Instagram video indir

Çin: Ekonomi 1Ç21’de baz etkisiyle %18,3 büyüdü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, GSYİH’nın bir yıl öncesine göre 1Ç21’in %18,3 arttığını açıkladı. Bu, %19’luk artış beklentilerinin biraz …
Çin: Ekonomi 1Ç21’de baz etkisiyle %18,3 büyüdü ÇağrıMerkezin

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, GSYİH’nın bir yıl öncesine göre 1Ç21’in %18,3 arttığını açıkladı. Bu, %19’luk artış beklentilerinin biraz altındadır.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, GSYİH’nın bir yıl öncesine göre 1Ç21’in %18,3 arttığını açıkladı. Bu, %19’luk artış beklentilerinin biraz altındadır. Büyümedeki artış, Covid-19’un yurtiçinde salgının en yüksek olduğu dönemde ekonominin %6,8 küçüldüğü 1Ç20’nin baz etkisinden geldi. İlk çeyrek GSYİH, 4Ç20’ye göre %0,6 büyüdü ve 4Ç20’deki çeyreklik %2,6 artıştan yavaşladı. Çin, Covid-19 salgınını ilk geçiren ve etkileri ilk atlatan ülke oldu ve ekonomi 2Ç20 itibariyle yeniden büyümeye döndü.

 

Yıllık bazdaki rakamlar, geçen yıl salgının en kötü etkilerinin hissedildiği Mart-Nisan gibi dönemlerle karşılaştırmalı olduğundan, baz etkisi nedeniyle oldukça yüksek görünecektir. Dönemsel bazdaki veriler, bu dönemde ekonomik toparlanmanın momentumuyla alakalı daha fazla bilgi sunmaktadır. Bu çerçevede, çeyrekten çeyreğe olan büyüme oranı düşük kalmış görünüyor. Bu, büyük oranda yılbaşında görülen yeni koronavirüs vakalarına, Ay Yeni Yılı tatilindeki seyahat kısıtlamalarına ve ek mali teşviklerin yokluğuna bağlanabilir. Diğer yüksek frekanslı öncü verilere bakacak olursak; Mart’ta perakende satışlar %28 büyüme beklentilerini aşarak %34,2 arttı. %17,2’lik piyasa beklentisini kaçıran sanayi üretimi Mart ayında %14,1 arttı. Kentlerdeki işsizlik Mart ayında %5,3’e düşmesine rağmen, Çin’in 16 ila 24 yaş grubundaki genç işsizlik oranı %13,6 gibi yüksek bir seviyededir.

 

Çin ekonomisi, 1Ç20’de yaşanan tarihi daralmanın ardından istikrarlı bir şekilde hızlandı ve Eylül ayı sonuna kadar tüm kaybettiği zemini toparladı. Salgın Çin yapımı tıbbi ürünler ve elektronik cihazlara olan talebi artırırken, toparlanmaya güçlü endüstriyel üretim ve güçlü ihracat da öncülük etti. Tüketici harcamaları gecikti, ancak son rakamlar tüketimde de belirgin bir iyileşme olduğunu gösteriyor. PBOC, bankalardan önümüzdeki aylarda kredi büyümesini kısmalarını istedi. Enflasyon, emtia fiyatlarının yarattığı maliyetlerden dolayı artış eğiliminde ama; toparlanmanın kademeli ilerlediği, ihracatın iyi büyüme gösterdiği bir ortamda anlamlı bir parasal sıkılaşma henüz beklenmiyor.  ABD ve Çin ilişkileri de bir taraftan olumsuz manada yeniden ısınma noktasına doğru gidiyor (ticaret meselesi, yaptırımlar, Tayvan konusu).

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Related Posts
Youtube video indir