Instagram video indir

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1400 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım) Piyasa Yorumu Bu sabah BIST100’de yukarı …
Ekonomik gelişmeler ÇağrıMerkezin

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1400 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Piyasa Yorumu

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, endeks günü negatif kapattı. Vade sonuna kadar piyasanın baskı altında olabileceğini düşünürken kapanışa doğru endekste bir miktar toparlanma görebiliriz.

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1400 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Veri takvimi ve gündem açısından sadece ECB toplantısının öne çıktığı yeni hafta işlemlerinin başlangıcı kısmen risk iştahında azalış ve fakat zayıf Amerikan doları temasının korunması şeklinde oldu. ABD’de hisse senetleri rekor yükseklerden geride kapanışlar yaparken, tahvil faizleri kısmen yükseldi. Günün ilk yarısında primli seyreden ons altın ikinci yarıda faizlerden gelen baskıya dayanamayarak zayıfladı.

Hafta sonu özellikle de Pazar günü kripto varlık fiyatlamalarında gözlenen sert dalgalanmanın yarattığı baskılanma negatif hafta başlangıcında etkili olmuş olabilir. Düşük ihtimalle de olsa bu düşünceyi 19 Nisan işlemlerini değerlendirirken göz ardı etmemek gerek. DXY 100 günlük hareketli ortalamasının aşağısına kayarken, yeni gün işlemlerinde 90.90-91.00 civarında şekillenmekte. Mevcut haliyle Kasım dönemine benzer %-2 civarı potansiyel olabilir.

Geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında atıf yaptığımız risk iştahı göstergelerindeki dönüş çabasında iki önemli çapraz bir kez daha öne çıkmış durumda: EUR & JPY. Japonya’da tamamlanan mali yılın ardından lokal yatırımcıların yurtdışı varlıklara olan ilgilerini yeniden artırmaları hedge yaklaşımlarını da birlikte getirdiğinden JPY’nin farklı çaprazlardaki değer kazanımı genel stresi düşürme açısından belirleyici rol üstleniyor. USDJPY paritesi kritik 108.00 seviyesine doğru geri çekilirken, benzer durumun EUR cephesi işlemlerinde de belirdiğini söylemek mümkün. EURUSD paritesi yukarı yön açısından yakından izlediğimiz 1.1990 teknik seviyesini aşarak Mart ayı başlangıcından bu yana ilk kez 1.20’li seviyelerde işlem görürken, değer kazanımının bir miktar daha genişleme potansiyeli taşıdığını ve 1.2140/50 bölgesini hedefe alabileceğine dair potansiyelin altını çizmek isteriz. İlk çeyrek işlemlerinin tamamlanmasından bu yana Amerikan doları karşısında EUR %2.6, JPY %2.3 ve GBP ise %1.4 değer kazancı sergiledi. EUR’nun geri dönüşünde AB’nin yeni yaptığı aşı anlaşmaları ile toplam rakamı 500 milyon doz seviyesinin üzerine taşıması etkili oldu. 2Ç ile birlikte bölgede aşılama performansının artacağına dair yukarı yönlü riskleri Mart ayının ikinci yarısından bu yana tartışıyorduk. J&J aşısına dair doğan risklerin yeni anlaşmalar ile bertaraf edilmesi genel risk iştahını da destekliyor. Düne dair öne çıkan bir diğer önemli gelişme de nicedir üzerine kafa yorulmayan ABD reel faizleri cephesinde gerçekleşti. 10y vadeli reel faizin %-0.77’den %-0.73’e, 5y vadelinin ise %-1.73’ten %-1.71’e yükselmesi ons altın fiyatlamalarının baskılanması açısından göz ardı edilmemeli.

Yerel varlıkların fiyatlamalarında ise farklı enstrümanların ayrışması söz konusuydu. Ülke risk primi 1 ay aranın ardından ilk kez 400bp seviyesinin aşağısına gerilerken, hisse senetlerinde %2 sert düşüş takip edildi. İşlem hacmi BIST 100 endeksi nezdinde zayıf seyrederken, iki ana etkenin öne çıktığı kanaatindeyiz: i) 100 endeks dışındaki hisse senetlerinde etkili olan satış ve kredili pozisyonların yarattığı baskı ii) Yoğun halka arz takviminin kısa hafta işlemlerinde likidite yaratma isteğini desteklemesi. Öte yandan CDS cephesindeki fiyatlama ise bize göre global ortamdaki iyimserlikte Türk varlıklarına yönelik pozisyon almaktan geri kalmak istemeyen yatırımcıların eğilimini yansıtıyor.

Piyasalar
Küresel hisse senetleri cephesinde yakın dönem iyimserliğinin ardından bir miktar yorulma emareleri öne çıkarken, hafta sonuna ait haber akışının da 19 Nisan işlemlerindeki zayıflıkta etkili olabileceği ihtimali göz ardı edilmemeli. Buna göre, payı düşük de olsa kripto varlıklardaki sert dalgalanma pozisyon ayarlama isteği kaynaklı hisse senetleri grubunda baskı yaratmış olabilir. Diğer yandan ise takip ettiğimiz risk göstergelerinde henüz önemli bir dönüş durumu söz konusu değil. Amerikan doları genele yayılır şekilde değer kaybederken, yakın dönem yükseklerinden %2’nin üzerinde geri çekilmiş durumda ve bu durumu birebir EURUSD paritesine yansıtıyor. Hal böyle olunca da başta Doğu Avrupa para birimleri olmak üzere farklı çaprazları yüksek risk iştahı ile destekliyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.39 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %2.20 ile 1377 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %17.95 düzeyinden yatay performans ile takip edilirken, ülke risk primi Mart ayından bu yana ilk kez 400bp seviyesinin aşağısında oluştu, 396bp. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.32, FTSE 100 %-0.28, DAX %-0.59 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-1.37 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri Rusya grubu hariç yakın dönem ortalamalarının %10’lu seviyelerde gerisinde kaldı. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan olumsuz yaklaşımın sürdüğü görüldü. Majör ABD endeksleri içerisinde teknoloji grubu %-0.98’lik Nasdaq performansı ile değer kayıplarında öne çıkarken, S&P 500 %-0.53, Dow Jones ise %-0.36 ile takip edildi. Gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.15, Merval ise %0.76 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri burada da zayıf seyretti. Asya’da yeni gün fiyatlamaları dalgalı bir seansa işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-2, Hang Seng %0.18, CSI 300 %0.64 ve KOSPI %0.44 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4902 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar
Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1420/40 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Mart ayındaki geri çekilme ile birlikte 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olduğunu düşünüyoruz. 1.1960 seviyesi destek, 1.2150 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Yeni fon kodu duyurusu ÇağrıMerkezin
Read More

Yeni fon kodu duyurusu

Yeni fon kodu duyurusu yapıldı. Yeni fon kodu duyurusu yapıldı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, Tacirler Portföy ...
ViOP bülten ÇağrıMerkezin
Read More

ViOP bülten

Nisan vadeli endeks kontratı dün akşam senası da dahil 1433 ile 1469,50 puanları arasında dalgalanarak günü %2,36’lık yükselişle 1466 uzlaşma ...
Youtube video indir