Instagram video indir

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama

Kredi Kartı asgari ödeme tutarı hesaplama, kredi kartı asgari ödeme nasıl yapılır, kredi kartı asgari tutarı ne kadar çıkar? hakkındaki detaylı bilgileri haberimizin detaylarında bulabilirsiniz
Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama ÇağrıMerkezin

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

30.03.2020 tarihinde BDDK‘nın kararıoyla kredi kartının asgari ödeme tutarı dönem borcunun %20’si olarak belirlenmiştir. BDDK’nın ilgili açıklamasına ulaşmak için tıklayın. Eğer bu tutarı ödemekte gecikirseniz banka borcunuz için “gecikme” bildirimi düşer ve bu bilgi anında Kredi Kayıt Bürosuna gönderilerek kredi notunun düşmesine sebep olur.

Ayrıca bu borç için mevzuatla belirlenmiş gecikme faizi hesaplanır ve borç takibi için hanenize yazılır. Dolayısıyla, kredi kartı ödemesinin tamamı için yeterli paranız olmasa bile asgari ödeme tutarını bir şekilde ödemeye çalışmanız iyi olur

Kredi Kartı Asgarisi Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı asgari hesaplaması, kredi kartının dönem borcunun %20’si bulunarak yapılır. Örneğin bir kişinin kredi kartı dönem borcu 5.000 TL ise asgari ödemesi “5.000 TL* %20 = 1.000 TL” olur.

Kredi Kartının Kullanıma Kapatılması

İki ay asgari tutarın üst üste ödenmemesi durumunda kredi kartı kullanıma, bir takvim yılı içerisinde üç defa geç ödenmesi durumunda ise nakit kullanıma yasal olarak banka tarafından kapatılabiliyor. 

Kredi Kartı Asgari Tutarları

Kredi Kartı Kullanım Süresi Asgari Ödeme Oranı
Yeni Alınan Kartlarda İlk Yıl %40
İlk Yıldan Sonra Tüm Kartlarda %30

Kredi Kartına Asgari Ödeme Yapılmasının Kredi Notuna Etkisi

Kredi kartı asgari ödeme tutarını ödemeniz durumunda, kredi notu algoritmasında “ödemesi yapıldı” olarak algılanarak kredi notunuza geç ödeme olarak yansımaz. Ancak sadece asgari tutar ödendiği ve diğer borçlar baki kaldığı için mevcut borç durumunuz fazla gözükebilir. Öte yandan geliriniz mevcut borç durumunuza göre yüksekse bankalar neznindeki işlemlerinizde (örneğin yeni kredi başvurusu v.b.) herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.

Kredi Kartına 3 Ay Asgari Ödeme Yapılırsa Ne Olur?

Kredi kartına ekstrenin sadece asgari tutarı ödendiği takdirde kalan tutara, bir sonraki ay Merkez Bankası’nın belirlediği  akdi faiz oranı eklenir. Bu şekilde kredi kartının üst üste asgari tutarı ödendiğinde kart borcunun tamamı ödenmiş kabul edilmez ancak herhangi bir yasal takip işlemi de uygulanmaz. 

Kredi kartının sürekli asgari tutarını ödemek mevcut borç durumunu arttırabilir veya sürekli yüksek borçlu görünmeye sebep olabilir. Bu durum da kredi notuna olumsuz etki edebilir.   

Kredi Kartına Asgari Tutar Ödeyince Faiz İşler mi?

Kredi kartına ekstrenin sadece asgari tutarı ödendiği takdirde kalan tutara, her ayın sondan beşinci günü Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı eklenir. 

Asgari Ödeme Yapıldığı Zaman Uygulanan Faiz Oranı

Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza yasal olarak 2021 yılı 1 Eylül tarihinden itibaren aylık %1,98 akdi faiz uygulanır. Akdi faiz oranı olarak kastedilen ise piyasada kredi kartına gecikme durumu hariç uygulanabilecek en yüksek faiz oranıdır. İlgili kanunda, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkilidir ve belirlediği bu oranları her ayın sondan beşinci günü açıklar.” ifadesi yer almaktadır. 

Kredi Kartı Taksitli Avans Kullanımı

Kredi kartı üzerinden taksitli olarak nakit çekim işlemi bankalar tarafından genel olarak “taksitli nakit avans” şeklinde ifade edilir. Taksit sayısı, ilgili mevzuat gereğince en fazla 12 ayı, faiz oranı ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının açıkladığı akdi faizi geçemez. 

Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

İlgili mevzuat gereğince ilk defa kredi kartı kullanacaklar için ilk yıl kredi kartlarının toplam limiti aylık kayıtlı gelirlerinin 2 katını, ilk yıldan sonraki yıllarda ise 4 katını geçemez. Ayrıca mevzuata göre hesaplanan üst kredi kartı limitini vermek dahi tamamen bankanın inisiyatifinde bir değerlendirmedir.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama

Dönem Borcu Alım Üzerinden 1 Yıl Geçti mi? Asgari Ödeme Tutarı
2.000 TL Evet 600 TL
2.000 TL Hayır 800 TL
5.000 TL Evet 1.500 TL
5.000 TL Hayır 2.000 TL

Kaynaklar:

10.03.2007 Tarihli 26458 Sayılı Banka Kartları ve Kredi kartları Hakkında Yönetmelik

30.03.2020 Tarihli 8975 Sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Youtube video indir