Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Karadeniz’e varması planlanan ABD savaş gemilerinin artan gerilim nedeniyle boğazları geçmeyip Girit …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Karadeniz’e varması planlanan ABD savaş gemilerinin artan gerilim nedeniyle boğazları geçmeyip Girit açıklarında bekleme kararı alması jeopolitik risklerin bir miktar azalmasına paralel borsada yükseliş eğilimi izledik.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Karadeniz’e varması planlanan ABD savaş gemilerinin artan gerilim nedeniyle boğazları geçmeyip Girit açıklarında bekleme kararı alması jeopolitik risklerin bir miktar azalmasına paralel borsada yükseliş eğilimi izledik. BİST100 endeksi günü % 2,24 değer kazanarak 1.409,19 puandan tamamlarken işlem hacmi 16.6 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 4,78 ile taş toprak, en çok gerileyen ise % 7,06 ile spor oldu. Usd/Try dolar endeksindeki geri çekilmeye paralel düşüş gösterdi.

Bugün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararında olacak. Piyasa beklentileri faizlerin değiştirilmeyeceği şeklinde. Bizde Acar Menkul değerler olarak faizlerin sabit bırakılarak % 19.00 olarak açıklanacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte dünya genelinde artan gıda enflasyonu ve petrol fiyatlarının enflasyonist etkileri yukarı taşıyacağını bunun yanında kurun birikimli etkilerinin devam ettiğini ve TÜFE-ÜFE arasındaki makasın giderek açılmasının ilerde TÜFE’yi yukarı çekeceğini düşündüğümüzde enflasyonda bir süre daha yukarı eğilim devam edecektir. Faizlerin sabit bırakılması reel faizlerimizi aşağıya çekeceğinden bu bir miktar sermaye çıkışına sebep olabilir. Ancak bu bağlamda bizim için önemli olan teknik bölgelerin özellikle altını çizelim. BİST100 endeksinde 1445 seviyesi kırılmadıkça satış baskısı devam ederken faizlerin sabit bırakılması halinde kurun kısa vadede 8.00-8.50 bandında hareket edeceğini düşünmekteyiz. TCMB’den enflasyona dair verilecek mesajlar piyasada oynaklığı artırabilir.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in faiz oranlarında bir artırıma yönelmeden önce aylık tahvil alımlarını azaltacağını söylerken komite üyelerinin çoğunun da 2024’e kadar bir faiz artışı öngörmediğini belirtti. Dün akşam 12 eyaletten alınan ve tek rapor haline getirip Fed’e sunulup Fed’in faiz kararı vermesinde önemli bir yere sahip olan Bej kitap raporunda ekonomik aktivitenin Şubat sonundan Nisan başına kadar ılımlı bir şekilde hızlandığını belirtirken tüketici harcamalarının güçlendiğini bildirdi. Raporda pandemiyle ilgili kısıtlamaların hafiflemesi, artan aşılar ve teşvik ödemeleri sebebiyle turizmle ilgili verilerin iyileştiği ayrıca seyahat talebinde artış gözlendiği belirtildi. Raporda istihdamında toparlandığı vurgulanırken İstihdam artış hızının en çok imalat, inşaat, ağırlama ve konaklama sektörlerinde arttığının altı çizildi. Mart ayından bu yana fiyat artışlarına dikkat çekilen raporda girdi maliyetlerinin genel olarak yükseldiği özellikle imalat, inşaat, perakende ve nakliye sektörlerinde metal, kereste, gıda ve yakıt fiyatları en çok yükselen grup olduğu belirtildi. Kış hava şartları nedeniyle maliyet artışları meydana gelirken tedarik zinciri kesintilerine de neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri  dün yatay seyrederken % 1.63 düzeyinde hareketini sürdürmekte. ABD borsaları ise  son dönemde iyimser gelen verilere banka sektöründen gelen pozitif bilançoların etkisiyle  yükselirken bazı sektörlerde kar satışlarının yaşanmasıyla da günü karışık tamamladı.

Bugün ABD’de açıklanacak olan perakende satışların aylık bazda % 5.8 gelmesi beklenirken çekirdek perakende satışların ise % 5.1 açıklanacağı tahmin edilmekte. Harcamalar kanalıyla enflasyonu ölçeceğimiz veri piyasada oynaklığı artırabilir. Ayrıca ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi, haftalık işsizlik başvuruları, kapasite kullanım oranı sanayi üretimi ve Fed üyelerinden Bostic ve Daly’nin konuşmasını izleyeceğiz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde açıklanan sanayi üretimi beklentileri karşılayamayarak aylık bazda %1,0 daralırken yıllık bazda beklentilerin altında %1,6 azalış gösterdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin hala parasal ve mali teşviklerle ayakta durduğunu belirterek, ekonomide tam toparlanma sağlanana kadar bu teşviklere son verilemeyeceğini söyledi. Lagarde ayrıca bu krizde bankaların sağlam kaldığını fakat gelecek dönemde daha fazla iflas görülebileceğini belirtirken ABD kaynaklı enflasyon yayılma etkisinin de yüzde 0,15 olduğunu ifade etti. Enflasyondaki gelişmeler para politikasının şekillenmesine de ışık tutacağının altını çizdi. Avrupa Birliği, BioNTech-Pfizer’la 2. çeyrek aşı tedarik anlaşmasını revize etti. Böylece BioNTech-Pfizer’ın ikinci çeyrekte 50 milyon ilave doz aşı teslim edeceğini açıkladı. Ursula von der Leyen, “AB’de 100 milyon aşılamaya ulaştık. Bu 100 milyon dozun yüzde 25’inden fazlası ikinci doz aşı. 27 milyondan fazla Avrupalı tam aşılandı.” diye konuştu. Şu ana kadar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson firmaları tarafından üretilen aşılar AB onayı almış durumda bulunuyor. Eur/Usd paritesi dolar endeksindeki değer kaybıyla yükselişine devam ederken Eur/Try’de faiz kararı öncesi yatay eğilim izlenmekte.

Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya’dan ve Fransa’dan TÜFE verileri izlenecek.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1397 seviyesinin altında önce 1382 ve arkasından 1368 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1415 direncinin kırılması halinde önce 1429 ve arkasından 1445 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1472 seviyesinin kırılması halinde önce 1488 ve arkasından 1496 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1460 desteğinin altında önce 1448 ve arkasından 1434 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.0725 seviyesinin kırılması halinde önce 8.0320 ve arkasından 7.9090 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.1075 direncinin üzerinde önce 8.1760 ve arkasından 8.2500 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1735 seviyesinin altında önce 1731 ve arkasından 1724 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1749 direncinin kırılması halinde önce 1755 ve arkasından 1765 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AKSA AKSA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 425 milyon TL’den 650 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#ARMDA ARMADA BİLGİSAYAR – Imola Acquisition Corporation’ın ARMDA’nın dolaylı kontrolüne ve ARMDA’nın sermayesinin %90,03’ünü temsil eden dolaylı paylarına sahip olması sonucunu doğuracak bir sözleşme ve birleşme planı yapılması sonrası, Rekabet Kurumu’na yapılan başvurunun olumlu karşılandığı açıklandı.

#AYDEM AYDEM ENERJİ – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 19 – 22 Nisan arasında toplanacak.

#CEMAS ÇEMAŞ DÖKÜM – Şirketin 6 firmadan hepsi bu yıl içinde teslim edilmek üzere toplam 17,1 milyon TL tutarında Çelik Bilya/Silpeps siparişi aldığı açıklandı.

#DESA DESA DERİ – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 150 milyon TL’den 200 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

#FROTO FORD OTOSAN – Yarı iletken tedarikinde yaşanan küresel sıkıntıların devam etmesi ve Japonya’daki deprem ve yangının neden olduğu yarı iletken malzemelerde ilave tedarik sorunları nedeniyle her yıl yaz aylarında yapılan planlı duruşun öne çekildiği, Gölcük Fabrikasında 19 Nisan – 13 Haziran arasında üretime ara verileceği, Yeniköy ve Eskişehir Fabrikalarında üretime devam edileceği açıklandı.

#GWIND GALATAWIND – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün ve yarın toplanacak.

#ISBIR İŞBİR HOLDİNG – Şirket bağlı ortaklığı İşbir Sünger’in, Çankırı Korgun OSB’de 15.541 m 2 açık ve 5.000 m 2 kapalı alanda üretim yapan Ergo Yatak Fabrikası’nı, sahip olduğu tesis ve markalar ile birlikte satın almak üzere sözleşme imzalandığı açıklandı.

#IHLAS İHLAS HOLDİNG – Şirket paylarının geri alınmasına ve 50.000.000 adet pay için 60 milyon TL kaynak ayrılmasına karar verildiği açıklandı.

#KRVGD KERVAN GIDA – Şirketin Licorice kategorisindeki üretim kapasitesinin, 2020 yılı sonunda devreye giren yeni hat ile birlikte 12.500 ton/yıl’a yükseldiği açıklanırken, %90 üzerinde kapasite kullanım oranı ile çalışan Licorice hatlarına ek olarak, artan Licorice talebini karşılamak için 5.000 ton/yıl kapasiteli yeni hat yatırımına karar verildiği açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK  – SOGEM tarafından düzenlenen, World Bank Group ,International Development Association kredili, Bakel / Senegal İhalesinde en iyi teklifin 1,8 milyon euro bedelle şirket tarafından verildiği açıklandı. SOGEM tarafndan düzenlenen Manantali II Project / IDA Credit N6033-SN Lot II, Matam / Senegal İhalesinde en iyi teklifin 1,9 milyon euro ile şirket tarafından verildiği açıklandı.

#KOZAL KOZA ALTIN – Şirketin Kaymaz Altın Madeni 2. Atık Depolama Tesisi projesi hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için açılan dava sonrasında Mahkeme tarafından davacıların ÇED işlemin yürütmesinin durdurulması taleplerinin itiraz yolu kapalı olmak üzere reddedildiği açıklandı.

#SKTAS SÖKTAŞ – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 96 milyon TL’den 350 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı.

#TKNSA TEKNOSA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 300 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı tescil edildi.

#ULUUN ULUSOY UN – Şirket hissedarı Nevin Ulusoy’a ait payların satıldığı ve Nevin Ulusoy’un şirkette sahip olduğu payların toplam sermayedeki oranında azalma olduğuna ilişkin basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Küresel piyasalar ÇağrıMerkezin
Read More

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, güçlü gelen makro verilere ek olarak, Başkan Biden’ın 2,25 trilyon dolarlık altyapı yatırım programının piyasalarda risk ...
Hak kullanımı ÇağrıMerkezin
Read More

Hak kullanımı

Hak kullanımı bildirimi yapıldı. Hak kullanımı bildirimi yapıldı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, ''AYGAZ.E Pay ...
BİST100 endeksi ÇağrıMerkezin
Read More

BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz(İnfo Yatırım) ABD tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesi sonrası dün ...
Youtube video indir