Instagram video indir

Yurtdışında rekorlar devam ediyor

Fed toplantı tutanaklarında ;üyelerinin iyileşen ekonomiye rağmen ABD ekonomisinin hedeflerden uzak olduğu görüşünü paylaştıklarını görüyoruz …
Yurtdışında rekorlar devam ediyor ÇağrıMerkezin

Fed toplantı tutanaklarında ;üyelerinin iyileşen ekonomiye rağmen ABD ekonomisinin hedeflerden uzak olduğu görüşünü paylaştıklarını görüyoruz.

Yurtdışında rekorlar devam ediyor ÇağrıMerkezin

 

Yurtdışında rekorlar devam ediyor

Fed toplantı tutanaklarında ;üyelerinin iyileşen ekonomiye rağmen ABD ekonomisinin hedeflerden uzak olduğu görüşünü paylaştıklarını görüyoruz. Pandeminin devam ettiği ve bu durumun riskler barındırması nedeniyle mevcut para politikası duruşunun daha fazla toparlanmayı desteklemek için uygun bulunduğu belirtilmiş. Bunun yanında üyelerin, parasal genişlemenin azaltılmasının ekonomik aktivitenin hızı ve gücüne bağlı olduğu ve bu yönde iletişimin iyi ilerletilmesi gerektiği düşüncelerini de tutunanlarda gördük. Tutanaklarda üyelerin politika değişikliğinde; tahminlerin değil, somut verilerin baz alınması gerektiğini söylemeleri dikkat çekici. Böylelikle belirlenen iki hedefe direkt olarak vurgu yapılmış oldu. Bu hedefler tam istihdam ve %2 enflasyon oranı… Tutanaklarda üyelerin artan tahvil getirilerini açıklarken ekonomik toparlanma temasını benimsemeye devam ettiklerini görürken, Enflasyon risklerinin dengeli kalmaya devam ettiği de tutanaklarda yer aldı. Ekonominin hedeflerden uzak olduğu ve bu hedeflere somut veriler ile ulaşıldığı görülmeden sıkılaştırıcı politik adımların atılmayacağı cümleleri sonrası anlık olarak ABD endekslerinde hafif pozitif fiyatlamalar yaşandı. Dün Wall Street’te S&P 500 endeksinin rekor seviyeleri yeniden test etmesinin ardından bugün vadeli endekslerde yukarı hareket sürüyor. Teknoloji hisselerine talebin ön plana çıktığı ortamda vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne göre 53 puan, S&P 500 vadeli endeksi 17,75 puan, Nasdaq 100 vadeli endeksi de 99 puan yükseliş kaydetmekte. ABD Başkanı Joe Biden, dün yapmış olduğu açıklamalarda 2 trilyon dolarlık altyapı harcama planında önerilen kurumlar vergisi oranını müzakere etmeye istekli olduğu tekrar edince, %28 olarak belirlenen kurumlar vergisinin bu oranın altında belirlenmesi tekliflerine yine açık kapı bıraktı. Cumhuriyetçiler altyapı harcama paketine karşı duruyorlar. Demokratlar fire vermemesi durumunda paketi Kongreden geçirebilecek konumdalar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti grup toplantısında gerçekleştirdiği konuşması takip edildi. Erdoğan, ekonomiye ilişkin vermiş olduğu mesajlarda enflasyonu ve faizi tek haneli seviyelere indirmede kararlı olduklarını söyledi. Kanal İstanbul projesine yönelik olarak da ihaleye yakın zamanda çıkılacağı ve yaz aylarında da temelin atılacağını ifade etti. Yabancı yatırımcıların ellerinden Çin devlet tahvili tutarı Mart ayında Şubat ayına göre 16,5 milyar yuan azalarak 2,04 trilyon yuan oldu. Yabancı yatırımcılar ellerindeki Çin tahvili tutarını en son 2019 Şubat ayında azaltmışlardı.

• AC Asia ex, Japan % 0,21 alıcılı

• S&P 500 % 0,43 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % 0,33 alıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi’nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde karışık seyretti.Yüzde 1.18’lik kazanım ile Avustralya Borsası S&P/ASX 200 Endeksi kazanımlara öncülük etti.Öte yandan Çin anakarasında endeksler düştü. Şanghay ve Shenzen Bileşik Endekleri negatif bölgede kaldı. Hong Kong’un Hang Seng Endeksi ise yataya yakın kazanıma yöneldi.Japonya’da Topix ve Nikkei 225 Endeksleri düştü, Güney Kore Kospi Endeksi yatay seyretti.Japonya dışında MSCI Asya Pasifik Endeksi yatay bir seyirde.

• Halkbank, pazartesi günü New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nde yapılacak duruşmada üç hakimin karşısına çıkacak-VoA

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu,G20 ülkelerinin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile sanal ortamda bir araya geldiklerini söyledi Kavcıoğlu twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Toplantıda Covid-19 Eylem Planı’ndaki güncellemeleri değerlendirerek küresel ekonomik ve finansal gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk.” dedi.

• ABD Başkanı Joe Biden 2,3 trilyon dolarlık altyapı planında kırmızı çizginin “harekete geçmemek” olduğunu söyledi. Biden bununla birlikte, plana nasıl kaynak sağlanacağı konusunda uzlaşmaya açık olduğu mesajını da verdi.

• IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF üyeleri ile sadece yoksul ülkelerin desteklenmesini değil pandeminin vurduğu orta-gelir ülkelerine düşük ve faizsiz finansman sağlanmasına destek verilip verilmemesini de konuşucağını söyledi.

• ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo, Bakan Janet Yellen’ın ortaya koyduğu global bir minimum kurumlar vergisi oranı belirlenmesi teklifinin gelişmiş ekonomilerin çoğu tarafından kabul edileceğine güvendiğini söyledi.

• Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, ABD ekonomisi için görünümün “parlak” olduğunu not etmekle birlikte, büyümenin hala Fed’in herdeflerinin oldukkça altında olmaya devam ettiğini söyledi.

• San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in bilanço büyüklüğünün şu anda 7 trilyon doların üzerinde olduğunu ancak herhangi bir limite ulaşmaktan “uzakta” olduğunu söyledi.

• Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed’in sağladığı parasal desteği pandemi sona erdinden kısa süre sonra geri çekmeye başlaması gerektiğini söyledi.

 

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir