Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde  Şubat ayına ait işsizlik oranı 0,7 puanlık artış ile  % 13.4 seviyesine yükseldi. TÜRKİYE:   Haftanın ilk …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde  Şubat ayına ait işsizlik oranı 0,7 puanlık artış ile  % 13.4 seviyesine yükseldi.

TÜRKİYE:  Haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde  Şubat ayına ait işsizlik oranı 0,7 puanlık artış ile  % 13.4 seviyesine yükseldi. İstihdam oranı % 43.5’ten % 43.4’e gerilerken  iş gücüne katılma oranı ise % 50.1 olarak açıklandı. Kısa çalışma ödeneğinin Mart ayında  sonlandırılmasıyla önümüzdeki aylarda işsizlikte artış beklenebilir. Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Şubat ayına göre 1 milyar 233 milyon dolar artarak  beklentilerin üzerinde 2 milyar 610 milyon dolar gelirken on iki aylık cari işlemler açığı 37 milyar 786 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde doğrudan yatırımlar artarken portföy yatırımlarında da artış gözlemlendi. Yabancılar hisse senetlerinden çıkarken tahvil alımı yaptığı görüldü. Rezervlerde de 925 milyon dolarlık bir atış yaşandı. Turizm gelirlerindeki azalmanın da devam ettiği izlendi. Rusya, korona virüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle 15 Nisan ile 1 Haziran arasında Türkiye’ye yönelik uçuşları sınırlandırma kararı aldı. Bu uygulama özellikle turizm gelirlerinde ki azalışı daha da artıracakken cari açığın sürmesine yol açabileceği gibi kısa vadede döviz talebinin artmasına ve kurların yükselmesine neden olabilir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada yeni vakaların % 85’inin İngiltere mutasyonu kaynaklı olduğunu  korona virüs görülen kişilerin daha çok nüfusun % 80’inin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığını belirtti. Bakan Koca, bugün yapılacak olan kabine toplantısına detaylı bilgileri sunacaklarını  kapatmanın gelip gelmeyeceğini Cumhurbaşkanı’nın takdirine bağlı olduğunu vurguladı. Bugünkü kabine toplantısından kapatma kararlarının sıkılaştırması, şehirler arası yolculukların kaldırılması gibi önlemlerin geleceği konuşulmakta. Dün  ABD’de New York İkinci Bölge Mahkemesi’ndeki Halkbank temyiz davasında karar çıkmadı. Mahkeme heyeti  kararını sonraya bıraktı. Temyiz mahkemesinin Halkbank’ı haklı bulması durumunda dava düşecek, banka aleyhine karar vermesi durumunda ise federal mahkemede davanın görülmesine başlanacak. Bu gelişmelerin ardından dün BİST100  endeksi % 1,24 değer kaybederek günü 1.375,91 puandan tamamlarken işlem hacmi 16 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 0,46 ile inşaat, en çok gerileyen ise % 6,41 ile turizm oldu. Usd/Try küresel bazda doların değer kaybetmesi ile bir miktar geri çekilirken kurda yukarı yönlü baskı devam ediyor.

Bugün yurtiçinde aylık  ve yıllık bazda perakende satışlar belenirken asıl gözler büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde olacak. Sanayi üretiminin yıllık bazda Şubat ayında % 8.9 açıklanması beklenmekte. Sanayide artış büyümenin devam edebileceğini göstermekte.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. ABD Başkanı Joe Biden,  dün hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Kongre üyeleri ile bir araya gelerek 2,3 trilyon dolarlık altyapı paketini görüştü. Görüşmede ABD’yi Çin ile rekabet edecek bir konuma getireceğini dile getirdiği aktarılırken paket içinde destek istendi. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, para politikasının ekonominin şu anda karşı karşıya olduğu zorluklar açısından doğru bir noktada olduğunu söylerken işsizliğin hala ciddi seviyelerde olduğunu ayrıca enflasyonun hedef olan % 2 seviyesinin altında kaldığını belirterek Fed’in faizleri artırmak için 2 yıl bekleyebileceğini kaydetti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise  nüfusun % 75’inin COVID-19’a karşı aşılanması halinde bunun ABD’de salgının sona ermekte olduğunun bir işareti olacağını ve Fed’in tahvil alımını azaltmayı değerlendirebileceğini söyledi. ABD’de aşı çalışmalarının hızlı ilerlemesi  gelen verilerin iyimserliği ekonomide toparlanma olduğunu gösterirken bu ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişi destekleyerek faizlerin % 1.70 seviyesine kadar artmasını sağladı.  Dolar endeksi bu paralelde artış yaşarken ABD borsalarında  ise enflasyonist gelişmelerin artmasıyla dün satıcılı bir tablo görüldü.

Bugün ABD’de gözler kritik enflasyon verilerine çevrildi.  Geçen hafta ÜFE’nin artmasının ardından bugün TÜFE’de yükseliş eğiliminin devamını bekliyoruz. TÜFE aylık bazda  % 0.5 beklenirken yıllık TÜFE’nin % 2.5 geleceği tahmin edilmekte. Çekirdek TÜFE’de ise beklentiler aylık bazda % 0.2, yıllık bazda % 1.5 seviyesinde oluşmakta. Gelecek enflasyon verileri piyasada oynaklığı artırabilir.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde aylık bazda perakende satışlar beklentilerin üzerinde %3.0 olarak açıklanırken yıllık bazda %2.9 azalmasına karşılık beklentilerden pozitif gerçekleşti. Alman eyaletleri kapanma tedbirlerinin 3 hafta uzatılması için anlaşırken Almanya Başbakanı Merkel, virüste 3. dalganın ülke için en zor dönem olacağını, Avrupa ve Almanya’da aşı üretim kapasitesinin artırılması çağrısında bulundu. Böylelikle tedbirler Mayıs ayına kadar uzatıldı.  Avrupa borsaları dünü İtalya hariç  düşüşle tamamladı. Eur/Usd yatay seyrederken  Eur/Try ‘de benzer görüntü hakimdi.

Bugün Euro Bölgesi’nde  Almanya’da  Zew ekonomik güven endeksi 77.2 beklenirken Euro Bölgesi’nin genelinde ise 79.1 puan açıklanması bekleniyor.  Son dönemde  gelen verilerin iyimserliği ekonomide toparlanmanın olduğunu gösterse de yaşanan 3. dalga nedeniyle Avrupa’da ekonomide tekrar bozulma görülebilir. Bugün gelecek veriler Avrupa borsalarında ve euroda oynaklığı artırabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1373 seviyesinin altında önce 1355 ve arkasından 1335 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1483 direncinin kırılması halinde önce 1497 ve arkasından 1408 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1427 seviyesinin kırılması halinde önce 1438 ve arkasından 1448 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1422 desteğinin altında önce 1402 ve arkasından 1381 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

 

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.1650 seviyesinin kırılması halinde önce 8.1250 ve arkasından 8.0715 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.2135 direncinin üzerinde önce 8.2500 ve arkasından 8.3050 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1721 seviyesinin altında önce 1714 ve arkasından 1706 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1735 direncinin kırılması halinde önce 1745 ve arkasından 1755 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AKCNS AKÇANSA – Şirketin Kalker Ocağı Patlatma Paterni Değişikliği Projesi ile ilgili ÇED gerekli değildir kararı verildiği medyada yer aldı.

#AKGRT AKSİGORTA – Mart ayında prim üretimi %32 artışla 550,1 milyon TL’ye, Ocak – Mart döneminde de %28 artışla 1,5 milyon TL’ye yükseldi.

#AYDEM AYDEM ENERJİ – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 19 – 22 Nisan arasında toplanacak.

#BEYAZ BEYAZ FİLO – Şirket kayıtlı sermaye tavanının150 milyon TL’den 300 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı

#ENKAI ENKA İNŞAAT – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 6 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#FRIGO FRİGOPAK – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 25 milyon TL’den 175 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı..

#GWIND GALATAWIND – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Perşembe – Cuma günü toplanacak.

#INVEO İNVEO YATIRIM HOLDİNG – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 250 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#KAREL KAREL ELEKTRONİK – Vodafone’nun 51 ildeki baz istasyonlarında şebeke erişilebilirliğini artırmak amaçlı enerji yedekleme sistemlerinin yenilenmesi ve güçlendirilmesi faaliyetlerini içeren bir servis sözleşmesi imzalamak üzere şirketin davet edildiği, sözleşme bedelinin 3 yıl süreyle 90 milyon TL olmasının beklendiği açıklandı.

#KENT KENT GIDA – Yumuşak şeker ürün portföyünde ihraç pazarlarda öngörülen büyümeyi desteklemek amacıyla mevcut Gebze fabrika yerleşkesine yıllık 17.000 ton ek kapasite getirecek olan yatırım dahilindeki yeni üretim hatlarının devreye girdiği açıklandı.

#MARKA MARKA YATIRIM HOLDİNG -Ihlamur Konağı Huzurevi’nin sermayesinin %51’ine karşılık gelen payların 6,7 milyon TL’ye satın alınmasına karar verildiği açıklandı. Düzce’de faaliyet gösteren RRM İnşaat Enerji Hayvanlık Limited Şirketi’nin %49 payının satın alınması için hisse devir sözleşmesinin imzalanması kapsamında, Şirket tarafından Görer YMM firmasına yaptırılan değerleme çalışması neticesinde, RRM’nin sözleşmede öngörülen şart ve vasıfları taşımadığı tespit edilmekle feshedildiği açıklandı.

#QUAGR QUA GRANİT – Halka arzdan elde edilen fonun 40 milyon TL’sinin finansal borç ödemelerinde kullanıldığı açıklandı.

#RALYH RAL YATIRIM HOLDİNG – Şirketin bağlı ortaklığı Hera Teknik’in Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından düzenlenen ATU Mühendislik Fakültesi 2. Etap Binaları Yapım İşi’ne 76,4 milyon TL ile en düşük 21. teklifin verildiği açıklandı.

#ZOREN ZORLU ENERJİ – Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji’nin, Ayter Aydın Termal Turizm tarafından Kuyucak jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için düzenlenen ihaleyi 6,3 milyon TL ve Nazilli Diracık’daki jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için düzenlenen ihaleyi 600.000 TL bedel ile kazandığı açıklandı.

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Nakit temettü haberleri ÇağrıMerkezin
Read More

Nakit temettü haberleri

Bugün Genel Kurulu Olan Şirketler: USAK Bugün Genel Kurulu Olan Şirketler: USAK,  Nakit temettü haberleri; SAHOL, GARAN, PSDTC, JANTS, POLHO ...
Youtube video indir