TCDD destekli proje sınırları aşıyor, milli sinyalizasyon sistemi uluslararası sertifika aldı
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) demiryollarında üst düzey emniyeti sağlamak amacıyla yürüttüğü çalışmalarında uluslararası bir başarıya imza attı. Demiryollarında trenlerin daha güvenli ve hızlı taşımacılık yapmak için sinyalizasyon çalışmalarına önem veren TCDD, TÜBİTAK BİLGEM önemli bir başarıya imza attı. Türk mühendislerince geliştirilen sinyalizasyon sistemi SIL4 seviyesinde sertifikalandırarak uluslararası alanda ülkemizin bu konuda söz sahibi olmasını sağladı.
TCDD, dış bağımlılığa son vermek adına sürdürdüğü çalışmalar neticesinde, Milli Sinyal anklaşman sistemi ve trafik kontrol merkezi yurt dışı bağımlılığını sona erdiriyor. Milli Sinyal Sistemi demiryolu hatlarında yaygınlaştırılma çalışmaları başladı.
Yüksek emniyet düzeyine ihtiyaç duyulan demiryolu sinyalizasyon sistemlerinin hem yurtiçi hem de uluslararası düzeyde geçerli ve yetkin bir sistem olduğunu belgelemek için yapılması gereken çalışmalar yaygınlaştırma projeleri kapsamına alındı. Böylece Yerli Sinyal sistemi; Demiryolu Anklaşman Sistemleri Uluslararası Emniyet Denetiminin başarıyla tamamlanmasıyla, demiryollarında ulaşılabilecek en üst emniyet düzeyi olan SIL4 seviyesinde sertifikalandırıldı. Türk mühendislerinin geliştirdiği sistem, dışa bağımlılığı bitirirken, bir çok ülkeden talep görmeye başladı.
DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİYOR TEKNOLOJİK İHRACAT BAŞLIYOR
TCDD tarafından 2005 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) desteğiyle TCDD ve TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) ile birlikte 2009 yılında Milli Sinyal projesi Mithatpaşa istasyonunda pilot proje olarak başlatıldı.
Milli Sinyal sistemi halen, TÜBİTAK BİLGEM ve TCDD işbirliği ile Ortaklar – Denizli, Malatya-Elazığ, Afyon–Karakuyu, Isparta–Burdur – Denizli, Kayaş – Yerköy hat kesimlerinde aşama aşama devreye alınıyor. Sistemin Torbalı – Ödemiş ve Halkalı – Çerkezköy hat kesimlerinde de devreye alınması için çalışmalar başlatılacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Bütün yatırımlarımızda yerlilik ve millilik önceliğimiz. Uzay teknolojisinde de, demiryolu alt yapı çalışmalarımızda da hedefimiz bu. Oluşturduğumuz projeler kapsamında önemli ilerlemeler kaydediyoruz. Bakanlığımıza bağlı tüm birimlere koyduğumuz hedef bu yönde. Dışa bağımlığı bitirerek teknolojik ihracatına başlayacağız“ dedi.
Sistemin tüm demiryollarında kullanılacağını belirten TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, “Milli Sinyal Sisteminin hızlı tren hatlarında da kullanılmakta olan ETCS Seviye 1 düzeyinde geliştirilme çalışmaları sürdürülmekte olup, laboratuvar aşaması tamamlanmıştır. Bu sayede, sistemlerimizin hızlı tren hatları dâhil, tüm demiryollarımızda kullanılması mümkün hale gelecektir. Milli Sinyal sisteminin SIL4 seviyesinde sertifikalandırılması bir Türk markası olmasının ve yurtdışına ihracatının önü açılmış olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı