Instagram video indir

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde Mart ayına ait açıklanan ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre artarak 98.90 seviyesine yükseliş gösterdi. TÜRKİYE:   Dün …
Günün gelişmeleri ÇağrıMerkezin

Dün yurtiçinde Mart ayına ait açıklanan ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre artarak 98.90 seviyesine yükseliş gösterdi.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde Mart ayına ait açıklanan ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre artarak 98.90 seviyesine yükseliş gösterdi. Şubat ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %8,7 artarak 3 milyar 36 milyon dolardan, 3 milyar 299 milyon dolara yükseldi. 2021 yılı Şubat ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %9,6 artarken ithalat  %9,4  artış kaydetti. Dünya Bankası, Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminini % 4.5’tan % 5’e çıkarttı. Mevduat faizleri ve katılım hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılan stopaj kesintileri Eylül 2020’de  3 aylığına indirilmiş daha sonra bu Aralık’ta 3 aylığına daha uzatılmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla daha önce 31 Mart’ta son bulması öngörülen uygulama 31 Mayıs tarihine uzatıldı. Mevduat faizlerinde aşağıdaki oranlar 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak  vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda % 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) hesaplarda  % 3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda % 0, enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda % 0 olarak belirlendi. Dün BİST100 endeksi günü  % 0,29 değer kaybederek günü 1.391,73 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 20,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,74 ile spor, en çok gerileyen ise % 2,65 ile inşaat oldu. USD/TRY, dolar endeksinin geri çekilmesine paralel düşüş yaşadı.

Bugün yurtiçinde Mart ayına ait imalat PMI verisi açıklanacak. Geçen ay Şubat ayına ilişkin açıklanan veri 51.70 olarak gerçekleşmişti. Korona virüs nedeniyle kısıtlamaların olmasının imalat sektörünü aşağıya baskılayıp baskılamadığını izleyeceğiz.

ABD:  Dün ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öncüsü kabul edilen ADP tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında 517K olarak gerçekleşirken Chicago PMI ise beklentilerin üzerinde 66.3 puana yükseldi.  Chicago PMI rakamları Nisan 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Beklemedeki konut satışları ise beklentilerin altında % 10.6 azalış gösterdi. ABD’de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan ham petrol stokları 0.9 milyon varil  düşüş gösterirken beklentiler ham petrol stoklarının 1.3 milyon varillik azalışı işaret ediyordu. Petrol fiyatlarındaki sınırlı geri çekilme dünde devam etti. ABD Başkanı Joe Biden, altyapı ve istihdam programının çerçevesinde yeni teşvik planını Pittsburgh’da açıkladı. Yeni teşvik paketinin tutarının 2.25 trilyon dolar olacağı belirtildi. Biden yaptığı konuşmada altyapı planının istihdam ve aileler olmak üzere iki bölümden oluştuğunu,  Amerika’nın birkaç hafta içinde aileler ile ilgili planı konuşacağını, sözleşmelerin Amerikalı olmayan şirketlere gitmeyeceğini internet hizmetinde fiyatların azalacağını ve bu devasa altyapı planı milyonlarca istihdam yaratacağını ifade etti.  Bu planla birlikte çip, biyoteknoloji ve enerji alanında  da ABD’nin eşiğinin yükseleceğini vurguladı. Biden yıllık 400.000 doların altında geliri olanlara vergi artışı yansıtılmayacağını ve kurumsal vergilerin % 28’e çıkarılmasından kimsenin şikayet etmemesi gerektiğini belirtti. Plan, içinde yollar, köprüler, otoyollar ve limanlar olmak üzere altyapıyı yeniden inşa etmek için 621 milyar dolarlık bir tutarı içeriyor. Elektrikli araç pazarı için 174 milyar dolarlık tarihi bir yatırım tutarına sahip plan 2030 yılına kadar ülke çapında bir şarj ağı kurmayı da hedefliyor. Açıklamaların ardından dolar endeksi değer kaybederken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de sınırlı bir geri çekilme ile faizlerin % 1.72 seviyesine geri çekildiğini izliyoruz. Doların küresel bazda değer kaybı altın fiyatlarına destek olurken altında yaşanan yükseliş eğilimin devam etmesini bekliyoruz.  ABD borsaları ise günü karışık kapattı.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 678K gelmesi beklenirken büyümenin öncü göstergelerinden ISM imalat PMI verisinin ise 61.5 açıklanması tahmin edilmekte. Diğer bir veri olan imalat PMI’da ise beklentiler 59.2 seviyesinde. Bir süredir ABD’de imalat sektöründe toparlanma görülmekte. Gelecek imalat verileri dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri üzerinde etkili olabilir.  Bugün ayrıca piyasalarda OPEC toplantısı izlenecek. Herhangi bir üretim kesintisinden vazgeçilip geçilmeyeceği kararı petrol fiyatlarında voltiliteyi artırabilecekken borsa üzerinde de etkili olabilir.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde İtalya’da TÜFE beklentilerin üzerinde % 0.3 açıklanırken Fransa’da TÜFE beklentilerin altında % 0.6 azalış kaydetti. Euro Bölgesi’nin genelinde ise enflasyonda düşüş yaşandı. TÜFE yıllık bazda % 1.3’e gerilerken çekirdek TÜFE yıllık bazda % 0.9’a düşerek veriler beklentilerin altında kaldı. Avrupa borsaları dünü enflasyonun baskı altında kalması ve Biden’ın açıkladığı paket çerçevesinde günü karışık kapattı. İtalya’da hükümet ülkede koronavirüs salgınına yönelik 6 Nisan’da bitecek sıkı tedbirlerin geçerlilik süresini 30 Nisan’a kadar uzatırken Fransa’da da 4 haftalığına ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı ifade edildi. Yasakların Avrupa borsalarını bir miktar satış baskısı altına alması beklenebilir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise bankanın ekonomiyi desteklemek üzere attığı teşvik adımlarının geri alınması dönemi geldiğinde yeterli uyarıları yapacağını söyledi. Lagarde, orta vadede ise risklerin daha dengeli olduğunu söylerken kısa vadede ise risklerin aşağıya döndüğünü belirtti. Başkan, Avrupa’da aşılama hızının ECB tahminlerinin gerisinde kaldığının da altını çizdi.Avrupa’nın ekonomik toparlanma planının yılın ikinci yarısında hayata geçmesinin umduğunu kaydetti.

Bugün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi 62.4 olarak beklenirken İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya’dan da imalat PMI verilerini de izleyeceğiz.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1383 seviyesinin altında önce 1360 ve arkasından 1336 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1401 direncinin kırılması halinde önce 1414 ve arkasından 1445 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1452 seviyesinin kırılması halinde önce 1473 ve arkasından 1510 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1435 desteğinin altında önce 1404 ve arkasından 1367 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında satış baskısı ağırlık kazandı.

Aşağıda 8.2430 seviyesinin kırılması halinde önce 8.1845 ve arkasından 8.1260 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.2870 direncinin üzerinde önce 8.3690 ve arkasından 8.4540 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1705 seviyesinin altında önce 1695 ve arkasından 1677 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1724 direncinin kırılması halinde önce 1732 ve arkasından 1745 direnci test edilebilir.

 ŞİRKET HABERLERİ

#AKSUE AKSU ENERJİ – Sermaye artırımından 16,4 milyon TL fon girişi sağlandığı açıklandı.

#AKFGY AKFEN GMYO – Fıratcan İnşaat Turizm’in %51’lik payının 58,4 milyon TL’ye satın alınma işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

#ARCLK ARÇELİK – Şirketin, Japon Hitachi şirketi Japonya pazarı dışındaki küresel ev aletleri pazarında şirketin çoğunluk hissesi (%60) ile kontrol edeceği bir ortaklık oluşturulması ile 300 milyon dolar bedelli Hisse Satın Alma Sözleşmesi imzaladığı ve devir işlemlerinin 1 Nisan’a kadar tamamlanmasının planlandığının açıklanması sonrasında, çalışmaların beklenenden fazla zaman almış olması nedeniyle devir işlemlerinin 1 Temmuz’a kadar tamamlanacağı belirtildi.

#CMBTN ÇİMBETON / #SANKO SANKO PAZARLAMA – VBTS kapsamında şirket paylarına 15 Nisan’a kadar brüt takas tedbiri getirilirken, mevcut durumda BİST – 50 payları dışındaki paylarda SPK kararı gereği açığa satış yasağı bulunmakta.

#DESA DESA DERİ – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 150 milyon TL’den 200 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da onaylandı.

#DOGUB DOĞUSAN – Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından şirket ödemelerinin yapılması kapsamında %15,75 faizli 375.000 TL borç aktarıldı.

#EPLAS EGELAST / #MZHLD MAZHAR ZORLU HOLDİNG – Ortak borcundan şirketin sorumlu tutulması kapsamında 12 milyon dolarlık davada yeni duruşma tarihinin 2 Haziran olduğu açıklandı.

#ESEN ESENBOĞA ELEKTRİK – Şirketin %100 bağlı ortaklığı Margün Enerji ile Margün Enerji’nin bağlı ortaklıkları Angora Elektrik Üretim ve Bosphorus Yenilenebilir Enerji, Lisanslı ve Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çatısı altında geliştirilmiş ve kurulmuş olan, toplam 39 adet güneş elektrik santralini satın almak üzere, Kinesis Enerji ve Hasan İnaloğlu ile imzalanan devir sözleşmesi sonrasında, 38 adet santralin devrinin tamamlandığı açıklandı.

#FADE FADE GIDA – Şirketin herhangi bir döviz borcu bulunmadığı ve doku kültürü üretim planı ile tohumsuz ürün geliştirileceği, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından medyada açıklandı.

#ISMEN İŞ MENKUL – Şirketin bağlı ortaklığı Efes Varlık’ın 70 milyon TL’lik sermayesinin 130 milyon TL’ye çıkarılması amacıyla yapılacak bedelli sermaye artırımına, şirketin payı oranında 51,1 milyon TL tutarında katılım sağlanmasına karar verildiği açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK – Şirketin, TEİAŞ’ın düzenlemiş olduğu 2021-MYD/2 IKN’li “111 adet 154/33.6 kV, 50/62.5 MVA Güç Transformatörü ile yedek malzemeleri mal alımı ” ihalesine 18,4 milyon TL ile en avantajlı teklifi vermesi kapsamında şirketin ihaleyi kazandığı ve sözleşme imzalandığı açıklandı.

#ORMA ORMA ORMAN MAHSULLERİ – Şirket ile Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşverenleri Sendikası ile arasında devam eden ve 2 yıl süreli Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşma ile sonuçlandığı açıklandı.

#ORGE ORGE ENERJİ – Şirketin, İstanbul’da inşası devam etmekte olan İbn Haldun Üniversitesi Başakşehir Külliyesi Spor Salonu ve Vadi Peyzaj Aydınlatma elektrik işlerine yönelik verdiği toplam 233.895 euro ve 1,6 milyon TL’lik teklifinin kabul edildiği açıklandı.

#OYAKC OYAK ÇİMENTO – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye yükseltilmesi Genel Kurul’da da onaylandı.

#SISE ŞİŞECAM – 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla Genel Müdürlük görevini devredecek olan Ahmet Kırman, Şişecam’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüreceği açıklandı.

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Piyasalara analitik bakış ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasalara analitik bakış

Yeni haftaya başlarken Asya Borsalarında karışık bir seyir izleniyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,27 ekside. Dolar/TL, 8,0825 ve Euro/TL 9,6809 ...
Piyasanın durumu ÇağrıMerkezin
Read More

Piyasanın durumu

BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.79 düşüş ile 1,423 seviyesinden günü tamamladı. ENDEKS NASIL PERFORMANS GÖSTERDİ? BIST 30 Endeksi son işlem ...
Youtube video indir