Instagram video indir

İçeride TCMB, dışarıda ABD TÜFE

Yeni haftada küresel ve yurtiçi piyasalarda önem derecesi yüksek gelişmeler yaşanacak. Dolayısıyla dalga boyunun yükseleceği bir piyasa bizleri …
İçeride TCMB, dışarıda ABD TÜFE ÇağrıMerkezin

Yeni haftada küresel ve yurtiçi piyasalarda önem derecesi yüksek gelişmeler yaşanacak. Dolayısıyla dalga boyunun yükseleceği bir piyasa bizleri bekliyor olabilir.

İçeride TCMB, dışarıda ABD TÜFE ÇağrıMerkezin

İçeride TCMB, Dışarıda ABD TÜFE

Yeni haftada küresel ve yurtiçi piyasalarda önem derecesi yüksek gelişmeler yaşanacak. Dolayısıyla dalga boyunun yükseleceği bir piyasa bizleri bekliyor olabilir. İlk olarak yurtiçi gelişmelerden bahsedelim: Haftanın en önemli gündem maddesi şüphesiz TCMB’nin Nisan ayı PPK toplantısı olacak. Bu toplantı yeni başkan Şahap Kavcıoğlu önderliğinde ilk toplantı olması nedeni ile piyasalar adına bir hayli önemli. Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu’nun atanması sonrası faiz politikasına yönelik beklentiler bir hayli değişkenlik göstermişti. Bu sayede Nisan ayında en az Mart ayı toplantısında artırılan faiz oranı (200 bp) kadar indirim gerçekleştirileceği beklentileri bir hayli yükselmişti. Yalnız başkan Kavcıoğlu’nun yapmış olduğu konuşmalarda sıkı politik duruşun korunacağına yönelik güçlü mesajlar, TL’de oluşan yükselişe eşlik eden şiddetli oynaklık ve Mart ayı enflasyon verilerinin beklentilerin ötesinde gerçekleşmesi sonucu politika faizinin %19 oranında sabit tutulacağına yönelik beklentiler güçlenmiş durumda. Karar sonrası yayınlanacak toplantı metni de bir hayli önemli olacak. Metinde yer alan ifadeler para politikasının seyrine yönelik piyasalara ipucu verecektir. Sıkı politik duruşun devamını teyit eden ifadeler TL ve TL bazlı varlıklar açısından pozitif olacaktır. Haftanın ilk işlem günü ABD’de Halk Bankası’nın New York İkinci Bölge Mahkemesi’nde yapılacak temyiz duruşması bulunuyor. Bankanın avukatları, “Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında üst mahkemeye yaptıkları itiraz kapsamında Halk Bankası’nın ABD’de yargılanamayacağını savunmakta… Savcılık ise buna karşı olarak ABD’de yargılanabileceği görüşünü belirtiyor. Temyiz duruşmasından sonraki bir tarihte yargıçlar, itirazları ve savcıların sunacağı argümanları değerlendirerek davanın ABD’de sürüp sürmeyeceğine yönelik kararı verecekler. Küresel piyasalarda ise Salı günü ABD’de açıklanacak enflasyon verileri dikkatle izlenecek. Geçtiğimiz hafta FED tutanaklarında üyeler, ekonomik tahminlerden ziyade somut verilere odaklanacaklarını belirtmişlerdi. Bu kapsamda istihdam ve enflasyon dataları kritik öneme sahip. Beklenti üzeri TÜFE rakamları ABD tahvil getirilerinde yükselişin devamına neden olabilir. Bunun yanında Çarşamba günü FED Başkanı Powell’ın Washington Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen video konferans etkinliğinde yapacağı konuşma da piyasanın odağında bulunacak. Euro Bölgesi tarafında ise bu hafta enflasyon verileri öne çıkıyor. Perşembe Almanya ve Cuma Euro Bölgesi enflasyon datalarını takip ediyor olacağız.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya borsaları haftaya negatif bir başlangıç yaptı. Asya Pasifik Bölgesi’nde endeksler haftaya satış ağırlıklı bir seyirde başladı. Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay Bileşik Endekslerinde sert kayıplar yaşanırken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi, yüzde 1’den fazla düştü. Sbah seansında Hong Kong’da Alibaba hisseleri yüzde 6’dan fazla düştü. Japonya’da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri azaldı. Güney Kore Kospi de yataya yakın negatif seyretti. Avustralya’nın S&P/ASX 200 Endeksi de düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de yüzde 1’e yakın düştü.

 ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Amerikan ekonomisinin çok daha hızlı büyümeye başlayacağını ve istihdamın hızlanmasını beklediklerini belirterek, ekonominin “dönüm noktasında” olduğunu ifade etti. ABD ekonomisinin hala tehlike olup olmadığına dair bir soru üzerine Powell, “Şu anda gördüğümüz şey, gerçekten dönüm noktasında görünen bir ekonomi.” yanıtını verdi. Powell, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı yaygın aşılamanın, güçlü mali ve para politikası desteğinin bunda etkili olduğunu belirterek, ekonominin çok daha hızlı büyümeye başlayacağını ve istihdamın hızlanmasını beklediklerini ifade etti.

 Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi tahvil yatırımcılarının Banka’nın tahvil alımlarını hızlandırmadaki amacını anlamış göründüklerini söyledi.

 Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Faibo Panetta, cari görünümün tatmin edici olmadığı ve hedefin kalıcı şekilde yakalanamamasının ekonomiye zarar vermesi riski olduğu ortamda Banka’nın enflasyonu hedeflenen seviyeye geri yükseltmekte daha fazla gecikmeyi kabul etmemesi gerektiğini söyledi.

 Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankası olarak dijital dolar konusunda büyük ölçekli bir araştırma ve geliştirme projesinin içine girdiklerini ve dijital bir para çıkarmanın halka bir yarar sağlayıp sağlamayacağı sorusuna henüz yanıt bulmadıklarını söyledi.

 General Motors, çip tedariğindeki sıkıntılar nedeniyle ABD’de üretimini azaltmaya devam edeceğini bildirdi.

 Financial Times’ın haberine göre Avrupa Birliği ile Britanya, Brexit sonrası ticaret kurallarının Kuzey İrlanda’da nasıl uygulanacağına yönelik görüşmelerde ilerleme sağladılar.

 AC Asia ex, Japan % -1,06 satıcılı

 S&P 500 % -0,29 satıcılı

 Euro Stoxx 50 % -0,30 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Sakin hafta ÇağrıMerkezin
Read More

Sakin hafta

Yeni haftanın gündem maddelerini incelediğimizde geçtiğimiz haftaya kıyasla biraz daha sakin olduğunu görmekteyiz. SAKİN HAFTA Yeni haftanın ...
Youtube video indir