Instagram video indir

İstihbaratçı olmak nedir, nasıl olunur? İstihbarat uzmanı

İstihbaratçı olmak nedir, nasıl olunur? İstihbarat uzmanı ÇağrıMerkezin

İstihbarat uzmanları; ülkemizin millî güvenliğine içten ve dıştan yöneltilebilecek tehditlerin önlenmesi, terörizmle mücadele edilmesi, yabancı unsurlarca yürütülen istihbarat faaliyetlerine karşı koyulması, dış politika hedefleri doğrultusunda uluslararası alanda yaşanan siyasi, ekonomik, sosyal, askerî ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi amacıyla istihbarat faaliyeti yürüten çalışanlarımızdır.

İstihbarat Uzmanı olmak için gerekli şartlar

İstihbarat uzmanı branşına başvurabilmek için aşağıdaki temel şartların sağlanması gerekmektedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 35 yaşını doldurmamış olmak
  • Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak (Yurt dışı mezuniyetlerinde YÖK denkliği aranmaktadır)
  • Aşağıda belirtilen yabancı dil gerekliliklerinden en az birini yerine getirmiş olmak:
    • Sınav sonuçları 2017 yılı ve sonrasına ait olmak üzere İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinin birinden 70 veya üzeri YDS puanı almış olmak ya da İngilizce için 70 veya üzeri YDS puanına karşılık gelen TOEFL IBT sınav sonucuna sahip olmak (TOEFL IBT’nin YDS puan eşdeğerliği www.osym.gov.tr üzerinden öğrenilebilir)
    • Sınav sonuçları 2017 yılı ve sonrasına ait olmak üzere İngilizce, Fransızca, Almanca dışında kalan ve YDS kapsamında bulunan dillerin birinden 60 veya üzeri YDS puanı almış olmak.

Yukarıda belirtilen şartları sağlamayanların başvuruları değerlendirmeye alınmamaktadır.

İstihbarat Uzmanı olmak için gerekli yeterlilikler

Diğer taraftan,

  • Analitik zekaya sahip olma ve yaratıcı düşünebilme,
  • Yönetme-yönlendirme,
  • Yüksek sorumluluk bilinci,
  • Güçlü yazılı-sözlü iletişim becerisi,
  • Stres altında çalışabilme,
  • Detaylara önem verme,
  • Pratik ve hızlı düşünebilme,
  • Uzun ve yoğun çalışma saatlerine uyum sağlayabilme,
  • Ketumiyet

gibi kişisel özellikler istihbarat uzmanlarında aradığımız diğer önemli nitelikler arasında yer almaktadır.

İstihbarat uzmanı olmak için başvuru adresi tıkla.

Önemli Not: Başvurunuz Teşkilatımızın personel ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirmeye alınmaktadır. Özgeçmiş formunu doldurmanız, başvurunuzun kabul edildiği ve tarafınızla mutlaka iletişime geçileceği anlamına gelmemektedir. Başvuru sahipleriyle SMS, e-posta, sabit telefon veya cep telefonu aracılığıyla irtibat kurulmaktadır.

İstihbaratçı Olmak İçin Neler Gerekli

İstihbaratçı olmak için öncelikle, araştırmacı yönü kuvvetli olan, analitik yönü kuvvetli, sorumluluk sahibi ve kıvrak zekâsı olan, kişilik özelliklerine sahip olmaları gerekmektedir. İstihbaratçı olabilmek için genel ve özel şartlar bulunmaktadır. TC vatandaşı olmak, askerliğini yapmış olmak 35 yaşını doldurmamak ve sağlık durumunun her türlü iklim koşullarına elverişli koşullarda, görev yapmaya hazır olmak gibi genel şartlara sahip olmak gerekmektedir. Özel şart olarak KPSS sınavına girip yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Hukuk, işletme ve iktisat gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. KPSS puanı olmayan adaylarda, istihbaratçı olmak için başvuru yapabilmektedir. Fakat Çince, Bulgarca, Ermenice ve Rusça gibi dillerden Yabancı Dil sınavına girerek, istenen puanı almış olmak gerekmektedir.

İstihbaratçı Olmak İçin En Temel Şartlar

İstihbaratçı olmak için, genel şartlar ve özel şartları taşıyan kişiler, Ziraat bankasına sınav ücretlerini yatırmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında formların eksiksiz doldurulmasına dikkat edilmelidir. Sınav başvuru belgesi ve sonuçları, posta yoluyla gönderilmeyeceği için, elektronik ortamda iyi takip edilmesi gerekmektedir. Sınav aşamasında, genel yetenek- genel kültür sınavı haricinde; mülakat, uygulamalı sınavlar ve kişilik testlerinden geçecek adaylar, eleme sistemiyle sonuca ulaşacaklardır. Adaylar başvurularında, gizliliğe dikkat etmeleri gerekmektedir. İstihbaratçı olmak, adı üzerinde gizlilik esaslarını taşıyabilmek anlamındadır. İstihbarat işlemleri, yurt içi ve yurt dışı olarak çalışabilen bir sistemdir.

İstihbaratçı Olmak İstiyorum

Devletin ve milletin yararına olacak bütün bilgiler doğru şekilde toplanıp, araştırılıp, raporlaştırılması gerekmektedir. İstihbaratçı olmak için, sorumluluk sahibi olan birey özelliği taşımak gerekir. İstihbaratçı işini ciddiye alarak yapmalıdır. Genel olarak toplumlara bakıldığında, canlı bomba ve terör gibi eylemlerle karşılaşılmaktadır. İstihbarat sistemi çok iyi çalışıp; toplumlar, bombanın veya terör eyleminin, nerede, ne zaman ve saat kaçta gerçekleştirileceği hakkında bilgi alarak, gerekli önlemler alınması sonucu, toplumun yararına bir iş gerçekleştirmektedir. İstihbaratçılar, gizli kalmayı başarabilmelidir. Ayrıca, bu konuda uzman olmak, uzun yıllar sürebilmektedir. İstihbaratın kendi içerisinde bulunan bilgisayar programcıları, kendi bilgisayar sistemlerini ve belgelerini korumak zorundadırlar

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir