Instagram video indir

Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor

BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayıp 1.450 seviyesini hedefleyebilir. Ana direnç ise 1.462 civarında.(Ziraat Yatırım) *Yeşil …
Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin

BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayıp 1.450 seviyesini hedefleyebilir. Ana direnç ise 1.462 civarında.(Ziraat Yatırım)

Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Küresel piyasalardaki pozitif risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor. Biden’ın altyapı planı ile birlikte güçlü gelen verilerin büyüme görünümüne yönelik iyimserliği artırması risk iştahını destekleyen ana katalizör. Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı verisinde de son ayların en yüksek istihdam artışı bekleniyor. Bu ortamda, S&500 endeksi dün 4.000 seviyesinin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırarken, bu sabah Asya borsalarında da alıcılı bir seyir var. Bu arada ABD on yıllık tahvil faizinin de %1,67’ye kadar gerilemesi hisse piyasalarına olan alım iştahını güçlendiriyor. Yurtiçinde ise piyasanın TCMB’nin sıkı duruş vurgusuna dün ilk defa anlamlı bir tepki verdiğini izledik. TL sepet bazında (1 USD 1 EUR ortalaması) %1,6 oranında değer kazandı. Bankacılık endeksi de (XBANK) %4,24 prim yaparken, tahvil ve CDS’te anlamlı düşüşler gözlendi. Şu aşamada TL varlıklarda dün genele yayılan alım iştahı bugün de devam edebilir ki küresel çapta risk iştahı pozitif. Bu kapsamda, dün %2,5 oranında değer kazanan BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayıp 1.450 seviyesini hedefleyebilir. Ana direnç ise 1.462 civarında.

Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin
       
Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin

 

MAKROEKONOMİ

Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin    Biden’ın teşvik paketinin katkısı ve ABD imalat sanayi verilerinin güçlü bir görünüm sergilemesinin desteğiyle S&P 500 endeksi dün rekor seviyeye yükselirken, Asya borsaları, bugünkü tatillerin etkisiyle zayıf işlem hacminde ABD borsalarındaki olumlu seyri takip ediyor. OPEC+ üye ülkeleri mayıs ayı itibarıyla üretim kesintilerini kademeli azaltma kararı aldı. Beklenti genel olarak petrol üretiminin sabit kalması kararının alınacağı yönündeydi. Küresel ekonomik toparlanmanın önümüzdeki süreçte petrol talebini destekleyeceği beklentisi bu kararın alınmasında etkili olmuş gözüküyor. Kararla birlikte petrol fiyatlarının yükselmesi de hisseleri destekledi.

  • ABD’de mart ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi 61,3 seviyesine yükselmesi beklenirken yeni siparişlerdeki güçlü artışın etkisiyle 64,7 seviyesinde gerçekleşti. 26 Mart haftasında ise yeni işsizlik maaşı başvuruları 680 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenirken 719 bin kişi seviyesine yükseldi. Avrupa tarafında, nihai verilere göre imalat PMI’lar 50 eşik seviyesinin üzerinde gerçekleşti ve imalat sektöründe büyümenin güçlendiğine işaret etti.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. Buna göre, ortalama saatlik kazançların yıllık bazda %5,3 seviyesinden %4,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Tarım dışı istihdamın, martta ise geniş çaplı mali desteklerin uygulanması, kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmeye başlanması ve aşılamaların hızlanmasının olumlu etkisiyle 647 bin kişi artması bekleniyor. Ayrıca mart ayında işsizlik oranının ise %6,2’den %6 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde veri gündemi bugün sakin.

Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerine göre mart ayında ihracat yıllık %42,2 artarak yaklaşık 19 milyar USD ile rekor seviyeye yükseldi. Nisan ayında geçen seneden düşük baz daha da etkili olacak, dolayısıyla ihracatın performansına da bağlı olarak yıllık bazda daha güçlü artış görebiliriz. İthalat ise mart ayında %25,8 artışla 23,7 milyar USD’ye çıktı ve iç talepte belirgin bir yavaşlamanın olmadığını bir kez daha teyit etti. Dış ticaret açığı böylece mart ayında 4,7 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Enerji hariç dış ticaret açığı 1,9 milyar USD gerçekleşti. Altın ihracatı yıllık %100’ün üzerinde bir artışa işaret ederken, altın ithalatı geçen ay gibi haber bülteninde ilk 5’te yer almadı ve altın ithalatında yavaşlamanın sürdüğünü gösterdi.

  • TİM ihracat verilerini sektör bazında incelediğimizde mart ayında 38 kalemin 36’sında aylık bazda artış görüyoruz. Sanayi ürünlerindeki aylık artış, toplam ihracatın aylık değişimin üzerinde gerçekleşti. Tarım sektörü özellikle ağaç ve orman ürünleri ve hayvansal ürünler kaynaklı aylık artış sergiledi. Sanayi mamüllerinde gemi ve yat kalemi artışa öncülük ederken, çelik, iklimlendirme sanayi, çimento gibi sektörler onu izledi.

Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin
Dün mart ayı ISO imalat PMI raporu açıklandı. İmalat PMI 51,7’den 52,6’ya yükselerek genişleme bölgesinde kalmaya devam etti.  Raporda  yeni siparişlerin tekrar büyüme bölgesine geçtiği, toplam ihracat siparişlerinin de arttığı vurgulanmakta. Yeni siparişlerdeki artışın da üretimi desteklediği, ham madde teminindeki sıkıntının ise üretimi olumsuz etkilediği vurgulanmakta. Ham madde teminindeki sıkıntıların bu ay daha da belirginleştiği bunun da teslimat sürelerini artırdığının altı çizilmekte. Ayrıca  girdi maliyetleri, döviz kuru gelişmeleri ve arz sıkıntıları ile arttı ve bununla birlikte nihai ürün fiyatlarının da yükseldiği belirtilmekte. Üretim ve siparişlerdeki artışla istihdam ise artmaya devam etmekte.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan’ın sahada kendini kanıtlayan uzaktan komutalı silah sistemlerinde kullanılan gerçek zamanlı işletim sisteminin yerlileştirilmesi için yürütülen çalışmalar tamamlandı. Kaynak: AA

24 Şubat 2021 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…

Tat Gıda (TATGD, Nötr): Şirket 14.03.2021 tarihli özel durum açıklaması ile süt ve süt ürünleri iş kolundaki varlık ve markasının devrinin tamamlanarak, satış sözleşmesinde belirtilen satış bedelinden devredilen çalışanlara ait haklar düşülerek ve diğer düzeltmeler sonrası toplam 218,3mn TL + KDV tahsil edildiği belirtilmiş ve sözleşmede belirlenen tahmini stok değerleri ile kapanış tarihinde devredilen fiili stokların değerleri arasındaki farkın şirketimiz tarafından Alıcı’ya ödeneceği kamuoyuna açıklamıştı. 

Alıcı ile stoklar üzerinde mutabakat sağlandığı, yapılan hesaplamalar sonucunda sözleşmedeki tahmini stok değeri ile Şirket tarafından satılacak stoklar ve Alıcı’nın kullanamayacağı ambalaj vb. ürünler sonrası devredilen fiili stok değeri arasındaki fark için Alıcı’ya yaklaşık 36mn TL ödenerek devirle ilgili ödeme işlemlerinin tamamlandığı duyurulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ 

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında SANEL.E payları 02/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 16/04/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.

Not: VBTS kapsamında ilgili paylarda açığa satış yasağı ve/veya brüt takas tedbirleri bulunması halinde bu tedbirler de tek fiyat tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam eder. VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz. SPK’nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Ulusoy Un (ULUUN, Nötr): Yönetim kurulunun 05.01.2021 tarihli toplantısında, 84,5mn TL olan mevcut ödenmiş sermayenin tamamı iç kaynaklardan bedelsiz olmak üzere %126 oranında artırılarak 190,47mn TL’ye çıkartılması 02.02.2021 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı yapılmasına karar verilmiş ve 15.02.2021 tarihi itibariyle SPK başvurusu yapılmıştı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun yayınladığı 01.04.2021 Tarih ve 2021/17 haftalık bültende, söz konusu bedelsiz (iç kaynaklardan) sermaye artışına ilişkin Şirket’in başvurusu uygun görülerek onaylandığı hususu ilan edilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 20 milyar TL’lik (%19’dan, 6 gün vadeli) ve 69 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 342 milyar TL  oldu.
Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,74 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,67-%1,75 bandında hareketin ardından %1,67 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 30 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 75 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

Risk iştahı haftanın son işlem gününde de devam ediyor ÇağrıMerkezin

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Piyasa analizi ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasa analizi

Almanya’dan fabrika siparişleri, Euro Bölgesinden üretici fiyatları, ABD’den ise haftalık işsizlik verileri takip edilecek. Yurtiçinde ise ...
Youtube video indir