Instagram video indir

Enflasyonu beklerken

Geçtiğimiz hafta yurt içerisinde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nın sıkı para politikasını destekleyen açıklamaları ile 15 Nisan tarihli PPK …
Enflasyonu beklerken ÇağrıMerkezin

Geçtiğimiz hafta yurt içerisinde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nın sıkı para politikasını destekleyen açıklamaları ile 15 Nisan tarihli PPK toplantısında faiz indirimine gidilmeyeceği algısının güçlenmesi Dolar/TL’de geri çekilmeleri desteklerken bankacılık sektörü öncülüğünde de Bist100 endeksine alımlar geldi.

Enflasyonu beklerken ÇağrıMerkezin

Enflasyonu Beklerken

Geçtiğimiz hafta yurt içerisinde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nın sıkı para politikasını destekleyen açıklamaları ile 15 Nisan tarihli PPK toplantısında faiz indirimine gidilmeyeceği algısının güçlenmesi Dolar/TL’de geri çekilmeleri desteklerken bankacılık sektörü öncülüğünde de Bist100 endeksine alımlar geldi. Küresel tarafta ise ABD Başkanı Joe Biden’ın 2.25 trilyon dolarlık alt yapı harcama paketi takip edildi. Ayrıca pozitif data akışının etkisi ile küresel piyasalara olumlu hava hakim oldu. Geçtiğimiz haftanın son işlem günü Kutsal Cuma olması nedeniyle küresel piyasaların kapalı olması nedeniyle özellikle pozitif TDI verisinin olumlu etkisinin yeni haftada görülme ihtimali bir hayli kuvvetli. Yeni haftada Piyasalara yön verecek gelişmeleri değerlendirecek olursak; öncelikle haftanın ilk işlem günü Paskalya nedeni ile Avrupa ve Asya piyasaları kapalı olacak. Bunun yanında yurt içerisinde Mart TÜFE verisi izlenecek. Beklenti yıllık bazda %16.11 seviyesine yükseliş kaydedileceği şeklinde. Beklenti üzeri enflasyon verisi 15 Nisan tarihli PPK toplantısında faizlerde indirim yapılamayacağına yönelik beklentileri kuvvetlendirecektir. Gün içerisinde ABD tarafında ISM imalat dışı PMI verisi de hizmet sektöründe toparlanmanın gücünü göstermesi açısından önemli olacak. Salı günü Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ve Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun yanında IMF Başkanı Georgieva, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass’ın, IMF ve Dünya Bankası’nın gerçekleştirdiği Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenecek etkinlikte yapacakları konuşma izlenecek. Özellikle Janet Yellen’ın söylemleri piyasalar adına bir hayli önemli olacaktır. Çarşamba günü FED’in 16-17 Mart tarihli FOMC toplantısının tutanakları açıklanıyor. Hatırlanacağı üzere bu toplantıda FED üyelerinin çoğunluğu faiz artırımının 2023 yılında olacağı beklentilerini noktasal grafiklerde paylaşmış ve Aralık ayına kıyasla büyüme ve enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize etmişti. Tahvil getirilerinde görülen yükseliş ve FED’in önümüzdeki döneme ilişkin politika seyrine yönelik tartışmaların boyutunu tutanaklarda görebiliriz. Perşembe günü ise FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşması da ilgiyle izlenecek. Powell’ın son yapmış olduğu konuşmalara paralel bir konuşma yapması kuvvetle muhtemel. Ayrıca aynı gün içerisinde G20 Maliye Bakanları toplantısı takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya Pasifik Bölgesi’nde Japonya pozitif seyretti.Pazartesi günkü işlemlerde birçok Asya Borsası tatil sebebiyle kapalı.Hisse senetleri Japonya’da pozitif seyretti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.71, Topix Endeksi ise yüzde 0.35 artıda seyretti.Güney Kore Kospi Endeksi ise hafif geriledi.Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yatay bir seyir izledi.Avustralya, Çin ve Hong Kong borsalarında işlem geçmiyor.

 ABD Başkanı Joe Biden’ın ekonomi danışmanı Brian Deese, Başkan’ın 2 trilyon dolarlık altyapı planının kısa ve uzun vadede istihdam büyümesine destekleyecek yatırım içerdiğini söyledi.

 ABD Başkanı Joe Biden, ABD’de geçen ay 916 bin yeni istihdam sağlandığı ve bunun son yedi ayın en yüksek rakam olduğunu gösteren Çalışma Bakanlığı raporunu sevinçle karşıladı ancak Amerikalılar’ı tüm bu başarıların tersine dönebileceği konusunda uyardı.

 Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, koronavirüse karşı alınan kapatma, karantina tedbirleri nedeniyle 2021 için GSYH büyüme tahminini düşürürken, bütçe açığı tahminini yükseltti.

 ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Başkan Joe Biden’ın açıkladığı ekonomik toparlanma planının birkaç yıl içinde kendi kendini ödeyeceğini savundu.

 Goldman Sachs global petrol stoklarındaki fazlalığın sonbahara kadar harcanmasını ve stokların sonbaharda normal seviyelere geri gelmesini beklediklerini bildirdi.

 Uluslararası Para Fonu’nun başta ABD’nin katkısıyla üye ülkelere özel çekme hakları (SDR) sistemi üzerinden toplam 650 milyar dolar değerinde IMF fonu aktarması, yüzde 0,98 kotaya sahip TCMB’nin döviz rezervine de yaklaşık 6,4 milyar dolar ekleyebilir. Mevcut kota doğrultusunda TCMB brüt rezervlerinde SDR üzerinden 1 milyar 576 milyon dolarlık IMF parası bulunuyor.

 ABD’de koronavirüse karşı aşılananların sayısı 100 milyonu geçti. Çin’de uygunan koronavirüs aşısısı sayısı 136 milyon dozu geçti.

 AC Asia ex, Japan % -0,09 satıcılı

 S&P 500 % 0,43 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Piyasaların yönü ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasaların yönü

Koronavirüs vaka sayılarındaki artışa rağmen global hisse senedi piyasaları yükselişini devam ettiriyor. BIST100…Yoğun Geçen Haftayı Yataya Yakın ...
Piyasanın durumu ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasanın durumu

BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.08 düşüş ile 1,431 seviyesinden günü tamamladı. ENDEKS NASIL PERFORMANS GÖSTERDİ? BIST 30 Endeksi son işlem ...
Piyasanın durumu ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasanın durumu

BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.01 düşüş ile 1,432 seviyesinden günü tamamladı. ENDEKS NASIL PERFORMANS GÖSTERDİ? BIST 30 Endeksi son işlem ...
Youtube video indir