Instagram video indir

ABD: GSYH 1Ç21’de %6,4 büyüme kaydetti

Bugün yayınlanan verilere göre 1Ç21’de ABD GSYH büyümesi %6,4 olarak açıklanmış oldu. Bugün yayınlanan verilere göre 1Ç21’de ABD GSYH büyümesi %6 …
ABD: GSYH 1Ç21’de %6,4 büyüme kaydetti ÇağrıMerkezin

Bugün yayınlanan verilere göre 1Ç21’de ABD GSYH büyümesi %6,4 olarak açıklanmış oldu.

Bugün yayınlanan verilere göre 1Ç21’de ABD GSYH büyümesi %6,4 olarak açıklanmış oldu. Bu haliyle de büyüme, 4Ç20’deki %4,3 seviyesinden de hız kazanmış oldu. Tabii aradaki hızlanmada araya giren teşviklerle beraber oluşan hormon etkisi de var. Bunun yansıması da kişisel tüketim harcamaları tarafında görülüyor. Yılın başındaki yüksek frekanslı verilerde de bu hızlanma etkisini görmüştük. Reel GSYH’deki artış; büyük oranda kişisel tüketim harcamaları (PCE), konut dışı sabit yatırım, federal hükümet harcamaları, sabit konut yatırımı ve eyalet ve yerel yönetim harcamalarındaki artışları yansıtırken; özel envanter yatırımlarındaki düşüşlerin yanı sıra ihracat ile kısmen dengelenmiştir.

 

PCE’deki %10,7 oranında gerçekleşen artış, dayanıklı mallarda (motorlu taşıtlar ve parçalar), dayanıksız mallarda (yiyecek ve içeceklerin öncülüğünde) ve hizmetlerde (gıda hizmetleri ve konaklama yerlerinin öncülüğünde) artışları yansıtmıştır. Konut dışı sabit yatırımlarda ise bilgi işlem (ekipman) ve fikri mülkiyet (yazılım) katkısını görüyoruz. Federal hükümet harcamalarındaki artış, öncelikle, Maaş Çeki Koruma Programı kredi başvurularının işlenmesi ve yönetilmesi için bankalara yapılan ödemelerin yanı sıra halka dağıtılmak üzere COVID-19 aşılarının satın alınması ile alakalıdır. Perakende ticaretindeki artış etkisi, stoklarda yaşanan düşüş etkisini açıklamaktadır.

 

Harcanabilir kişisel gelir 1Ç21’de rakamsal olarak 2,36 trilyon USD, oransal olarak ise %67 artış gösterdi. Bunun enflasyon etkisinden arındırıldığı, reel harcanabilir gelirlerde ise bu artış oranı %61,3. 4Ç20’de nominal %8,8 ve reel %10,1 düşüşle karşılaştırırken, pandemi yardımları ve teşviklerin yarattığı hormonlu etkiyi de hesaba katmak gerekiyor. O yüzden 1Ç21’in rakamları böyle yüksek. Tasarruflar ise 1Ç21’de 4,12 trilyon USD’ye yükseldi. Pandemi yardımlarının etkisi bireysellerin tasarruflarını da yerine koymasına yardımcı oldu, tasarruf oranı 4Ç20’de %13 iken 1Ç21’de %21’e yükselmiş durumda. Aşılamanın ilerlemesi ve işletmelerin açılmasıyla daha fazla kişinin işe dönmesi, harcanabilir gelir artışını da organikleştirecektir. Ekonomi iyi gittiği için 2Ç21 öngörüleri de olumlu. Biden’ın paketlerinin de Senato tarafından ne kadarının ve hangi şeklinin kabul göreceğine ve uygulanacağına bakacağız. New York belediyesi, Temmuz’da tam açılmaya geçiş planı açıkladı, iyi haber. Ancak ekonomi, bu görünümünü koruyabilirse beklenenden daha erken “paket etkisiz” büyüme noktasına erişebilecektir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
ViOP bülten ÇağrıMerkezin
Read More

ViOP bülten

Nisan vadeli endeks kontratı dün akşam senası da dahil 1424,50 ile 1446,50 puanları arasında dalgalanarak ana senası %0,64’lük düşüşle 1428 ...
Youtube video indir