Instagram video indir

Doğu Çin’de 80 milyon yıl öncesine ait ‘dinozor dans pisti’ bulundu

Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, Doğu Çin’in Fujian Eyaleti, Shanghang ilçesinde literatürde “dinozor dans pisti” olarak adlandırılan …
Doğu Çin’de 80 milyon yıl öncesine ait ‘dinozor dans pisti’ bulundu ÇağrıMerkezin

Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, Doğu Çin’in Fujian Eyaleti, Shanghang ilçesinde literatürde “dinozor dans pisti” olarak adlandırılan büyük miktarda dinozor ayak izi buldu.

Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, Doğu Çin’in Fujian Eyaleti, Shanghang ilçesinde literatürde “dinozor dans pisti” olarak adlandırılan büyük miktarda dinozor ayak izi buldu. Çin Yerbilimleri Üniversitesi’nde paleontolog olan araştırma ekibinin üyesi Xing Lida, “dans pistinin” 100 metrekarelik bir kazı alanı olduğunu ve burada yaklaşık 200 dinozor izinin tespit edildiğini söyledi. Dinozor ayak izlerinin yoğunluğu, bunun Geç Kretase döneminde nispeten kısa bir süre içinde bölgede dolaşan dinozorlar için bir yol olabileceğini gösteriyor.

Shanghang ilçesinin Longxiang köyündeki kazı çalışmaları sırasında bugüne değin 1.600 metrekarelik bir alanı kaplayan dinozor pist alanı ortaya çıkarıldı. Bu alanda şu ana kadar 600’ün üzerinde dinozor ayak izi keşfedildi. Geçen yılki çalışmalarda kasım ayında 240, nisan ayında ise 364 ayak izi bulunmuştu.

Doğu Çin’de 80 milyon yıl öncesine ait ‘dinozor dans pisti’ bulundu ÇağrıMerkezin

Xing, kazı çalışmaları ilerledikçe dinozor ayak izlerinin 1000’i geçmesinin beklendiğini söyledi ve 80 milyon yıllık izlerin sauropodlar, büyük ve küçük theropodlar ve ornitopodlar da dahil olmak üzere en az sekiz dinozor türü tarafından bırakıldığına dikkat çekti. Yeni keşfedilen izler, uzun boynu ve kuyruğu olan ve 20 metreye kadar uzanabilen gövdesiyle otçul yaratıklar olan büyük sauropodlara ait. Bölgede ayrıca yaklaşık 1 metre uzunluğundaki kuş ayaklı dinozorlara ait 10 santimetreden daha az ayak izleri de ortaya çıktı.

Bilim adamlarına göre kazı çalışması yapılan bölge, Upper Kretase dönemine kadar uzanan, Çin’de şimdiye kadar keşfedilen türünün en büyük ve en çeşitli bölgesi. Fujian Geological Survey Müdür Yardımcısı ve araştırma ekibinin üyesi olan Chen Runsheng, sitenin bol miktarda jeolojik tortul yapıya sahip olduğunu ve dinozorların yiyecek ve su tükettiği bir su kaynağına bitişik olduğunu gösterdiğini söyledi.
 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir