Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde gözler enflasyon verilerindeydi. Türkiye’de Mart ayına ait açıklanan TÜFE aylık bazda % 1.08 artarken yıllık bazda da % 16.19 …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde gözler enflasyon verilerindeydi. Türkiye’de Mart ayına ait açıklanan TÜFE aylık bazda % 1.08 artarken yıllık bazda da % 16.19 seviyesine yükselişmiş oldu. 

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde gözler enflasyon verilerindeydi. Türkiye’de Mart ayına ait açıklanan TÜFE aylık bazda % 1.08 artarken yıllık bazda da % 16.19 seviyesine yükselişmiş oldu.  Aylık bazda en yüksek artış sağlık kaleminde görülürken hemen hemen tüm kalemlerde aylık bazda artış yaşandı. ÜFE ise aylık bazda % 4.13 artarken yıllık bazda % 31.20’ye yükseldi. Mart ayındaki enflasyondaki bu yükselişte ulaştırma kaleminin ciddi bir etkisinin olduğunu izledik. Artan petrol fiyatlarının ve ulaşım ücretlerinin etkisi ile her ne kadar aylık bazda ulaştırma kaleminde % 0.00’lık artış yaşansa da baz etkisinin enflasyonu yükselttiği görülmekte. Yine konut fiyatlarındaki yükseliş enflasyonu yukarı doğru iterken sağlık harcamalarında devam eden yüksek seyir enflasyondaki yükselişi destekledi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu ise aylık bazda % 1.13 artarak enflasyona katkı sunmayı sürdürürken gıda fiyatlarındaki baz etki bir miktar enflasyonda daha fazla yükselişin önüne geçtiğini söyleyebiliriz. ÜFE-TÜFE arasındaki makasın açılması kısa vadede enflasyonun düşmeyeceğini göstermekte. Ayrıca Merkez Bankası’nın geçen ay 200 baz puan önden yüklemeli faiz artırımına gitmesinin ne kadar doğru bir karar olduğunu da izledik. Artan enflasyon oranı reel faizlerde geri çekilme meydana getirirken önümüzdeki dönemde enflasyondaki artışın devam edecek olması reel faizlerde düşüşün devam etmesine ve sermaye çıkışlarının hızlanmasına sebep olabilir. Yeni TCMB heyetinin sıkı para politikasının korunacağına yönelik mesajları şimdilik sert hareketlerin oluşmasını önlese de önümüzdeki toplantılarda verilecek mesajlar yakından izlenecektir. ABD Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada  ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SBB Başkanı İsmail Demir’in de aralarında yer aldığı dört kurum yetkilisine uyguladığı yaptırımların 7 Nisan’da yürürlüğe gireceğini ifade ettiler. BIST 100 endeksi,  küresel borsalardaki yükseliş hareketine ayak uydurarak  günü % 0,83 değer kazanarak 1.442,06 puandan kapatırken işlem hacmi 16.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 4,15 ile bilişim, en çok kaybettiren ise % 2,30 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu. Kurlarda ise doların küresel bazda değer kaybetmesi ve Türk Lirası’nda görülen toparlanma eğilimi ile geri çekilme görüldü.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Borsanın 1445 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağını izleyeceğiz.

ABD:  Haftanın ilk işlem gününde ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisi beklentilerin üzerinde 60.4 olarak açıklanırken Ağustos 2014’ten bu yana veri en yüksek seviyeye ulaşırken ISM hizmetler PMI verisi beklentilerin üstünde 63.7 olarak açıklandı ve Eylül 2005’ten bu yana en yüksek açıklanan veri olarak kaydedildi. ABD’de korona virüs sonrası tüm dünyada olduğu gibi ağır yara alan hizmet sektöründe toparlanma devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Joe Biden’in 2,25 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı yatırım planının ekonomide enflasyonist baskılara neden olmayacağını söyledi. Yellen ayrıca gelişmiş ekonomilerin zafer ilan etmesi için henüz çok erken olduğunu vurgulayarak mali desteğe devam etmeye, güçlü toparlanmayı teşvik etmek ve küresel dengesizliklerin ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olmak için desteği çok erken çekmekten kaçınmaya çağırdı. ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri % 1.69 seviyesine gerilerken dolar endeksinde de aşağı yönlü baskısının arttığını izliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme altın fiyatlarının değer kazanmasını sağlarken altında yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca İran nükleer anlaşması ve ABD’nin bu anlaşmaya geri dönmesinin görüşüleceği toplantı yarın Avusturya’nın başkenti Viyana’da başlayacak. Buradan çıkacak sonuçlarda altın fiyatlarında hareketliliği artırabilir. Özellikle  ABD Başkanı Joe Biden’ın 2.3 trilyon dolarlık teşvik paketini açıklamasının ardından  ABD borsalarında yeni bir ralli başlarken S&P500 ve Dow’un rekor kırdığını izledik. Ancak Cumhuriyetçiler bu pakete şiddetle karşı çıkarken paketin geçmeyeceğine dair endişeler artarsa küresel borsalarda satış yaşanabilir. ABD Başkanı Joe Biden’ın teşvik paketini finanse etmek için vergi artışlarına odaklandı. Biden kurumsal vergilerin % 21’den % 28’e çıkarılmasını isterken Cumhuriyetçiler engeline takılmakta.

Bugün ABD’de veri akışı sakin olacak.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa borsaları Paskalya ertesi Pazartesi günü nedeniyle kapalıydı. Eur/Try, Türk Lirası’ndaki sınırlı güçlenme ile gerilerken Eur/Usd ise dolar endeksindeki düşüşle artış kaydetti.

Bugü n Euro Bölgesi’nde sentix tüketici güveninin 6.8 puan açıklanması beklenirken işsizlik oranının ise % 8.1 geleceği tahmin edilmekte.  Euro Bölgesi’nde ekonomik koşulların iyileşmesine paralel tüketici güvenindeki artış sürüyor. Bunun borsalara ve euroya yansımalarını izleyeceğiz.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1434 seviyesinin altında önce 1424 ve arkasından 1400 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1445 direncinin kırılması halinde önce 1462 ve arkasından 1479 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1499 seviyesinin kırılması halinde önce 1510 ve arkasından 1524 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1479 desteğinin altında önce 1467 ve arkasından 1448 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.1035 seviyesinin kırılması halinde önce 8.0320 ve arkasından 7.9020 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.1635 direncinin üzerinde önce 8.2500 ve arkasından 8.3050 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1730 seviyesinin altında önce 1721 ve arkasından 1714 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1740 direncinin kırılması halinde önce 1745 ve arkasından 1755 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#ADEL ADEL KALEMCİLİK – Şirket ile Ağaç – İş Sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığı açıklandı.

#ADESE ADESE – Konya Unlu Mamuller Konya Üretim Tesisi şubesinin demirbaşlarının devri için sözleşme imzalanmasına ve bu mağazanın kapanışı için işlemlere başlanmasına karar verildiği açıklandı.

#ESCOM ESCORT TEKNOLOJİ –Öğetürk Teknoloji’ye 2 milyon TL değerleme üzerinden %15 pay karşılığı yatırım yapılmasına karar verildiği açıklandı.

#ISCTR İŞ BANKASI (C) – Banka Genel Müdürü Adnan Bali’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Yusuf Ziya Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak seçilmesine ve Bankanın Genel Müdürü olarak ise Hakan atanmasına karar verildiği açıklandı.

#IZTAR İZ HAYVANCILIK TARIM –VBTS kapsamında şirket paylarına 20 Nisan’a kadar brüt takas tedbiri getirilirken, mevcut durumda BİST – 50 payları dışındaki paylarda SPK kararı gereği açığa satış yasağı bulunmakta.

#KONTR KONTROLMATİK –Şirket tarafından üretim ve montaj faaliyetlerinde kullanılmak üzere Ankara’da 4.000 m 2 ‘lik kapalı alana sahip fabrika binasının kiralandığı açıklandı.

#MEGAP MEGA POLİETİLEN – %100’ü şirkete ait 500.000 TL sermayeli Mega Örme Dış Ticaret’in Ticaret Sicil’de tescil edildiği açıklandı

#QUAGR.HE QUA GRANITE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında 24.000.000 adet payın 16,46 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle halka arz Pazartesi ve Salı günü gerçekleştirilecek.

#PGSUS PEGASUS HAVA YOLLARI – Yurtdışında 750 milyon dolara kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı

#PENGD PENGUEN GIDA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı..

#SANEL SANEL MÜHENDİSLİK – VBTS kapsamında şirket paylarına 16 Nisan’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

#TATGD TAT GIDA – Süt ve süt ürünleri iş kolundaki varlık ve markanın 218,3 milyon TL’ye devredilmesi kapsamında, sözleşmede belirlenen tahmini stok değerleri ile kapanış tarihinde devredilen fiili stokların değerleri arasındaki farkın şirket tarafından Alıcı’ya ödeneceğinin açıklanması sonrasında aradaki farkın yaklaşık 36 milyon TL olduğu ve farkın ödenerek işlemlerin tamamlandığı açıklandı.

#TUREX.HE TUREKS TAŞIMACILIK – Şirket paylarının halka arzı kapsamında 22.500.000 adet payın 12,00 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle halka arz bugün gerçekleştirilecek.

#VESBE VESTEL BEYAZ EŞYA – 2 milyar TL tavan ile kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından olumlu karşılandı.

#YATAS YATAŞ – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 150 milyon TL’den 300 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldı.

#YKBNK YAPI KREDİ BANKASI – Yurtdışında 400 milyon dolara kadar İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

 

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir