TCMB hem de Türkiye Cumhuriyeti devleti şu anda hiç olmadığı kadar iyi durumda. Türkiye’de rezervlerin yapısı değişmiştir. Türkiye’nin yıllardır 120 ton altını vardı. 2012’de başlıyor, 2019 ve 2020’de Türkiye’nin altın rezervleri 710 ton altına çıkıyor. 2017-2018’den sonra yurt dışındaki tüm altınlar Türkiye’ye gelmiştir. Şuan Türkiye’nin tüm altınları TCMB’dedir ve 120 ton olan altını bugün 720 tondur.

Bundan daha önemli bir rezerv kaynağı olabilir mi? Türkiye’de hem rezervleri kalıcı hale getireceğiz hem de üretimi, ihracatı finanse eden bir sistemi daha iyi bir şekilde uygulayacağız. Şu an 90 milyar dolar brüt rezervimiz var ve rezervin açılımı da önemli. Bu rezervin yaklaşık yüzde 40’ı altın rezervi, Türkiye’nin kendi altınları. 2003’ten sonra oluşan rezervler, portföy girişleri ile, sıcak para girişleri ile oluşmuş.

Net ifade ediyorum, Türkiye’nin 90 milyar dolar rezervi vardır, altın rezervlerimiz çok güçlüdür ve bütün altın rezervlerimiz Merkez Bankasındadır ve yıllarca 120 ton olan altın 720 tondur.

  • Merkez Bankası kar ediyor
  • İnsanları zan altında bırakmak üzücü
    • 128 milyar dolar gibi bir rakamı söyleyerek insanları zan altında bırakmak üzücü bir şey. Üzülüyoruz bunlara. Kendi aramızda da konuşuyoruz. Vatandaşımızın güveni sarsılmaz. Merkez Bankası’nda yıllarca çalışmış insanların bu iddialara taraf olması bizi üzüyor. Burada yanlış olmaz, söz konusu değil. Verilerini günlük açıklayan Merkez Bankası’nda nasıl yanlışlık olabilir? Hala bizim bir şeyler açıklamamız gerektiğini söyleyerek kamuoyunun güvenini sarsmak doğru değil.
  • Türkiye’nin hedefi yüzde 5 enflasyon
  • Dış dünyadaki gücümüzü ekonomi ile de sürdürüyoruz
  • Türkiye’yi, Merkez Bankasını yıpratmamamız lazım

Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar;

  • BoJ Faiz Kararı: BoJ faiz kararını 27 Nisan Salı günü açıklayacaktır. -%0,10 seviyesinde olan faiz için herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.
  • Fed Faiz Kararı: Fed faiz kararını 28 Nisan Çarşamba günü saat 21.00’de açıklayacaktır. Daha sonra saat 21.30’da Fed Başkanı Powell konuşmasını yapacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak beklentimiz faiz oranında herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir. Başkan Powell’ın konuşmasında ekonomik aktivitede toparlanmanın sürdüğü vurgusu ve buna bağlı tahvil alım hızında yavaşlama olup olmayacağına ilişkin gelebilecek sinyalleri takip edeceğiz.
  • Biden Kongre Konuşması: Biden, konuşmasını 28 Nisan Çarşamba günü yapacaktır. Konuşmasında aşılama süreci ve ABD’nin 7 Temmuz 2021 tarihinden tam anlamıyla normalleşme başlayıp başlayamayacağı detaylarını takip edeceğiz. Ayrıca teşvik paketi detayları ve ilave paketlerin gelip gelmeyeceği izlenecektir.
  • TCMB Enflasyon Raporu: TCMB Enflasyon Raporu 29 Nisan Perşembe günü saat 10.00’da açıklanacaktır. Enflasyon raporunda para politikasının temelini oluşturan enflasyon beklentilerinde revizyon olup olmayacağını izleyeceğiz. Ayrıca soru – cevap bölümünden TCMB’nin enflasyonda gerilemeye bağlı olası faiz indiriminde yol haritası veya sinyalleri takip edeceğiz.
  • ABD Büyüme Verisi – Çin PMI Verisi

Fiyatlama dinamikleri;

  • S&P500 endeksi 4175 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 4000 üzerinde kalıcılık pozitif olabilir.
  • ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,5718 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,3537 seviyesinde bulunmaktadır.
  • EURUSD paritesi 1,2111 seviyesinde bulunmaktadır.
  • Dolar temasında  (klasik $ endeksi) 91 seviyesinde hareket devam etmektedir. (psikolojik algı 91 seviyesi üzeri veya altı!)
  • Altın $1781 ile $1700 psikolojik seviyesi üzerinde bulunmaktadır.
  • Gümüş $26.02 seviyesi ile $25 psikolojik seviyesi üzerinde bulunmaktadır.
  • Altın / gümüş rasyosu 68.43 seviyesinde bulunmaktadır.
  • USDTRY paritesi 8,4397 seviyesi ile 8 psikolojik seviyesi üzerinde bulunmaktadır.
  • Türkiye 5 yıllık CDS 424.988 ile 400 seviyesi üzerinde bulunmaktadır. 

ABD – Türkiye gerilimi ÇağrıMerkezin

Hedef Fiyatlara Göre Olası Hisse Fiyatı Performanslar

ABD – Türkiye gerilimi ÇağrıMerkezin

***Tabloda hisse senetlerinin Bloomberg terminalinden alınan hedef fiyatlar gösterilmiştir. Hedef fiyat ile önceki gün kapanışı karşılaştırılarak aşağı veya yukarı yön % olarak belirtilmiştir. Kapanış fiyatı veya hedef fiyat değiştikçe yukarı veya aşağı potansiyel değişiklik gösterecektir. Bazı durumlarda hedef fiyat, cari fiyatın altında kalabilir. Belirtilen hedef fiyatlar kesinlikle GCM Yatırım Araştırma hesaplaması veya görüşü değildir. Paylaşım amacı genel piyasa eğilimini belirtmek için yapılmış olup kesinlikle al/sat/tut tavsiyesi değildir.

Türkiye tarafında corona virüsü toplam vaka sayısı 4,629,969 kişiye çıkarken, ölü sayısı 38,358 kişiye ulaşmıştır. Toplam test sayısı 45,884,258 kişiye ulaşırken, günlük hasta sayısı (2801) 2750 kişi üzerinde sürmektedir.

Toplam Yapılan Aşı Sayısı             : 21.168.771

1.Doz Uygulanan Kişi Sayısı         : 13.207.122

2.Doz Uygulanan Kişi Sayısı         : 7.961.649

 

ABD – Türkiye gerilimi ÇağrıMerkezin

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir