Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.  BİST100 endeksi günü % 1.8 değer kaybederek 1397.08 puandan kapattı. TÜRKİYE:   Dün yurtiçinde veri akışı …

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.  BİST100 endeksi günü % 1.8 değer kaybederek 1397.08 puandan kapattı.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.  BİST100 endeksi günü % 1.8 değer kaybederek 1397.08 puandan kapattı. Borsadaki satış eğilimi giderek artarken önemli destek bölgelerine geldiğini izliyoruz. Yurtiçindeki yatırımcının  yeni halka arzlara para yaratmak için hisselerden çıkışı, kısa vadede  enflasyondaki yükselişle birlikte reel faizlerin getirisinin azalmasının yabancı çıkışına yol açması , Türkiye’de artan korona virüs vaka sayısının risk algısını artırması gibi nedenlerle borsadaki düşüşün geldiğini izliyoruz Ayrıca bu dönemde Türk Lirası’nın da negatif ayrışması Türkiye’ye olan risklerin arttığını göstermekte. Dün ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Türkiye’nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara’ya bildirimde bulunduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamalarda kısa çalışma ödeneğinin tüm sektörlerde Nisan-Mayıs-Haziran‘a kadar devam edeceğini söylerken turizm sektöründe Mayıs’ta sona erecek KDV indirimlerinin de Haziran sonuna kadar devam etmesine karar verdiklerini ifade etti.

Bugün yurtiçinde Nisan ayına ait tüketici güven endeksi açıklanacak. Dün Usd/Try yükselişine devam ederken bu sabah sert yükseliş görüldü. Türkiye’de risklerin artması ve kısa vadede şirketlerin ve Hazine’nin Mayıs ve Haziran ayında yüklü döviz ödemelerinin bulunması bu dönem dövize olan talebi artırabilir. BİST100’de 1284 desteğini takip edeceğiz. Bu desteğin kırılması halinde satış baskısı giderek kuvvetlenebilir.

ABD:  Dün ABD’de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan haftalık Ham Petrol Stokları 0.6 milyon varil azalırken gelen stoklar beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 3 haftalık düşüşün ardından stoklarda tekrar yükseliş görüldü.  Stoklarda düşüş görülmesine rağmen petrol fiyatlarında sınırlı geri çekilme devam etti. ABD borsaları ise gelen iyimser bilançoların etkisiyle dünü alıcılı kapatırken ABD 10 yıllık tahvil faizindeki geri çekilmenin devam ettiğini görüyoruz. Buna paralel dolar endeksinin zayıflaması doların küresel bazda değer kaybını artırmakta. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, ABD ve İran’ın 2015 nükleer anlaşmasındaki taahhütlerine geri dönmelerine yönelik olarak Viyana’da sürdürülen görüşmelerde önemli görüş ayrılıklarının devam ettiğini bildirirken ABD yönetimi, yaptırım maddelerini, “nükleer anlaşma kapsamında kaldırılacak yaptırımlar”, “anlaşmayla ilgisiz olan ve devam edecek olan yaptırımlar” ve “nükleer anlaşma kapsamında kaldırılıp kaldırılmayacağı değerlendirilmesi gereken yaptırımlar” olarak 3 kategoride topladı. Buradan çıkacak sonuçların özellikle altın fiyatlarında dalgalanmayı artıracağını düşünüyoruz. Şu anda  ons altında 1767 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilim devam ediyor.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 607K açıklanması beklenirken mevcut konut satışlarının 6.18 milyon adet gelmesi tahmin edilmekte. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareketleri yakından takip edeceğiz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin % 1.65 seviyesinin altında kalması düşüş baskısını hızlandırabilir.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa borsaları gelen iyimser bilançoların etkisi  ile yükselirken henüz satış eğiliminin bitmediğini ve satış baskısının başlayabileceğini düşünüyoruz. Dolar endeksinin gerilemesi ile Eur/Usd paritesinde yükseliş baskısı devam ederken , Eur/Try paritesi Türk Lirası’ndaki zayıflığın etkisi ile sabah saatlerinde sert yükseliş gösterdi. Financial Times gazetesinin haberine göre Avrupa Merkez Bankası’nın muhafazakar üyeleri bankanın aşırı gevşek politikasından rahatsızlıklarını ve varlık alımlarını azaltılması gerektiği yönündeki fikirlerini bugün Avrupa Merkez Bankası faiz kararında da dile getireceklerini  ifade ettiler. Hala vaka sayılarında yükseklik ve korona virüs ün akıbetinin bilinmemesi bu konuda sert fikir ayrılıklarının oluşmasına sebep olacağından piyasada volatilitenin yükseleceğini düşünüyoruz.

Bugün Euro Bölgesi’nde gözler Avrupa Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan faiz kararına çevrilmiş durumda. Faizlerde herhangi bir değişiklik olmayacağını ve Avrupa Merkez Bankası2mnın faizleri % 0.00 düzeyinde bırakacağını tahmin ediyoruz. Varlık alımları konusunda ise yaşanacak tartışmalar ve özellikle Başkan Legarde’nin yapacağı konuşmada enflasyon, istihdam, büyüme ve varlık alımlarına ilişkin görüşleri piyasada volatiliteyi artıracaktır. Gelecek veri ve açıklamalar piyasayı şekillendirecektir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1341 seviyesinin altında önce 1336 ve arkasından 1322 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1308 direncinin kırılması halinde önce 1297 ve arkasından 1284 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1405 seviyesinin kırılması halinde önce 1426 ve arkasından 1443 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1398 desteğinin altında önce 1384 ve arkasından 1367 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında alış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.2000 seviyesinin kırılması halinde önce 8.1600 ve arkasından 8.1275 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.2500 direncinin üzerinde önce 8.3200 ve arkasından 8.3780 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma devam ediyor.

Aşağıda 1790 seviyesinin altında önce 1783 ve arkasından 1777 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1798 direncinin kırılması halinde önce 1805 ve arkasından 1816 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AYDEM AYDEM ENERJİ – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün toplanacak.

#CANTE ÇAN2 TERMİK SANTRALİ –  Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün toplanacak.

#EKGYO EMLAK KONUT – Şirket projelerinden İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’nin Yer Tesliminin, Yüklenici Eltes İnşaat’a yapıldığı açıklandı.

#EKIZ EKİZ KİMYA – Zekeriye Doğan tarafından 2017 yılı Genel Kurulu 7,8 ve 14. maddelerinin iptali için açılan davada Mahkeme tarafından 7. ve 14. maddenin iptaline, 8. maddenin iptali isteminin ise reddine karar verildiği, şirketin istinaf yoluna gideceği açıklandı.

#GWIND GALATAWIND – Şirket payları Borsa’da bugün işlem görmeye başlayacak.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM – Icrypex Bilişim’in %10’una karşılık gelen 500.000 adet payının 3,8 milyon TL’ye satın alınmasına karar verildiği açıklandı.

#KAREL KAREL ELEKTRONİK – Şirketin hat sayısının 12’den 15’e çıktığı ve 2021 yılı içerisinde 2 hat daha eklenmesinin planlandığı açıklandı.

#KATMR KATMERCİLER EKİPMAN – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 450 milyon TL’den 1,1 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#ODAS ODAŞ ELEKTRİK – Şirketin iştiraki Çan2’nin halka arzının son aşamasında olduğu, Özbekistan’da devam eden 174 MW kurulu güce çıkarılan Urfa Doğalgaz Çevrim Santrali’nin relokasyon projesi ve değerli metal madenciliği kapsamında altın ve değerli metal ruhsat alanı içinde çevre ile azami oranda etkileşimi daraltacak revize çalışmaların olağan şekilde devam ettiği açıklandı.

#OZKGY OZAK GMYO – İstanbul Eyüpsultan’daki 10.673 m 2 ‘lik arsanın 120 milyon TL’ye satın alındığı açıklandı.

#RHEAG RHEA GİRİŞİM – Batkon Batarya Kontrol Teknolojileri’nin sermayesinin 1,1 milyon TL’den 380.000 TL artışla 1,5 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#RTALB RTA LABORATUVARLARI – Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR tanı kitinin temini kapsamında yapılan Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması çerçevesinde, Nisan başında verilen 800.000 adet ürün siparişinin teslimatının tamamlandığı açıklandı.

#THYAO TÜRK HAVA YOLLARI – İngiltere ve Danimarka’dan Türkiye’ye uçuşların açılacağı medyada yer aldı.

#FLAP FLAP KONGRE – Şirket sermayesinin 31,2 milyon TL’den %200 oranında bedelli olarak 62,5 milyon TL nakden artışla 93,8 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullandırılmasının ardından kalan 358.847 adet pay 26 – 27 Nisan’da Borsa Birincil Piyasa’da satılacak.

#ERSU ERSU GIDA – Şirket sermayesinin 36 milyon TL’den %200 oranında bedelli olarak 72 milyon TL nakden artışla 108 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

 

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Makaleyi ne kadar faydalı buldunuz?

Yıldızlara tıklayarak oylayabilirsiniz

Ortalama reyting 0 / 5. Oylama Sayısı: 0

Bu yazıyı oylayan ilk siz olun

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
VİOP 30 Endeksi ÇağrıMerkezin
Read More

VİOP 30 Endeksi

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.(İnfo Yatırım) VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Cuma günü 1.458 - 1.476 fiyat aralığında işlem ...
Yeni motto ÇağrıMerkezin
Read More

Yeni motto

TCMB Para Politikası Kurulu piyasalarda oluşan genel beklentiye paralel olarak politika faizini %19 seviyesinde sabit bıraktı. Yeni Motto ...
Youtube video indir