Çin’in artık en ücra köşesinde bile görülen temassız ödemeler ve dijital portföylerin kullanım oranları, birçok Batı ülkesini geride bırakmış durumda.
Çin’in artık en ücra köşesinde bile görülen temassız ödemeler ve dijital portföylerin kullanım oranları, birçok Batı ülkesini geride bırakmış durumda. Bu araçların Batı’da kullanıma başlanmasının Çin’e göre oldukça eskiye dayandığını belirten Strategy Analytics araştırma şirketi, Çin ile Batı ülkeleri arasındaki uçurum oluştuğunu belirtiyor.
Salgın döneminde temassız ödeme yöntemlerinin tüketiciler açısından daha cazip hale geldiğini belirten Strategy Analytics uzmanları, “Buna koşut olarak çevrimiçi satışlar da 2020 yılında, Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle sıçrama yaptı. Ancak yine de temassız ödeme biçimi Batı ülkelerinde bir türlü yaygınlaşamadı” değerlendirmesini yapıyor.
Araştırma şirketi tarafından hazırlanan “Driving Adoption of Digital Wallets and Contactless Payments” adlı son kitabında Çin’in, Birleşik Devletler’in ve Birleşik Krallık’ın tüketicilerine temassız ödeme kullanımlarına, dijital portföye ilgilerine, dijital portföy karakteristiklerine verdikleri önceliklere ilişkin olarak sorular yöneltiyor.
Strategy Analytics, Batılı tüketicilerin Covid-19 salgını sonrasında temassız ödemeleri benimsemeye biraz daha yatkınlık gösterdiklerini saptıyor. Yine de bu ödeme biçiminin bu ülkelerde tercih edilen ödeme yöntemi olması için zaman gerektiği anlaşılıyor. Oysa Çin’de herkes, hatta görece yaşlı kuşaklar bu ödeme biçimine çok alışkın. Örneğin 55 yaş üstü Çinliler temassız ödemeyi, hem ABD’de hem de Birleşik Krallık’ta yaşayan tüm yaş gruplarından daha fazla uyguluyor.
Yakından bakıldığında, temassız ödeme bu iki Batılı ülkenin daha çok 45 yaş altı nüfusuyla sınırlı gibi görünüyor. Daha yaşlı kuşaklarda yer alan tüketiciler, ya bu ödeme biçimini kullanmıyor ya da akıllı telefonları üzerinden temassız ödeme yapmak için yeterli bilgiye sahip değiller.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı