Instagram video indir

Enflasyon raporu değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci Enflasyon Raporunu açıkladı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bilgilendirme toplantısında …
Enflasyon raporu değerlendirmesi ÇağrıMerkezin

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci Enflasyon Raporunu açıkladı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamalarda öne çıkan başlıklara kısaca değinecek olursak;

Ø Salgına bağlı olarak 2020 yılında sert daralan küresel ekonomi, destekleyici politikalar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle toparlanmaya devam ettiği belirtilmiştir.

 Ø Emtia fiyatlarının bulunduğu yüksek seviyeler ve gelişmiş ülkelerde büyümeye ilişkin beklentilerde gözlenen iyileşme küresel enflasyon görünümü üzerinde etkili olmaktadır. Yükselen küresel enflasyon beklentileri, gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizliklere, uzun vadeli tahvil getirilerinde yükselişe ve küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açtığı belirtilmiştir.

Ø Bir önceki rapor döneminden bugüne, gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tahvil getirilerindeki artış, gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerini sekteye uğrattığı belirtilmiştir. Hisse senedi piyasasına girişlerin devam ettiği Çin hariç tutulduğunda, gelişmekte olan ülkelerde Şubat ayından itibaren portföy hareketleri çıkış yönüne döndüğü belirtildi.

Ø İktisadi faaliyet, geçmiş öngörülerimizle büyük ölçüde uyumlu bir şekilde, 2020 yılının son çeyreğinde güçlü seyrini korumuş ve uzun dönem eğiliminin üzerinde seyretmeye devam etmiştir.

Ø İnşaat yatırımları hariç tutulduğunda yurt içi talep oldukça güçlü bir ivme sergilediği belirtilmiştir.

Ø Salgının kısıtlayıcı etkilerine rağmen, sanayi üretimi ve ciro endeksleri yılın ilk çeyreğinde de artışını sürdürdü.

Ø Yüksek frekanslı veriler, kredi gelişmeleri ve kontrollü normalleşmeyle birlikte iktisadi faaliyetin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmiştir. Ancak önümüzdeki dönemde salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde riskler bulunmaktadır.

Ø İktisadi faaliyetteki güçlü seyre rağmen istihdam artışının büyümenin gerisinde kaldığı ve işsizlik oranlarının yüksek düzeylerini koruduğu görülmektedir.

Ø Salgının belli hizmet sektörlerinde istihdamı sınırlayıcı etkisine karşılık, sanayi firmalarının yatırım iştahı olumlu sinyaller vermektedir.

 Ø İhracat, yılın ilk çeyreğinde bölge ve sektörler geneline yayılarak artışını sürdürdüğü belirtilmiştir.

 Ø Buna karşılık, güçlü iç talep ve artan uluslararası emtia fiyatları ithalat faturasını olumsuz etkilemektedir. Altın ithalatı ise özellikle Ocak ayının ikinci yarısından itibaren kademeli bir yavaşlama eğilimine girdi.

Ø Mevcut eğilimler, yılın ilk çeyreğinde yataylaşan yıllıklandırılmış cari dengenin yılın ikinci çeyreğinden itibaren iyileşmeye başlayacağına işaret ettiği belirtilmiştir.

Ø Uluslararası emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir, güçlü iç talep, küresel ve yurt içi tedarik sorunlarına bağlı arz kısıtları, enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir ve birikimli döviz kuru etkileri enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiğine değinilmiştir.

Ø Enflasyonda ilk çeyrekte görülen yükselişte temel mal ve enerji grupları öne çıktığı vurgulanmıştır.

Ø Enflasyon görünümü üzerinde etkili olan talep ve maliyet yönlü unsurlar para politikasında ilave sıkılaştırma gerektirdiği belirtildi.

Ø Başkan, bankanın baz senaryosunda Nisan ayı enflasyonun zirveyi oluşturacağını öngörüyoruz dedi.

Ø Temel varsayımlar ve kısa vadeli öngörüler çerçevesinde, politika faizinin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngörülmektedir.

Enflasyon raporu değerlendirmesi ÇağrıMerkezin

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Related Posts
KAP duyurusu ÇağrıMerkezin
Read More

KAP duyurusu

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) duyuru yaptı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) duyuru yaptı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri:II, No 15.1 ...
USDTRY analizi ÇağrıMerkezin
Read More

USDTRY analizi

Hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesinde piyasalar TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarını takip etti ...
Youtube video indir