ECB Başkanı Christine Lagarde’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen 43. Uluslararası Para ve Finans Komitesi Toplantısı’nda yaptığı konuşmanın ana başlıklarına değinecek olursak; Lagarde’ın daha önceki konuşmalarına paralel olarak enflasyonda yükseliş beklentisini paylaştı.
Ayrışmamaya Çalışıyoruz
ECB Başkanı Christine Lagarde’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen 43. Uluslararası Para ve Finans Komitesi Toplantısı’nda yaptığı konuşmanın ana başlıklarına değinecek olursak; Lagarde’ın daha önceki konuşmalarına paralel olarak enflasyonda yükseliş beklentisini paylaştı. Geçtiğimiz yılın sonuna göre bu yıla güçlü bir enflasyon ile girildiğini söyleyerek önümüzdeki dönemde enflasyonun daha üst seviyelere yükseleceğini söyledi. Euro Bölgesi’nin büyüme görünümü ile ilgili risklerin daha dengeli hale geldiğini, aşılamanın hız kazandığını, güçlü parasal ve mali destekler sayesinde küresel ölçekte umutların arttığını söyledi. Yalnız AB’de aşılama kampanyalarının bir hayli ağır işlediğini görmekteyiz. Bu durumun tetiklediği artan vaka sayıları eşliğinde yeni kapanma kararları alınmakta. Zaten bu nedenle Lagarde’ın salgının seyri ve aşıların yaygınlaşmasına bağlı olarak önemli ölçüde belirsizliğin olduğunu da dile getirdiğini görüyoruz. Pandemi Acil Varlık Alım Programı’na (PEPP) yönelik de 1.85 trilyon euroluk varlık alımının elverişli finansman koşulları değerlendirilebiliyorsa tamamının kullanılmasının gerekmeyeceği yalnız uygun finansman koşullarını sürdürmek için gerekirse PEPP’in yeniden ayarlanabileceği de konuşmada yer alan cümleler arasında. ECB’nin Mart ayında gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarında da, genişleyici para politikasının gerektiği sürece devam ettirileceği, büyümeye ilişkin risklerin dengeli olduğu ve enflasyon ve küresel aktivitede yükseliş beklentileri eşliğinde tahvil getirilerinde artış kaydedildiği düşüncesi hakim. ECB de FED gibi tahvil getirilerine odaklanıp piyasalara yanlış sinyal vermek istemiyor. Bu düşüncelerinde ana etken enflasyonda görülen artışın geçici olacağı beklentileri. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası 744 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve istihdam piyasasında zayıf görüntüyü teyit etti. FED politikalarını etkileyecek iki önemli veri bulunuyor: Enflasyon ve istihdam. Bu doğrultuda istihdam verilerinin negatif gelmesi FED’in mevcut genişleyici politikalarından kısa sürede dönmeyeceği algısını güçlendiriyor. Zaten Fed Başkanı Jerome Powell’da yaptığı açıklamada ABD ekonomisine desteği azaltmanın çok uzağında olduklarını ve “Ekonominin desteğin devam ettirilmesine ihtiyacı var ve bunu yapacağız” şeklinde konuştu. Yurt içerisinde TCMB’nin haftalık menkul kıymet istatistikleri takip edildi. Verilerde yabancı yatırımcıların 364 milyon dolarlık hisse ve 140 milyon dolarlık tahvil satışında bulunduğunu görmekteyiz. TCMB başkanlığı görev değişiminin ardından son iki haftada toplam çıkış 2.4 milyar doların üzerinde gerçekleşmiş oldu. Haftanın son günü yurt içinde TCMB Beklenti Anketi, yurt dışında Almanya sanayi üretimi ve ABD üretici fiyatları takip edilecek.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
• Asya Pasifik Bölgesi’nde endeksler Cuma günkü işlemlerde çoğunlukla geriledi.Sabah seansında Hong Kong Hang Seng Endeksi, yüzde 0.48 düşerken,Çin ana karasında da Shenzen ve Şanghay Bileşik Endeksleri düştü.Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, üretici fiyat endeksi Şubat ayındaki yüzde 1.7’lik artışının ardından Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 yükseldiÜlkede tüketici fiyat endeksi ise iki ay art arda gerilemesinin ardından yüzde 0.4 arttı.Japonya’da Topix ve Nikkei 225 Endeksileri yükseldi.Avustralya’da endeks gerilerken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.25 azaldı.
• Çin’de Mart ayında gerek tüketici gerekse üretici fiyatları analist beklentilerini üzerinde artış gösterdi.
• Borsa İstanbul, yabancı banka/aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemleri açıkladı.Buna göre, yabancılar 27 milyar 675,0 milyon dolar tutarında alım yaparken, 28 milyar 901,8 milyon dolar tutarında satım gerçekleştirdi. Böylece yabancıların net satım işlemleri 1 milyar 266 milyon 806 bin 541 dolar oldu. Yabancıların toplam işlem hacmi 56 milyar 576,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.
• Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisine desteği azaltmanın çok uzağında olduklarının sinyalini verdi. Powell, “Ekonominin desteğin devam ettirilmesine ihtiyacı var ve bunu yapacağız” diye konuştu.Konuşmasında, sağlanan mali destek ve aşılamanın etkisi ile ABD ekonomisi için daha parlak bir görünüm olduğunu belirten Powell, para politikasının da hala destekleyici olduğunu vurguladı. Powell, ekonomiye sağladıkları desteği azaltmaları için Fed’in belirlediği hedeflere doğru önemli ilerleme sağlanması gerektiğini tekrarladı ve Mart ayındaki tarım dışı istihdam artışına benzer artışların bir seri olarak devam ettiğinin görmek istediklerini vurguladı.
• Minneapolis Fed Başkanı Heel Kashkari, COVID-19’a neden olan virüsün varyantlarının ABD ekonomisinde toparlanma için en büyük tehdik olduğunu söyledi.
• St. Louis Fed Başkanı James Bullard, pandemi net bir şekilde sona erene kadar Fed’in politikada değişiklikleri konuşmmaması gerektiğini söyledi.
• San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinde toparlanma için umutlu olduğunu, ancak toparlanmanın tamamlanması için önlerinde hala uzun bir yol omlduğunu ve verilerin bunu göstermesini bekleyeceklerini söyledi.
• Japonya ile ABD, küresel otomobil endüstrisini olumsuz etkileyen yarı iletken olarak adlandırılan çiplerin tedarik zincirinde yaşanan problemin çözülmesine yönelik yakın iş birliği yapılmasında anlaştı.
• İtalya Başbakanı Mario Draghi, ekonomiyi desteklemek için bu ay açıklayacakları yeni teşvik paketinin muhtemelen 32 milyar eurodan daha büyük olacağını söyledi.
• AC Asia ex, Japan % -0,38 satıcılı
• S&P 500 % 0,15 alıcılı
• Euro Stoxx 50 % 0,08 alıcılı
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı