Instagram video indir

FED ’de değişiklik yok

Dün piyasaların takibinde FED toplantısı bulunmaktaydı. FED’in piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz oranını ve 120 milyar dolarlık varlık …
FED ’de değişiklik yok ÇağrıMerkezin

Dün piyasaların takibinde FED toplantısı bulunmaktaydı. FED’in piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz oranını ve 120 milyar dolarlık varlık alım miktarını sabit bıraktığını belirtelim.

FED ’de değişiklik yok ÇağrıMerkezin

FED ’de Değişiklik Yok

Dün piyasaların takibinde FED toplantısı bulunmaktaydı. FED’in piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz oranını ve 120 milyar dolarlık varlık alım miktarını sabit bıraktığını belirtelim. Toplantı karar metninde varlık alımlarının sürdürüleceği ve ekonomik aktivite ile birlikte istihdamın da güçlendiği vurgulandı. Enflasyonda görülen yükselişin geçici faktörlerden kaynaklığının altı bir kere daha çizildi. Hedeflere önemli bir ilerleme sağlanana kadar mevcut 120 milyar dolarlık varlık alımının sürdürüleceği de daha önceki metinlerde olduğu gibi bu metinde de yer aldı. Burada üzerinde durulması gereken unsur ‘önemli ilerleme’ cümlesi… Bu cümle ile istihdam ve özellikle de %2 hedefinin üzerine yerleşmiş enflasyon oranı işaret ediliyor. Dolayısıyla FED’in enflasyonda oluşan güçlenmeyi geçici olarak nitelendirmesi varlık alım miktarını kısa sürede azaltmayacağı izlenimini kuvvetlendiriyor. Bu da piyasalar için pozitif… FED Başkanı Powell ise “enflasyonda geçici yükselişlerin faiz artırışı gerektirmeyeceğini, tahvil alımlarının azaltılmasının konuşulması için henüz doğru zaman olmadığını “ tekrarlardı. Son dönemde ABD tarafından gelen verilerin ekonomik aktivitede beklentilerin üzerinde güçlenmeye işaret etmesi piyasalarda varlık alım miktarında azaltım tarihine yönelik beklentileri erkene çekmişti. Fakat Powell’ın bu beklentileri törpülediğini söyleyebiliriz. Buna karşılık yıl içerisinde ekonomik aktivitenin güçlenmeye devam etmesi ve özellikle de istihdam ve enflasyon verilerinin olumlu ivmesini sürdürmesi yeniden dikkatleri FED’e çevirecek. Yalnız dünkü toplantıda Powell’ın piyasaları şimdilik rahatlattığını söyleyebiliriz. Açıklamalar sonrası dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerinde geri çekilmenin ve hisse senedi endekslerin yükselişlerin hız kazanması bunun bir göstergesiydi. Gün içerisinde TCMB’nin yılın ikinci enflasyon raporu toplantısını takip edeceğiz. Toplantıda orta noktası %9.4 olarak belirlenen yıl sonu enflasyon beklentisinin ne derece yukarı yönde revize olacağı en önemli konu. Hatırlatmak gerekirse TCMB beklenti anketinde piyasa katılımcıları %13 seviyelerinde enflasyon beklentilerini paylaşmışlardı. Bu toplantıda TCMB’nin enflasyon beklentilerinde revize miktarı piyasaların beklentisini karşılayamaz ise faiz indirimlerine ilişkin endişeleri destekleyeceği için TL için olumsuz bir durum olacaktır.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi’nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde çoğunlukla pozitif seyretti. Hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde yatırımcıların Fed’in genişlemeci para politikasına devam mesajlarını değerlendirmesi ile genel olarak artıda bir seyir izledi. Güney Kore Kospi ve Avustralya’nın ASX 200 Endeksleri hafif kazanıma yöneldi. Çin ana karasında Şanghay Bileşik Endeksi düştü, Shenzen Endeksi ise arttı. Hong Kong’da sabah seansında artıda. Japonya Borsaları tatil sebebiyle kapalı. Japonya’da “Oogon Şuukan” (Altın Hafta) döneminde halka, yeni tip koronavirüs salgınına karşı evde kalmaları çağrısı yapıldı.

• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir” dedi.

• ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten sonra Kongre’de yaptığı ilk konuşmada, görevinin ilk 100 gününde daha önce hiçbir başkanın yapamadığı kadar çok istihdam yaratmayı başardığını söyledi.

• ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlamayı konuşmasının zamanının henüz gelmediğini bir kez daha tekrarladı.

• Powell, Çin’in yuanın dijital versiyonunu geliştirme konusundaki hızlı adımlarının, Fed’in kendi dijital para projesini geliştirmek konusunda acele etmesine yol açmayacağını söyledi.

• ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen hafta yapılan görüşmenin çok yararlı geçtiğini, iki ülkenin bazı konularda görüş farkları olsa bile küresel ve bölgesel konularda işbirliğini sürdürmek istediklerini belirtti. – VoA

• Türkiye en yüksek altın rezervine sahip ülkeler arasında 12’nci sıradaki yerini korudu. Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan rapora göre, , Türkiye’nin altın rezervleri 512,6 ton olarak açıklandı.

• Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye’nin külçe ve sikke olarak altın talebi 2021 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse ikiye katlandı.Türk yatırımcılar ilk çeyrekte 44,3 ton külçe altın aldılar. Geçen yılın aynı dönemine bu rakam 23,3 ton seviyesindeydi.

• ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak 2021’den bu yana ilk kez Kongre ortak oturumunda Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine hitap etti. Biden konuşmasında salgınla mücadeleden dış politikaya kadar birçok önemli konuya temas ederken, zenginlere vergi ve aile yardım planına ilişkin detaylar da verdi. Biden, aile yardım planıyla 12 haftaya kadar ücretli aile ve tıbbi iznin de sağlanacağını, milyonlarca aileye doğrudan nakit yardımı yapılacağını anlattı. Söz konusu planların nasıl finanse edileceğine de değinen Biden, bütçe açıkları artırılmadan bunun yapılabileceğini kaydetti.

• AC Asia ex, Japan % 0,48 alıcılı

• S&P 500 % 0,55 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % 0,10 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Göltaş'ta atama ÇağrıMerkezin
Read More

Göltaş’ta atama

Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'de atama yapıldı. Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'de atama yapıldı ...
USDTRY analizi ÇağrıMerkezin
Read More

USDTRY analizi

TL kanadında haftanın en önemli günü geldi. Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalar öncesinde yönetim kanadında gerçekleşen Başkan ve ...
Sakin hafta ÇağrıMerkezin
Read More

Sakin hafta

Yeni haftanın gündem maddelerini incelediğimizde geçtiğimiz haftaya kıyasla biraz daha sakin olduğunu görmekteyiz. SAKİN HAFTA Yeni haftanın ...
Youtube video indir