Instagram video indir

Çin’in ilk Mars gezginine ‘Zhurong’ ismi verildi

Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA), ülkede Uzay Günü olması vesileyle yaptığı duyuruda, Çin’in ilk Mars gezginine “Zhurong” isminin verildiğini …
Çin’in ilk Mars gezginine ‘Zhurong’ ismi verildi ÇağrıMerkezin

Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA), ülkede Uzay Günü olması vesileyle yaptığı duyuruda, Çin’in ilk Mars gezginine “Zhurong” isminin verildiğini açıkladı.

Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA), ülkede Uzay Günü olması vesileyle yaptığı duyuruda, Çin’in ilk Mars gezginine “Zhurong” isminin verildiğini açıkladı. Çince’de Mars’a Huoxing (ateş gezegeni) dendiğinden, Çin mitolojisindeki ateş tanrısının isminin, yani Zhurong’un, ülkenin ilk Mars gezginine verilmesi özel bir anlam taşıyor.

CNSA Başkan Yardımcısı Wu Yanhua söz konusu gelişmeye ilişkin açıklamasında, ateşin insanlığın atalarına sıcaklık ile aydınlık getirdiğini ve insanlık medeniyetini aydınlattığını vurguladı. Wu, zhurong kelimesindeki zhu’nun (Çince’de dilek), insanlığın evreni keşfetmesi konusundaki iyi dilekleri ve rong’un (Çince’de entegrasyon ve iş birliği) ise Çin’in uzayın barışçıl kullanımı ve insanlık için kader ortaklığını inşa etme vizyonunu yansıttığına işaret etti.

CNSA tarafından açıklanan bilgilere göre, Zhurong adlı Mars gezgini, 1,85 metre yüksekliğe ve 240 kilogram ağırlığa sahip. Zhurong’un tasarım ömrü 3 Mars ayı ve bu da yaklaşık 92 dünya gününe denk geliyor. Zhurong görevi kapsamında, kızıl gezegenin yüzey kompozisyonu, madde türleri ve dağılımı, jeolojik yapısı ile meteorolojisi hakkında keşif çalışmaları yapacak.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir