Şu anda dünyanın en yaygın 5G alt yapısına sahip olan Çin, 6G için de kolları sıvamış durumda. Son günlerde art arda yaşanan gelişmeler Çinli şirketlerin bu alandaki çalışmalarını arttırdığını gösteriyor.
Şu anda dünyanın en yaygın 5G alt yapısına sahip olan Çin, 6G için de kolları sıvamış durumda. Son günlerde art arda yaşanan gelişmeler Çinli şirketlerin bu alandaki çalışmalarını arttırdığını gösteriyor. Çin Ulusal Fikri Mülkiyet Ofisi, kısa bir süre önce binlerce 6G patent başvurusu yapmış olduğunu bildirdi. Bu arada ülkenin uzayda bir de 6G uydusunu yörüngeye oturtmuş olduğu dikkate alınırsa adı geçen ofisin, mobil 6G şebekelerine ilişkin patent oluşturmada Çin’in dünyanın geri kalan ülkelerinden daha önde olduğu yolundaki açıklaması daha iyi anlaşılabilir.
Çin Ulusal Fikri Mülkiyet Ofisi, ülkenin 6G alanındaki egemen konumunu dünyaya ilan etmek için 26 Nisan gününü seçti. Bu bir rastlantı değil; çünkü bu tarih aynı zamanda Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Çin Ofisi, 6G ile ilgili 38 bin önemli çalışmanın yüzde 35’inin Çin’den kaynaklandığını duyurdu.
Çin Ofisi’nin değerlendirmesine göre bunlar arasında Finlandiya, Güney Kore, Japonya ve ABD var. Ancak bu gelişmelerin ötesinde Çin’’in yatırımlarının meyvesini şimdiden elde ettiği görülüyor. Nitekim ülkenin bir 6G uydusu şu anda dünyanın yörüngesinde bulunuyor. Söz konusu uydunun hedefi, uzayda veri alışverişi frekansını “terahertz” (saniyede 1 trilyon hertz’lik frekans birimi) incelemek.
5G’den 100 kat daha hızlı olan 6G, kuşkusuz ki bazı dallarda çığır açıcı rol üstlenecek. Bazı uzmanlar bu yeni jenerasyonun, neredeyse bilimkurgu düzeyindeki teknolojik gelişmelere yol açabileceğini belirtiyor. Bu çerçevede hologramlar, uçan taksiler ve Neuralink’inki gibi mekanik-beyin arayüzlerin gelişmesi akla geliyor. Bu bağlamda Çin, tıpkı 5G konusunda yaptığı gibi, 6G için de küresel bir norm belirlemek istiyor.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı