Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz. Bankacılık hisse senetlerinde bu hafta bilanço beklentileriyle hareketlilik görebiliriz. Bu hafta, yaklaşık toplamda 300 milyon dolar büyüklüğünde 3 adet halka arz gerçekleşecek.(Deniz Yatırım)
Piyasalarda Bugün
Amerikan tahvil faizlerindeki geri çekilme ile Amerikan dolarının genele yayılır şekilde değer kaybı sergilemesi eğiliminin karşılıklı birbirlerini destekledikleri döngüde risk iştahını canlı tutan bir hafta geride kaldı. Dolar endeksi 55 günlük hareketli ortalamasının oluştuğu 91.50 seviyeleri etrafında şu an için dengelenirken, tahvil faizleri de %1.50-1.75 bandının alt kısmında sakinleme çabası içerisinde. Öte yandan ABD ve Avrupa’da devam eden bilanço sezonu ve nispeten veri gündemi açışınsan zayıf bir haftaya başlangıç yapıyor olmamız gibi iki önemli nedenle mevcut durumun ivme kaybederek de olsa korunabileceği kanaatindeyiz.
Geride kalan hafta içerisinde risk iştahı açısından özellikle 2020 yılı içerisinde öne çıkardığımız 3 önemli göstergenin yeniden toparlanma göstermesini önemsediğimizi belirtmek isteriz. Buna göre, EUR, JPY ve ons altın çaprazlarındaki kapanışların tamamı takip edilen eğilimlerin bir miktar daha korunabileceklerine işaret etmekte. USDJPY paritesinde 200 haftalık ortalama aşağısındaki teknik kapanışın ek riskli varlıklardan kaçış isteği gündeme gelmedikçe paritede 108 bölgesini potansiyel olarak karşımıza çıkardığı ve bu durumun da genel risk iştahını destekleyeceğine inanıyoruz. Keza EURUSD paritesinde de >1.1945 eğilimi 1.21 bölgesinin hedeflenebileceği kısa vadeli yaklaşımı kuvvetlendiriyor. Hafta sonu işlemlerinde öne çıkan kripto varlıklardaki sert düşüşler ise ek likidite yaratma önlemi riski doğurmadıkça XBT/XAU paritesinde ons altın lehine oyun alanı sağlayabileceğini düşündüğümüzü belirtmek isteriz.
Yeni hafta veri gündemi açısından zayıf görünse de yine de takip açısından kritik başlıklar yok değil. Perşembe günü ECB tarafından gerçekleştirilecek Nisan ayı toplantısında herhangi bir önemli başlık öne çıkmazken, PEPP kapsamında alımı gerçekleştirilen varlıklara dair 2Ç sonrası için sözle yönlendirmenin ne olacağı konusu dikkat çekiyor. Kesin olmamakla birlikte bu konu yatırımcıların odağında olacak. Öte yandan Mart ayında dikkat çeken ve Türkiye, Rusya, Brezilya gibi önemli EM üyelerinin parasal sıkılaştırma adımları attıkları dönemin ardından Rusya’nın Cuma günü gerçekleştireceği faiz kararında konsensüs bir kez daha +25bp şeklinde güncellemeye işaret ediyor. Gelişmiş ülkeler cephesinde ise Kanada’nın Çarşamba günü yüksek ihtimalle varlık alım programına dair tapering duyurusunu yapan ilk ülke olduğunu görebiliriz.
Yerel varlıklar açısından gündemde öne çıkan kritik bir başlık bulunmazken, daha önemli takvim Nisan ayının son haftasında söz konusu. Enflasyon Raporu sunumunda kamuoyu ile paylaşılacak olan muhtemel yeni tahminler ve gerçekleştirilecek soru-cevap kısmı yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Piyasalar
Güçlü pozitif risk iştahı ile geride kalan bir önceki hafta işlemleri yatırımcıların farklı varlık gruplarındaki pozisyonlarını artırmalarına imkan tanıdı. S&P 500 endeksi son 4 haftadır, Stoxx 600 ise 7 haftadır yükseliş performansı ortaya koymakta. Özellikle benchmark Avrupa endeksindeki eğilim Mayıs 2018’den bu yana en uzun periyodu işaret ederek potansiyel EUR değer kazancını da hedefe yerleştirmekte. Öte yandan yeni hafta başlangıcı sınırlı düzeyde risk-off modunu işaret ediyor. Çin’in ABD ve Japonya’nın getirdiği ortak eleştirilere karşı çıkar açıklaması ve ABD’nin Rus muhalif Navalny’nin koşullarına yönelik yaptığı açıklamalar DXY’nin
hafif alıcılı oluşmasına imkan tanıyor. Kripto varlıkların hafta sonu toplam piyasa değerlerindeki 310 milyar dolarlık azalışın ardından sınırlı alıcılı seyretmesi risk iştahının daha yüksek ivmede bozulmasını ve farklı varlıklardan likidite yaratma ihtiyacının doğmasını engelliyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.59 değer kaybı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.03 yatay-pozitif eğilimle 1408 puan seviyesinden gerçekleşti.
10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi %17.96 ile herhangi bir değişiklik göstermezken, ülke risk primi %3 düşüşle 401bp seviyesine gerileme gösterdi. EMEA bölgesi endeksi işlemlerinde gün sonu kapanışlarının tamamı güçlü değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.99, FTSE 100 %0.52, DAX %1.34 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.51 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri ise son 5 gün ortalamalarına kıyasla %40’a ulaşan artışlara işaret etti. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa ölçeğinde olmasa da genel olarak iyimserliğin korunduğu görüldü. Dow Jones %0.48, S&P 500 %0.36 ve Nasdaq %0.10 ile günü tamamlarken, işlem hacmi değişimleri %10 artışa yaklaştı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.34, Merval ise %1.21 ile takip edildi. Asya’da hafta başlangıcı pozitif seyrediyor.
TSİ 08.35/ NKY 225 %0.09, Hang Seng %0.58, CSI 300 %1.86 ve KOSPI %0.04 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5272 ile sınırlı yuan değer kaybına işaret etmekte.
Fiyatlamalar
Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1420/40 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Mart ayındaki geri çekilme ile birlikte 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olduğunu düşünüyoruz. 1.1910-1.1860 seviyeleri destek, 1.1990-1.2050 ise direnç olarak izlenebilir.
Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı