Instagram video indir

PMI: PMI 10 aydır büyüme pozisyonunda

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Mart ayında imalat PMI 51,7 seviyesinden 52,6 seviyesine yükseldi …
PMI: PMI 10 aydır büyüme pozisyonunda ÇağrıMerkezin

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Mart ayında imalat PMI 51,7 seviyesinden 52,6 seviyesine yükseldi.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Mart ayında imalat PMI 51,7 seviyesinden 52,6 seviyesine yükseldi. Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Mart ayında yükseliş gösteren endeks, toparlanma ivmesinin devam ettiğini göstermektedir. Endeks, Haziran ayından sonraki 10 ayda da büyüme pozisyonunda kalmıştır.     

 

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; yeni siparişlerdeki bir önceki ay görülen yavaşlamadan sonra yeniden ivme kazancı gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri ise, toplam yeni siparişlere göre daha hızlı büyüme gösterdi ve talep koşullarının daha iyi olduğunu ortaya koydu. Yeni siparişlerdeki artan ivmeye bağlı olarak, üretim ve istihdam tarafında da artış gerçekleşti. Bununla birlikte, halen hammadde tedariklerinde devam eden sıkıntılar daha büyük çapta bir hızlanmanın önüne geçmiştir. Enflasyonist baskılar ise hem arz kaynaklı sıkıntıların küresel çapta devam etmesi, hem de Mart ayında TRY’de gerçekleşen değer kaybı çerçevesinde artmıştır. Hammadde ve üretim maliyetleri çift kanallı bir artış baskısı içindedir.

 

PMI: PMI 10 aydır büyüme pozisyonunda ÇağrıMerkezin

PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

 

Sanayide büyüme eğilimi devam ediyor. Bununla beraber; Covid kaynaklı sıkıntıların yanı sıra, içeride de kur ve faiz hareketine dair belirsizlik, diğer taraftan artan üretim maliyetleri ve nihai mal fiyatları büyüme ivmesini belirleyici başlıca faktörler olarak izlenmektedir. Öncü göstergeler, 1Ç21 döneminde iyi bir büyüme ivmesine işaret ederken, saydığımız belirsizlik faktörleri büyüme projeksiyonlarından sapma aralığını belirleyeceklerdir.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Haftanın son işlem günü ÇağrıMerkezin
Read More

Haftanın son işlem günü

Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatili olması nedeniyle bugün haftanın son işlem günü gerçekleşecek. (ÜNLÜ Menkul ) Yarın ...
Youtube video indir