Instagram video indir

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, Fed’in para politikası duruşu açısından endişe yaratmayacak boyutta gerçekleşen TÜFE verisinin desteğiyle aşılama …
Küresel piyasalar ÇağrıMerkezin

Dün ABD piyasaları, Fed’in para politikası duruşu açısından endişe yaratmayacak boyutta gerçekleşen TÜFE verisinin desteğiyle aşılama cephesindeki olumsuz gelişmelere karşın alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: TÜFE verisinin Fed’in duruşu açısından endişe yaratıcı boyutta gerçekleşmemesinin desteğiyle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Fed’in para politikası duruşu açısından endişe yaratmayacak boyutta gerçekleşen TÜFE verisinin desteğiyle aşılama cephesindeki olumsuz gelişmelere karşın alıcılı seyir izledi. ABD Mart ayı TÜFE verisi manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %2,6 ve %1,6 artışlar kaydederek beklentinin hafif üzerinde gerçekleşti. Verideki görünüm Fed’in para politikası endişe yaratacak boyutta olmadığından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ilk etapta %1,65’li seviyelere geri çekildiğini izledik. Sonrasında da, aşılama cephesindeki gelişmelerin de etkisiyle 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,61 seviyesine kadar gerilediğini gözlemledik. Aşılama konusunda Johnson & Johnson’ın tek doz aşısını kullanan 6 hastada kan pıhtılaşması görülmesinin ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) harekete geçti. İki kurumu tarafından yapılan ortak açıklamada, kan pıhtıları raporlarını araştırmak için Johnson & Johnson aşısının uygulanmasının durdurulması tavsiye edildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Johnson&Johnson aşısının durdurulmasının ülkenin aşılama planını etkilemeyeceği, ABD’nin aşılamaya Pfizer ve Moderna ile devam edeceği belirtildi.

Endeksler cephesinde, Nasdaq endeksi tahvil faizlerindeki sakin görünümün teknoloji sektörü hisselerinde alımları tetiklemesiyle %1,05 artışla 13.996,10 seviyesine yükseldi. S&P 500 endeksi ise %0,29 yükselişle 4.141,17 ile rekor seviyeden kapandı. Dow Jones endeksi ise, aşılama cephesindeki gelişmelerin ekonomik büyüme temasına hassasiyeti yüksek olan sektör hisselerini baskılaması nedeniyle %0,20 düşüşle 33.677,27 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da, aşılama konusunda ABD’den yükselen güven verici söylemler ve TÜFE verisinin Fed’in para politikasına ilişkin korkuları hafifletmesinin yansımalarıyla Hang Seng endeksi öncülüğünde alıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler tarafında ise yatay pozitif seyir hakim.

Yurt dışında Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verisi izlenecek. Verinin aylık bazda %1,2, yıllık bazda da %1,4 düşüşler kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, perakende satışlar, New York Empire State ve Philadelphia Fed imalat endekslerine ek olarak sanayi üretimi verileri izlenecek. 10 Nisan haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 700k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Perakende satışlar cephesinde piyasa beklentisi Mart ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %5,7 ve %5 artışlar kaydedeceği yönünde. Üretim verileri tarafında, New York Empire State imalat endeksi Nisanayı verisinin aylık bazda 1,8 puan artışla 19,2 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Philadelphia Fed imalat endeksi verisinin ise 10,9 puan düşüşle 40,9 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor. Sanayi üretimi Mart ayı verisinin de aylık bazda %2 artış kaydettiği tahmin ediliyor.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
TCMB günü ÇağrıMerkezin
Read More

TCMB günü

ABD ekonomisinden toparlanma kaynaklı risk algısında iyimserlik sürerken, Fed Başkanı Powell’ın sözlü yönlendirmeleri öne çıkmıştır. GÜNÜN ÖNE ...
Youtube video indir