Pandemi kaynaklı ölümlerle vaka sayılarının kaygı verici seviyeye ulaşmasının ardından İBB Bilimsel Danışma Kurulu, acilen alınması gereken tedbirleri açıkladı. Altı başlıkta sıralanan tedbirler arasında; dört haftalık kapanma, aşılanma sürecinde hızlanma, test sayısının arttırılması, izolasyon olanakları sağlanması – karantina ve seyahat kısıtlaması, yoksul halka maske temini ve kalite kontrolü ile sağlık çalışanlarına destek yer aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçen yıl panedeminin baş göstermesiyle hayata geçirdiği İBB Bilimsel Danışma Kurulu; alanında uzman ve yetkin isimlerle faaliyetlerini sürdürüyor. Bilimin ve dünya genelinde yaşanan gelişmelerin ışığında tavsiyelerde bulunan kurul, vaka ve ölüm sayılarındaki artışın kaygı verici seviyeye ulaşması üzerine acilen alınması gereken tedbirleri 6 başlıkta açıkladı.
Türkiye 5. sırada
1 Nisan 2021 itibariyle, günlük vaka sayısının 40 bin 806, vefat sayısının ise 176 olarak Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığını belirten İBB Bilimsel Danışma Kurulu; Türkiye’nin son 24 saatteki yeni vaka sayısı ile dünyada 5. sıraya çıktığı vurgulandı.
İstanbul’da Şubat ayı sonunda 100 bin nüfus başına 89.8 olan vaka sıklığının 4 kat artarak; 19-26 Mart haftasında 401. 62’ye yükseldiği bilgisini paylaşan kurul, İstanbul’un 100 binde vaka sayısı bakımından Samsun’dan sonra 2. sıraya yerleştiğinin de altını çizdi.
Hızlı artışa rağmen kısıtlamalar gevşetildi
Kurulun açıklamasında ayrıca; Şubat ayının ortasından itibaren saptanan hızlı artışa rağmen, 2 Mart’ta hükümet tarafından kontrollü normalleşme kararları alındığı ve aynı tarihte bir İçişleri Bakanlığı genelgesi yayınlandığı kaydedildi. Genelge ile kapalı olan restoran ve kafeler yüzde 50 kapasiteyle açıldığına, il risk durumuna göre sokağa çıkma kısıtlamasından toplu etkinliklere kadar çeşitli alanlarda mevcut kısıtlamaların gevşetildiğine dikkat çekildi.
Geçen yıl camiler kapatıldı
Pandeminin başladığı geçen yılın oranlarının bu yıla göre yüzde 10 seviyelerde olmasına karşın, camilerin kapalı olduğu, toplu ibadetlere izin verilmediği hatırlatılan bildiride ayrıca şu detaylar paylaşıldı:
“30 Mart 2021’de bunlara ek olarak İstanbul İl Hıfzısıhha Kurulu’nca ‘’daha önce faaliyeti durdurulan halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin (seyirci alınmamak kaydıyla), internet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi işletmelerin açılmasına karar vermiştir. Ayrıca ülke genelinde, yaklaşan Ramazan ayı süresince camilerde toplu teravih namazları kılınacağı açıklaması yapılmıştır. Epidemiyoloji bilimi, pandemi ile mücadelede alınacak önlemlerin neler olacağına olgu sayısı artışı, bulaşma katsayısı, aşılama oranları, sağlık kapasitesi gibi verileri kullanarak bilimsel kriterlerle karar verilmesi gerektiğini söylemektedir. Halkımızın sağlığı söz konusuysa ve bir hafta içinde salgın nedeniyle 1000 vatandaşımız ölüyorsa ekonomik veya
Hibya Haber Ajansı